Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Untitled Prezi

No description
by

One Direction

on 3 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Untitled Prezi
Definisi:Ukuran, darjat, biasa, lazim, mutu. Unit Piawai bermaksud unit yang biasa digunakan di dunia ini oleh semua pihak. Ini memudahkan sebarang komunikasi, penterjemahan atau pelaporan bagi satu-satu perkara. Unit Piawai adalah unit yang telah ditetapkan ukurannya untuk kegunaan semua atau sedunia. KEBAIKAN DAN KEBURUKAN APABILA MENGGUNAKAN UNIT PENGUKURAN YANG TIDAK SAMA KEBURUKAN : KEBAIKAN: Najwa Amanda
Raja Nursyakirah
Zainatul Farihin
1 Bestari (2013) 1.Menimbulkan kekeliruan semasa pertukaran maklumat. Contohnya, semasa membeli barang di kedai runcit, sesetengah Negara menggunakan kati dan tahil, manakala sesetengah yang lain pula menggunakan paun dan auns.

2.Menyukarkan perdagangan antarabangsa atau urusan jual beli. Contohnya,ketika hendak membeli kain di negara luar, peniaga menggunakan unit meter untuk mengukur manakala pembeli menggunakan unit ela.

3.Menimbulkan rasa tidak puas hati di antara pembeli dan penjual. Contohnya,ketika hendak menjual surat khabar lama, sekiranya jengkal digunakan, jengkal bagi setiap individu adalah berbeza. Oleh itu, ia akan menguntungkan satu pihak sahaja.

4.Menyukarkan komunikasi antara rakan sebaya. Contohnya, ketika menganggarkan jarak antara sekolah ke rumah, ada pelajar menggunakan unit batu, kilometer, atau masa perjalanan.

5.Menghasilkan sukatan yang tidak tepat ketika penyukatan dibuat. Contohnya ketika membuat kek, sesetengah orang menggunakan cawan dan sesetengahnya menggunakan auns. 1.Memudahkan perhubungan dan perdagangan antara negara.
2.Menyelesaikan permasalahan kejituan dan kepersisan dalam suatu pengukuran.
3.Maklumat kajian antara saintis lebih mudah untuk dibandingkan.
4.Unit pengukuran yang paling ringkas dan mudah apabila tiada alat pengukuran seperti pembaris,pita pengukur,jam tangan dan lain-lain.
5.Dapat menjimatkan pembelanjaan dan mengurangkan kos untuk membeli alat-alat pengukuran kuantiti fizik yang moden seperti jam,mesin,penimbang dan termometer.
Full transcript