Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Figuratieve kunst tot Abstractie

No description
by

Daphne F

on 11 August 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Figuratieve kunst tot Abstractie

Semester 2 Kunstgeschiedenis
Door: Daphne Fontijn
Kas: Gar-1B
Datum: 16-08-2013
Docent: Martin Lacet
Van Figuratie
naar Abstractie
Opdracht A
Een goed begin van de wegen naar abstractie is een enkel begrip. Het begrip: L'art pour l'art.
Met l'art pour l'art wil men duidelijk maken dat kunst alleen gewaardeerd zou moeten worden voor de kunst op zichzelf. Men moet dus niet kijken naar de morele waardes en functies van het kunstwerk.
Om dit te bereiken houdt de kunstenaar een soort afstand op het kunstwerk. Hij kijkt er objectief naar, zodat hij zich alleen bezig houdt met de artistieke waarden van het kunstwerk.
Het kunstwerk heeft geen emotionele betekenis of waarde, wat je ziet is het enige wat telt, het is kunst puur en enkel voor de kunst.
Er leiden twee wegen naar Abstractie, het Expressionisme en het Kubisme
Nu moet je niet vergeten dat l'art pour l'art, ookal, een goed begin voor deze wegen, het niet meteen van toepassing is. Geleidelijk aan zorgt deze term ervoor dat emotioneel geladen kunst tot abstractie komt, waarin kunst echt alleen nog maar kunst is.
Het Expressionisme
Men geeft steeds minder aandacht aan de werkelijkheid, in plaats daarvan gaan ze zelf vormen creëren die van toepassing zijn op het gevoel dat ze willen uitbeelden.

Gevoelens vonden ze belangrijker dan het verstand (de ratio). Hierdoor werd er veel afstand gedaan van de klassieke kunststroming en de academisch correcte manier van schilderen. Men wilde iets puurs maken, onbeperkt door de regels die voor kunst waren opgesteld.

Het expressionisme was in Duitsland met bepaalde groeperingen begonnen. Die Brücke 1905-1913 en Der Blaue Reiter 1911-1914. Deze groeperingen waren oorspronkelijk opgericht om zich los te maken van de academische stijl theorieën en werden geïnspireerd door Vincent van Gogh.
Vincent van Gogh 1887
Gemaakt met felle contrasterende kleuren, grove penseel vegen en vervorming van de gelaatstrekken, stapt van Gogh af van de academische schilderstijl.
Hierdoor was hij een bron van inspiratie voor de Duitse expressionisten.
Franz Marc:
The Yellow Cow-1911
Lid van de groepering:
Der Blaue Reiter
Dit was een beweging dat zich niet strak organiseerden, ze hadden eerder een sociale connectie. Ze waren ervan overtuigd dat je zo ver weg mogelijk van het "academisme" moest blijven, want dat maakte geen echte kunst.
Ernst Ludwig Kirchner:
Spielende nackte Menschen-1910/1911
Lid van de groepering:
Die Brücke
Kenmerkend is het instinctief schilderen, dat zich vormt in kleur contrasten, dissonanten akkoorden en vervormingen.
"Zodat de subjectieve, innerlijke beleving en emotie door de kunstenaar tot uiting worden gebracht."
Het Kubisme
Het Kubisme streeft naar: "Het primaat van de vorm en de orde der dingen". Met dit in het hoofd ontstond er kunst dat een structuur liet zien, geometrische vormen, alle verschijnselen en alle kanten van een onderwerp werden blootgelegd. Dit allemaal op een plat oppervlak. Men spreekt ook wel over "architectuur van het platte vlak".

Kubisme heeft ongeveer drie periodes:
Geometrisch kubisme (1907-1909): De basisvormen van het onderwerp worden duidelijk afgebeeld.
Analytisch kubisme (1910-1912): Het onderwerp is niet duidelijk herkenbaar meer, doordat de basisvormen onderbroken worden en het onderwerp van alle kanten tegelijk uitgebeeld wordt.
Synthetisch kubisme (1913-1920): Men keert terug naar de realiteit, door de omtrekvorm duidelijk weer te geven.
De Eerste Wereldoorlog
Na de eerste wereldoorlog was er weinig over van Die Brücke en werden zij opgeheven.
De leden van Der Blaue Reiter die het overleefd hadden boden zich aan als leraren in het Bauhaus.

Het expressionisme in Duitsland kreeg een behoorlijke klap in de jaren dertig, omdat de Nazi's het entartet hadden verklaard, het paste niet bij de idelaen van het Derde Rijk.
Wassily Kadinsky
Compositie IV
Düsseldorf 1911
Het gevolg van de Tweede Wereldoorlog.
Na WOII, werd de Duitse kunst bevrijd van de Nazi's idealen en kwam het expressionisme weer vlot op gang. Meteen werd Cobra (1948) opgericht door Karel Appel.
Kenmerkend: Spontaniteit, kinderlijkheid, beeldtaal door emotie, niet door ratio. Ze wilde pure kunst maken, zoals kinderen, geest gestoorden en primitieve samenlevingen dat deden.
Karel Appel:
Vragende Kinderen-1948


Cobra
Abstract expressionisten
Dit is een stroming dat zich in Amerika tijdens de Koude Oorlog ontwikkelde. Het expressionisme combineerde zich met het existentialisme en vormde daarmee een nieuw concept: "Kunst is het alter ego van het leven zelf"
Kunstwerken werden hierin gemaakt met een afspiegeling van de problemen die kunstenaar in het leven tegen kan komen.
Willem de Kooning en Jackson Pollock zijn bv: kunstenaars die zich eerder richten op het maakproces van het kunstwerk, dan op het resultaat.
Jackson Pollock
Buffalo-1952
Die Neue Wilden
Deze stroming probeert de gangbare normen en waarden aan de kaak te stellen, het probeert men te laten schikken zodat ze gaan nadenken.
Vaak wordt hierin terug gekeken naar de Duitse geschiedenis, maar ook naar de dagelijkse gang van zaken.
Peck's kunst werd vergeleken met prehistorische grot tekeningen. Kenmerkend is de eenvoudigheid, gebrek van kleur en de "lucifer mannetjes".
In dit werk wordt de Koude Oorlog uitgelegd, twee kanten die dreigend met de wapens klaar staan.
Onder andere gaf hij zo kritiek op de "door de overheid gepropagandeerde sociaal realisme", waardoor hij niet erg geliefd was bij de macht hebbers van Oost-Duitsland.
A.R. Penck
Weltbild I-1961
Paul Cézanne
Le Mont Sainte-Victoire-1888
Cézanne: "Elke natuurvorm is terug te voeren tot kubus, kegel, bol of cilinder."

Hij wordt ook wel de geestelijke vader van de moderne schilderkunst genoemd. Hij was de eerste die in zijn kunst vormen ging herleiden tot geometrie en begon daarmee het kubisme.
Braque
Huizen in L'Estaque- 1908

Opgestapelde huizen, terug gebracht naar hun basis vorm. Gecombineerd met versimpelde natuur. Het vormt bijna een nieuw bouwwerk op zichzelf. Het is iets wat je niet meer in het echt kan tegenkomen, maar toch de essentie goed weer geeft.
Pablo Picasso
Les Damoiselles d'Avignon- 1907
Hierin zie je duidelijke versimpeling van vormen, maar het wordt er niet duidelijker op. De vrouwen zijn in onnatuurlijke houdingen weergegeven en je kan er geen duidelijke omgeving uit halen. Ook zijn de delen waarop de kunstenaar nadruk wil leggen (de gezichten) duidelijk zichtbaar, ongeacht de anatomie en de houding van de vrouwen. Het lijkt alsof de delen om geklapt of omgedraaid zijn zodat de toeschouwer ze alsnog kan zien.
Voor de eerste wereldoorlog was er het meeste innovatie in het kubisme. Men creëerde een compleet nieuwe kunststroming die vele aanpassingen onderging en verder van de realiteit raakte (geometrisch kubisme en
analytisch kubisme).

Na de eerste wereldoorlog wilde men juist terug wijzen naar de realiteit in hun werk (Synthetisch kubisme). Dit deden ze niet op de academische manier, maar op een meer tastbare manier. Ze begonnen onderdelen van het onderwerp of andere referenties uit de realiteit toe te voegen aan het kunstwerk.
Daarnaast werd het onderwerp weer duidelijk weergegeven.
Malevich
Het zwarte vierkant- 1915
(Suprematisme)
Malevich bereikte een nieuw hoogtepunt, hij maakte het toppunt van abstractie, een icoon voor de moderne kunst.
Het idee erachter is dat het zwarte vierkant alles absorbeert en daardoor een nieuwe orde vormt.
Malevich probeerde zijn kunst het aardse te laten overstijgen, hij wil dat het in de ruimte los komt te staan en dit probeerde hij door een witte achtergrond, met felle geometrische kleuren erop.
Piet Mondriaan
Compositie I with Red, Yellow and Blue- 1923

Mondriaan was in een duidelijk proces langzaam van realisme naar abstractie gegaan via het kubisme.

Na WOI vond een ontwikkeling plaats waarin hij steeds meer vakjes ging gebruiken en op de kleur ging letten. Uiteindelijk had hij alleen nog grote duidelijke (primaire) kleuren vakken met sterk aanwezige verticale en horizontale lijnen.

Dit verticaal/horizontaal
contrast stond volgens
Mondriaan voor de sterkste
tegenstellingen waar we in ons
even mee te maken hebben.
The End
Een eerder werk van Cézanne, uit 1839
Je kan zien dat zijn werk hier nog eerder impressionistisch is en het bereiken van het kubisme dus een langzaam opgebouwd proces was
Zie hierboven een kort voorbeeld van het proces over hoe Mondriaan van figuratieve naar abstracte kunst is gegaan.

Afbeelding 1: De rode boom 1908
Afbeelding 2: De grijze boom 1911
Afbeelding 3: Compositie 10 in zwart-wit; Pier en Oceaan 1915
Constructivisme
Na de Oktoberrevolutie (1917-18) kwam er een stroming op die de maakbaarheid, het radicalisme en het optimisme uitdragen. Een combinatie van Kubo-futurisme en Suprematisme. Ze geloofden dat kunst de maatschappij kon hervormen.
Zo ontwierp Tatlin een groot dynamisch monument voor de Derde Internationale, 1919-20. Het was om de nieuwe sociale structuur aan te geven.
Helaas kwam er een einde aan deze stroming toen Stalin in 1924 aan de macht kwam. Vanaf dat moment werd kunst gebruikt als propaganda.
Full transcript