Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tematikus információforrások II.

Irodalom, nyelvészet
by

Zsuzsanna Kiss

on 30 October 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tematikus információforrások II.

Tematikus információforrások az Interneten II. 1.) Idegen nyelvű irodalmi adatbázisok Elérésük kétféleképpen: 1.)Könyvtári honlap/E-források/Folyóiratok, adatbázisok A „Literature Resource Center”-ben megtalálhatók:
Irodalmi kritikák akadémiai folyóiratokból, valamint könyvekből
Témák és Művek Összefoglalói
Recenziók és Hírek
Forrásmunkák, irodalmi művek: versek, novellák, színdarabok
Multimédia fájlok—szerzők fényképei, linkek kapcsolódó Weboldalakhoz A LITERATURE RESOURCE CENTER egy széleskörű online irodalmi kritikai forrás; szerzők és irodalmi műveik, valamint számos irodalmi téma gyűjteménye. “Keywords” a címet, szerzőt, az absztrakt első 50 szavát és a kapcsolatos tárgyszót keresi.
"Person—By or about” vagy a “Name of Work” kevesebb találatot fog adni, de precízebbet, amennyiben egy konkrét személyről, vagy műről akarunk informálódni.
“Entire Document” minden egyes dokumentum teljes szövegében keres. Ez adja a legtöbb, de legkevésbé pontos találatot.
“Entire Document” akkor a leghasznosabb, ha idézeteket, vagy nehezen megközelíthető témát keresünk. "Limit results":találataink szűkítésére sok lehetőség van: A 'Search' - Keresés eredménye: A "fülek" mögött megtaláljuk, hogy milyen fajta információra van szükségünk Irodalmi kritika Életrajz Téma és tartalomismertetés Recenziók és hírek Primér források, irodalmi művek Video- és hanganyag A dokumentumot a címre, vagy a hivatkozás alatti ikonra kattintva nyithatjuk meg A dokumentum megnyitása után végiggördíthetjük a képernyőt Azok a témák, amik gyakran előfordulnak a találatok között a képernyő bal oldalán találhatóak.
Ezek kiválasztásával tudjuk szűkíteni a keresést speciális témákra. Alkalmazzuk a „Tools”-t (Eszközök) a nyomtatáshoz, a dokumentum email-ben elküldéséhez, a letöltéshez, vagy készítsünk hivatkozást az MLA adatbázishoz, vagy exportáljuk hivatkozáskezelő szoftver számára, mint amilyen pl. a RefWorks. A dokumentum automatikus fordítását is létrehozhatjuk.
Fontos! Ez csak egy körülbelüli fordítás és arra szolgál, hogy átadja a cikk általános tartalmát.
Ez nem egy hivatalos és minőségi fordítás. „Advanced Search” (Összetett keresés) abban segít, hogy célzottabb és precízebb keresést hajthassunk végre. „Person Search” (Személy keresése) arra szolgál, hogy lista készüljön azokról a szerzőkről, akik megfelelnek az általunk definiált profilnak. A „Works Search” (Művekre keresés) hasonló a „Person Search” (Személyre kereséshez).
Dokumentumtípus, szerző, korszak opciókat alkalmazhatunk. Pl. használhatjuk az „Ethnicity” (Etnikai hovatartozás) és a „Genre” (Műfaj) opciókat, hogy pl. amerikai spanyol költőkről kapjunk listát.
Ha befejeztük a kiválasztást, klikkeljünk a „Search” gombra a képernyő tetején. Keresési feltételeinknek megfelelő szerzői listát kapunk. Irodalom 2.) MODERN LANGUAGE ASSOCIATION International Bibliography The Modern Language Association (MLA) International Bibliography kereshető elérést biztosít több mint 2 millió folyóiratcikk, könyv, disszertáció és tudományos weboldal BIBLIOGRÁFIAI hivatkozásaihoz. Megjelenik a találati lista. A „fül”-ön láthatjuk a találatok számát is. A teljes bibliográfiai hivatkozás megtekinthető A „Basic Search” mellett használhatjuk a „Subject Guide”-ot A „Subject Guide Search” az MLA bibliográfusai által adott tárgyszavakban keres. Használjuk a „Subject Guide Search”-öt, hogy nagyon precíz találatokat kapjunk, hogy rokon kifejezésekre bukkanjunk és hogy szűkítsük, vagy bővítsük keresési eredményünket. Az „MLA Directory of Periodicals Search” több mint 5000 akadémiai folyóirat cikkeiben biztosít keresést. Válasszunk egy kifejezést és nézzük meg az eredményeket. A „Literature Resources from Gale” link segítségével visszatérhetünk a teljes irodalmi tartalomhoz. 3.) JSTOR A gyűjteményben gazdasági, művészeti, természettudományi, valamint irodalmi és nyelvészeti tárgyú
elektronikus könyvek, több mint ezer akadémiai
folyóirat elektronikus változata és egyéb elektronikus tartalmak érhetőek el. Irodalmi és nyelvészeti gyűjtemény: Kétszer a címre kattintva, vagy a PDF formátumra klikkelve megjelenik a tanulmány teljes szövege Összesen 11.122 találat relevancia szerint rendezve: Találatainkat rendezhetjük a legújabbtól a legrégebbi, illetve a legrégebbitől a legújabb publikáció szerint A cikk forrása a bal felső sarokban
pontosan megjelölve A nyilakkal lehet lapozni A cikk megtekinthető PDF formátumban,
a hivatkozás elküldhető e-mailben,
exportálhatjuk, vagy lementhetjük hivatkozáskezelő szoftver számára, mint amilyen pl. a RefWorks. Példánk itt legyen a 'reneszánsz' Fontos figyelmeztetés!!! Az utóbbi 4 adatbázis csak egyetemi hálózatról érhető el, tehát az olvasók vagy a Klebelsberg Könyvtár számítógépein keresztül tudnak keresni ezekben az elektronikus tartalmakban, vagy egy proxy szerver segítségével otthonról is elérhetővé válnak a könyvtár által szolgáltatott elektronikus források.

Erről bővebben: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php/e-szolgaltatasok/e-forrasok-otthonrol Köszönöm a figyelmet! 4.) Literature Online (LION) Tartalma:
Több mint 350 ezer mű (próza, líra, dráma)
hozzáférés 344 teljes szövegű irodalmi folyóirat cikkeihez
a legfrissebb irodalmi kritikák, összefoglalók, recenziók és egyéb irodalmi források Gyorskeresés: szerzői oldal:
folyóirat cikkek, hivatkozások a szerzőre és műveire
műveinek teljes listája
írói életrajz
irodalmi kritikák, recenziók
honlapok, website-ok Teljes szöveggel olvasható recenzió: Böngészési lehetőség:
az adatbázis egészében (complete content)
teljes szövegű folyóiratokban (full-text journals)
szerzők szerint (author index)
multimédiás eszközökben Kiss Zsuzsanna
SZTE Klebelsberg Könyvtár
zsuzsanna.kiss@ek.szte.hu Adatbázisok tematikusan/Irodalom, irodalomtudomány Vagy: A „Help” és „Tips” segítségével többet is megtudhatunk a „Literature Resource Center” használatáról. típus szerző neve (lehet böngészni is) kiadás dátuma melyik században keletkezett? a mű eredeti nyelve a szerző neme a szerző nemzetisége a szerző etnikai hovatartozása 1.) Literature Resource Center Itt is Poe-ra keresünk: Elsőként egy egyértelműsítő listát kapunk, itt kell kiválasztani az általunk keresett témát/szerzőt és a nevére kattintva megnyitni a rá vonatkozó találatok listáját. Keresés Hemingway-re: zöld pipa=teljes szövegű elérés csak a dokumentum egy része érhető el csak a dokumentum bibliográfiai leírása érhető el a teljes szöveg esetleg egy külső oldalon (nem a JSTOR-on keresztül érhető el) Hasonló a "Személyek kereséséhez" - művek címére, dokumentumokra kereshetünk. The black cat Kiválasztottuk az irodalmi kritikákat: 4247 találat Hemingway-re Jelmagyarázat: teljes hivatkozás teljes szöveg PDF teljes szöveg teljes szöveg a JSTOR-ban Egyszerű keresés:
Full transcript