Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Importanta metalelor in viata si rolul lor biologic

No description
by

Vlada Cotruta

on 6 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Importanta metalelor in viata si rolul lor biologic

Importanta metalelor in viata si rolul lor biologic.
Metale preţioase
Aurul, argintul şi platina se găsesc în stare pură iar frumuseţea, raritatea şi stabilitatea lor chimică le fac foarte valoroase.
Aurul nu îşi schimbă culoarea şi nu se corodează. Este cel mai ductil metal; el se poate lamina în foiţe de 0.1 microni. Din 1 g de aur se poate obţine o sârmă de 2 km. E un bun conductor electric. În prezent aurul se foloseşte ca etalon internaţional de valoare, monetărie, pentru confecţionarea bijuteriilor şi a obiectelor religioase, la plombe dentare, ecrane pentru radiaţii electromagnetie şi circuite electronice.
Argintul, cel mai răspândit metal preţios, are multe proprietăţi similare cu ale aurului, dar este mai uşor şi se oxidează mai repede.
Platina are un punct foarte înalt de topire şi nu se oxidează.
Metalele sunt elemente chimice cu proprietăţi fizice specifice, precum: luciu caracteristic, bun conducător de căldură şi electricitate, ductil şi maleabil, şi solid la temperatură obişnuită (cu excepţia mercurului).
In tabelul periodic al elementelor 80 % sunt metale, unde însă trebuie aminntit că trecerea de la categoria metale la nemetale nu se produce brusc ci treptat fiind o serie de elemente de tranziţie între cele două categorii numite semimetale.
Proprietatea metalelor de a fi buni conducători de electricitate se datorează structurii atomice a lor, având electroni liberi care la apariţia unei diferenţe de potenţial vor avea o mişcare dirijată.
Astăzi, lumea nu ar putea fi imaginată fără materiale metalice. Dacă se va ajunge să se exploreze alte lumi, acest lucru va putea fi realizabil tot cu ajutorul rachetelor şi navelor în construcţia cărora metalul joacă un rol esenţial.

Omenirea foloseşte din ce în ce mai mult metal. Dacă stăm să ne gândim, nu cu mult timp în urmă, producţia şi consumul de metal erau foarte mici. În mai puţin de două sute de ani, industria metalurgică s-a dezvoltat enorm şi rapid.

Originea obţinerii şi folosirii metalelor este atribuită, după unele date Egiptului, iar după altele, Chinei. Chinezii foloseau, în vremuri foarte îndepărtate cuprul, fierul, plumbul şi unele aliaje, în special bronzul. Zincul este cunoscut sub numele de metal chinezesc (sin – chinez). În Mesopotamia se cunoaşte extragerea fierului, a cuprului, a argintului şi a plumbului cu 3000 de ani î.e.n.
Metalele din viaţa noastră
Metalul, putem spune că este o parte din viaţa noastră cotidiană. Ne folosim de metale o mare parte din timpul unei zile: când folosim robinetul, când mâncăm (tacâmurile sunt făcute din metal), când mergem cu maşina, autobusul sau bicicleta; purtăm bijuterii din metal, dormim pe saltele care conţin arcuri metalice şi multe altele.
Full transcript