Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

strat amnana

on 18 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

1 DECEMBRIE
Adunarea de la Alba Iulia (1918)
Adunarea de la Alba-Iulia s-a ţinut într-o atmosferă sărbătorească. Au venit 1228 de delegaţi oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti, apoi episcopii, delegaţii consilierilor, ai societăţilor culturale româneşti, ai şcolilor medii şi institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriaşi, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizaţiilor militare şi ai tinerimii universitare. Toate păturile sociale, toate interesele şi toate ramurile de activitate românească erau reprezentate. Dar pe lângă delegaţii oficiali, ceea ce dădea Adunării înfăţişarea unui mare plebiscit popular era afluenţa poporului. Din toate unghiurile ţărilor române de peste Carpaţi, sosea poporul cu trenul, cu căruţele, călări, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore în frunte, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor, în cântări şi plini de bucurie.
Mesajul istoric al celui cazut la Turda in 1601, a lui Mihai Viteazul a fost pentru romani mesajul unei credinte nestramutate in reeditarea acelei fapte, care a dus la faurirea pentru prima data la romani a statului lor propriu. De 318 ani romanii au adormit cu un gand si au visat fapta lui Mihai Viteazul, au dormit cu gandul la Mihai Viteazul. Momente inaltatoare pentru implinirea acestui mesaj testamentar au fost fara indoiala 1859, 24 ianuarie, Unirea Principatelor Romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, razboiul pentru neatarnarea de stat a Romaniei, 1877-1878 si neindoielnic, este razboiul pentru reintregirea neamului romanese. 1916-1919. La capatul acestor momente romanii si jertfele lor de aproximativ 800 de mii ajung sa traiasca la Chisinau, la Cernauti si la Alba Iulia izbanda izbanzilor prin unirea lor cu patria mama.

Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.
ZIUA MARII UNIRE
1 Decembrie, PNL, Partidul National Liberal, PNL B
Full transcript