Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fatwa Kontemporari

No description
by

m nursyafiq

on 25 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fatwa Kontemporari

Perbuatan pengklonan lebih dilihat kepada usaha manusia untuk bertindak di luar daripada pertaturan yang telah ditentukan Allah S.W.T iaitu kelahiran manusia atau keturusannya melalui perkahwinan
Ia juga sebagai satu usaha manusia unutk keluar daripada peraturan hidup yang dicipta oleh Allah S.W.T.
Firman Allah S.W.T :
'Sesungguhnya Kami telah menciptakan
manusia dalam bentuk yang sebaik-
baiknya.' (Surah At-tinn : 4)

Perbuatan pengklonan akan menyebabkan manusia merasai dirinya mempunyai kuasa dan mampu untuk mencipta serta menentukan kejadian manusia lain menurut kehendak dirinya. Hukum Pengklonan Manusia Hukum pengklonan pembiakan manusia dan perubatan adalah haram
Dari sudut aqidah:
Pengklonan akan menyebabkan wujudnya pertentangan terhadap tujuan Allah S.W.T menjadikan manusia serta meningkatkan darjat mereka kepada sebaik-baik kejadian. Ini dijelaskan oleh Allah melalui firmannya;

'Dan Dialah yang menciptakan manusia daripada air,lalu dijadikanNya(mempunyai) titisan baka dan pertalian keluarga(persemendaan); dan sememangnya Tuhanmu berkuasa(menciptakan apa jua yang dikehendaki-Nya.'(Surah Al-Furqan : 54) Pengenalan Pada bahasa ia diambil daripada afta-ifta'an yang memberi maksud menjelas dan menghuraikan hukum permasalahan.
Fatwa ialah suatu penerangan mengenai hukum syarak berhubung masalah yang tidak mempunyai nas atau perbincangan di dalam kitab-kitab fiqh.
Fatwa membimbing dan menerangkan kepada manusia tentang hukum-hukum Islam.
Fatwa dikeluarkan oleh mufti. Anak yang diklon bukanlah dilahirkan dari perkahwinan yang sah. Ia tidak mempunyai bapa yang sepatutnya bertanggungjawab memberi nafkah kepada anak tersebut.
Dari segi pusaka, kerana anak pengklonan tidak ada hubungan darah dan kerabat yang sebenarnya tidak berhak mendapat pusaka atau menjadi sebab untuk dia memperolehi warisan. Tidak ada ukuran syarak yang boleh dibuat kepada anak klon bagi membolehkannya memperolehi harta pusaka. Fatwa Kontemporari Dan Sains Dari sudut syariat

Manusia tidak harus dijadikan bahan percubaan sepertimana yang dilakukan kepada tumbuhan,binatang dan batu-batan. Ini kerana Allah S.W.T telah memuliakan serta mengangkat darjat manusia melebihi makhluknya yang lain.
Pengklonan manusia akan menganggu sistem keturunan dan kesucian sistem kekeluargaan. BOTOX Botulinum Toxin Type A atau lebih dikenali sebagai BOTOX adalah salah satu protein neurotoksin yang dihasilkan dari bakteria clostridium botulinum.

Sejarah BOTOX dikenalpasti pada tahun 1897 oleh Van Emengen mengenalpasti Botulinum Type-A mampu menahan transmisi saraf dalam penyakit Botulism. Pada tahun 1978 & 1979, Dr. Alan Scott dan Dr. John Elston berjaya merawat juling mata. Sebab-sebab Haram:

Diperbuat daripada urat- urat besar tulang penyambung babi iaitu najis mughallazah.
Botox ialah sejenis racun.
Pengubahan Ciptaan Allah Tujuan Tambah Kecantikan (An-Nisa : 117-119) Sebab-sebab Harus

Dalam bidang perubatan.
Keadaan darurat.
Tiada altenatif lain selain botox. Plastic Surgery Hukum pembedahan plastik bergantung kepada tujuan seseorang atau niatnya dalam melakukannya. Hukumnya HARUS berdasarkan keumuman dalil yang mengajurkan untuk berubat. Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud "Tidaklah Allah menurunkan pula ubatnya." (HR Bukhari , no 5246)
Nabi S.A.W bersabda pula yang bermaksud "Wahai hamba-hamba Allah, berubatlah kalian, kerana sesungguhnya Allah tidak menurunkan satu penyakit, kecuali menurunkan pula ubatnya." (Muslim)
BErtujuan untuk memperbaiki kecacatan sejak lahir seperti bibir sumbing atau kecacatan yang muncul setelah kelahiran akibat kebakaran atau kecelakaan seperti muka yang melecur akibat kebakaran atau muka rosak akibat kemalangan adalah MUBAH atau HARUS dari hukum syarak. Antara bentuk pembedahan plastik yang jelas dibenarkan sejak zaman Nabi S.A.W ialah mana-mana bentuk rawatan kecantikan untuk menghilangkan aib daripada badan dan wajah akibat kemalangan atau penyakit atau wujud sejak lahir.
Contohnya membuat hidung daripada emas dan perak untuk menggantikan hidung yang telah cacat, seprti yang dilakukan oleh seorang sahabat yang bernama 'Arfajah bin As'ad r.a. Hidung beliau telah cacat ketika peperangan, maka beliau telah membuat hidung daripada perak, lalu keluar bau yang kurang menyenangkan, maka Nabi S.A.W pun bersabda : "Kenapa kamu tidak menggunakan hidung daripada emas?" (Riwayat At-Tirmizi) Manakala hukumnya haram apabila seseorang itu melakukan pembedahan plastik untuk tujuan kecantikan, tanpa mengira anggota sama ada hidung, mulut dan lain-lain.
Allah telah berfirman dalam surah An-Nisa', ayat ke 119 yang bermaksud "dan akan aku (syaitan) suruh mereka (mengubah ciptaan Allah), lalu benar-benar mereka mengubahnya". Ayat ini menjadi kecaman atas perbuatan syitan yang selalu mengajak manusia ke arah jalan yang sesat berbuat maksiat,di antaranya mengubah ciptaan Allah.
Pembedahan plastik untuk tujuan kecantikan termasuk dalam pengertian mengubah ciptaan Allah S.W.T, maka hukumnya adalah haram. Walaupun pembedahan plastik kadang kala memberi kesan positif kepada pesakit, namun ia bergantung kepada hasil pembedahan kerana ia berisiko tinggi
Tidak dapat dinafikan bahawa banyak pembedahan yang dilakukan berjaya. Akan tetapi, ramai juga yang menjadi mangsa pembedahan plastik termasuklah selebriti. Ibu Tumpang
(Surrogate Mother) Sebab Diharamkan Menyebabkan berleluasa kemungkaran dalam masyarakat terutama wanita belum kahwin.
Menjatuhkan maruah dan kemuliaan seorang wanita.
Rahim wanita bukan barang yang boleh disewa atau dijual beli. Mengubah sifat keibuan daripada konsep ibu sebenar.
Firman Allah S.W.T :
Maksudnya : "Ibunya mengandungkannya dengan susah payah dan melahirkannya dengan susah payah pula" (Al-Ahqaf, ayat 15)

Maksudnya : "Ibu-ibu mereka tidak lain melainkan ibu yang melahirkan mereka" (Al-Mujadalah, ayat 2) Sabda Rasulullah SAW Menggunakan rahim wanita lain untuk mengandungkan benih wanita (ovum) yang telah disenyawakan dengan benih lelaki (sperma) (yang kebiasaannya suami isteri), dan janin itu dikandung oleh wanita tersebut sehingga dilahirkan. Kemudian anak itu diberikan semula kepada pasangan suami isteri itu untuk dibesarkan. Berlakunya perselisihan dalam penentuan hak pemilikan dan nasab anak yang dilahirkan.
Berlaku kecelaruan dalam kalangan masyarakat terutama ibu tumpang melanggar perjanjian. Maksudnya : "Sesungguhnya yang halal itu jelas,dan yang haram itu jelas dan di antara keduanya perkara-perkara kesamaran yang tidak diketahui kebanyakan daripada manusia. Barangsiapa yang menjauhi syubahat (kesamaran), maka dia telah membebsakan agama dan kehormatannya. Barang siapa melakukan perkara kesamaran itu, dia mungkin akan terjatuh kepada perkara yang haram. Seumpama pengembala yang mengembala berhampiran taman larangan mungkin gembalannya diragui akan ke sana. Bukankah bagi setiap raja ada taman larangannya? Sesungguhnya kawasan larangan Allah SWT ialah perkara diharamkannya. Teknik ini telah dipraktikkan sejak sekian lama. Kelahiran Louise Brown iaitu bayi hasil persenyawaan in-vitro pertama dunia telah dibuktikan. 2 cara persenyawaan in-vitro yang halal:

Persenyawaan ovum seorang perempuan dengan suaminya diluar badan dan kemudian dipindahkan ovum yang disenyawakan itu ke dalam uterusnya. Firman Allah S.W.T :

Maksudnya : Ibu-ibu mereka tiada lain melainkan yang melahirkan mereka. (Surah Al-Mujadalah , ayat 2) Memasukkan sperma lelaki ke dalam uterus isterinya supaya persenyawaan berlaku dalam badan isteri. Bayi Tabung Uji
Full transcript