Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cultuur vh moderne, h 8 deel 1

Cultuur van het moderne; oa Freud, Schonberg en Les Ballets Russes.
by

Ton Hordijk

on 8 October 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cultuur vh moderne, h 8 deel 1

Theorie van psycho-analyticus Sigmund Freud (1856-1939) richt zich op het onderbewuste. Het handelen van een mens wordt vooral bepaald door – ook voor hemzelf - verborgen verlangens en driften. Slechts tijdens dromen krijgt hij zicht op zijn werkelijke innerlijke drijfveren.
Expressionistische kunst houdt zich bezig met de directe en pure expressie van menselijke emoties en driften.
Expressionistische dans (bv van Martha Graham, Mary Wigman en Kurt Jooss) wil elementaire emoties dmv bewegingen tot uitdrukking brengen. Expressionistische dans ziet af van elegantie, gewichtloosheid (hoge sprongen) en de strenge regels van het academisch ballet (klassieke posities), is krachtig, (vanzelfsprekend) zeer expressief en op de aarde gericht. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van bewegingen als vallen, kruipen, knielen, hurken enz. Om de danser de maximale vrijheid tot expressie te bieden is de rol van de muziek soms zeer beperkt.
Mary Wigman: Hexentanz (1914)
Veel werk van de componist Arnold Schönberg (1874-1951) wordt tot het expressionisme gerekend.

Alle Westeuropese muziek vanaf de klassieke periode (ca 1700) tot en met de romantiek is tonaal, dwz gebaseerd op toonladders die bestaan uit zeven tonen met vaste onderlinge afstanden tussen deze tonen. (we onderscheiden majeur en mineur toonladders).
In deze toonladders zijn niet alle tonen even belangrijk. Belangrijke tonen zijn bv de grondtoon (geeft ontspanning) en de zgn dominant, de vijfde toon van de ladder (veroorzaakt spanning).

Schönberg zet dit systeem van tonaliteit volkomen overboord en voelt zich in dit opzicht aan geen enkele regel meer gebonden. Hierdoor krijgt hij de maximale vrijheid voor het tot uitdrukking brengen emoties. Deze atonale muziek leent zich goed voor het tot uitdrukking brengen van de chaotische pschyche van de mens (Freud).
Arnold Schönberg: Erwartung (1909)
Later in zijn leven bedenkt Schönberg een theorie die de gelijkheid van alle noten in een muzikale compositie moet waarborgen. Uitgaande van de chromatische toonladder (alle twaalf noten, a t/m g inclusief verhogingen/ verlagingen [de zwarte toetsen] ontwerpt hij voorafgaand aan het componeren een vaste reeks waarbij iedere toon pas gespeeld mag worden nadat alle (elf) andere aan de beurt zijn geweest. Deze muziek wordt twaalftoonsmuziek genoemd (dodekafonie).
Arnold Schönberg: Klavierstück (1923) uitgevoerd door Pina Napolitano.
Het expressionisme in de beeldende kunst kenmerkt zich door fel kleurgebruik, een grove manier van schilderen (gebruik van veel verf) en vormen die sterk vereenvoudigd worden weergegeven). Een van de bekendste expressionistische schilders was de Noor Edvard Munch (1863-1944)
Edvard Munch: De schreeuw (1893)
De samenwerking tussen het dansgezelschap uit Parijs, Les Ballets Russes en de componist Igor Stravinski levert in 1913 het sensationele en expressionistische Le sacre du printemps op.
Diaghilev/Stravinski: Le sacre du printemps (1913) in de originele choreografie van Nijjinski door het Kirov ballet en orchestra olv Valery Gergiev.
Ludwig Kirchner (1880-1933): Czardas danseressen (1920)
Full transcript