Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

SZTE Bolyai Intézet

Miért tanulj matematikát, és miért Szegeden?
by

Tamás Waldhauser

on 31 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of SZTE Bolyai Intézet

matematika
Szeged
SZTE Bolyai Intézet
világszínvonalú
Doktori Iskola
MSc
BSc
OT
PhD
gondolkodásmód
hasznos
szép
kisváros
nagyváros
matematika alapszak (3 év)
elméleti
alkalmazott
gazdasági
informatikai
egyéni
általános
pénzügyi
matematikus (2 év)
osztatlan tanárképzés
matematika–? szakos tanár
általános iskolai (4+1 év)
középiskolai (5+1 év)
alkalmazott matematikus (2 év)
kutatás
oktatás
matematikusok
pályázatok
konferenciák
könyvtár
versenyek
mobilitás
barátságos
versenyképes
Bank, biztosítás, pénzügy
kockázatelemző,
statisztikai elemző,
termékfejlesztő,
termékmenedzser,
model controller
Informatika
matematikus fejlesztő,
adatelemző,
projektmenedzser,
pénzügyi fejlesztő,
rendszerszervező
Közoktatás
matematikatanár,
igazgató,
igazgatóhelyettes
Felsőoktatás, kutatás
egyetemi oktató,
tudományos munkatárs,
kutatási csoportvezető
„A legutóbbi évfolyamtalálkozón hat igazgatót számoltunk össze, akik rangos gimnáziumokban illetve középiskolákban dolgoznak, ezenkívül jópár igazgatóhelyettes is lett a csoporttársaimból, évfolyamtársaimból. Úgy tudom, a többi szegedi mat-fiz évfolyamon is hasonló a helyzet. Ezek szerint az iskolákban általában bíznak a matematikában is és Szegedben is.”
„ […] az iskolavezetés számít a matematikatanárokra: sok ötletük van, jól átlátják az összefüggéseket […]. Az egyik igazgatóm így fogalmazott: a reál szakosok jelentik az iskola motorját. Ha megnézzük, az iskola-igazgatók szakját, a legtöbb igazgató matematika szakos, mint ahogy több évfolyamtársam is már az lett 40 évesen.”
„Mivel látom, hogy rengeteg irányban van lehetőségem tovább-fejlődésre, csak ajánlani tudom a szakot azoknak, akik komolyan veszik tanulmányaikat. Azt fontosnak tartom kiemelni, hogy a matematikát nem egyedüli, hanem határterületként kezelve jelentősen több lehetőség nyílik meg sok ember számára. […] A kettő ötvözete egy ütős lehetőséget nyújthat számukra mind belföldön mind külföldön. […]”
„Biztosítási termékek szabályai, díjszámítási módjai egy komplex rendszert képeznek, amelyek mindig meghatározott időintervallumokban érvényesek. […] Ez egy nagyon aktiv matematikusi modellalkotó, tervező munkát igényel, amit speciális szoftverekben programozással valósítunk meg. […]”
„Matematikusként megszerzett tudásomat kiválóan tudom használni a tervezési fázisokban. Vezetőként kiemelném, hogy programozó szako-kon végzett munkatársaink többsége nem rendelkezik hasznos ismere-tekkel e munkavégzést illetően.”
„Szemben azzal a megoldással, hogy egy konkrét feladathoz egy szorosan hozzá kapcsolódó programot készítsen, a matematikus felismeri a prob-léma sajátosságait, modellt készít, és a modell alapján tervezi meg az informatikai rendszer elkészítését. […] Míg egy informatikus ismeri a programkészítés eszközeit, módszereit, a különböző technikákat, addig a matematikus – képzésének köszönhetően – alkalmasabb a komplex rend-szerek megtervezésére, a különböző modellek megalkotására.”
„Rákkutatásban segítettem a dublini Trinity College-ben néhány bioló-gust. Főként adatelemzés, illetve szoftverfejlesztés volt a munkám. Itt is fontos volt a matematikusi diploma megléte (is).”
„Valószínűségszámítással kapcsolatos problémákon gondolkodom. A világ számos országában (USA, Mexikó, Kanada, Kína) konferenciákon, szemináriumokon veszek részt. Emellett tanítok is az egyetemen. A PhD fokozat megszerzése után egy mexikói kutatóközpontban dolgoztam két évig valószínűségszámítás témában. […]”
A szegedi matematikus diploma kitűnő belépő a munkaerőpiacra, itthon és külföldön egyaránt elismerik és értékelik. Végzett hallgatóink jó pozíciókban tudnak elhelyezkedni a legkülönfélébb területeken:
http://www.math.u-szeged.hu/%7Evasg/tajekoztato
A CarreerCast 2014-es felmérése szerint a legjobb szakma a matematikus!
Full transcript