Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Zbulimet e Mëdha Gjeografike

No description
by

Qendrim Limani

on 15 September 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Zbulimet e Mëdha Gjeografike

Zbulimet e Mëdha Gjeografike
Ekspeditat pushtuese Spanjolle
(Konkuistador).
Traktati i Tordesilës 1494.
Formimi i kolonive të mëdha spanjolle.
1517 fillon tregtia me zezakë.
Fillimit e kolonialimit Evropian
Udhëtimi i parë Kristofor Kolombos më 1492 - mbërriti në
San Salvador.
Në një udhëtim tjetër të tij zbarkoi në bregdetin e Amerikës por nuk gjeti pasuri.
Amerigo Vespuçi vërtetoi zbulimet e Kolombos.
Zbulimi i Amerikës
Parakushtet e zbulimeve gjeografike
Zbulimet e mëtejshme gjeografike
Mallrat e sjella nga vendet e lindjes: Mëndafshi, sheqeri , erëzat, tekstilet e ndryshme etj.
Pushtimi i lindjes së Afërt nga Perandoria Osmane mbyll rrugët tregtare.
Idetë për rrugët e reja
Hartat e
Don Henrike
Toskaneli
bëri hartën e parë të rrumbullakët.
Karavela
(Caravelas)
Shkrimet e Marko Polos, "Indi"

Udhëtimet e Bartoleme Diaz - 1486
Udhëtimi i Magelanit rreth botës
Anglezët formojnë një flotë të fuqishme ushtarake duke u shndërruar në kundërshtarin kryesor të mbretërive Spanjolle dhe portugeze.
Pushtojnë pjesë kontinentale të amerikës veriore dhe ishujve Bahamas, Bermuda, Xhamajka etj.
Francezët me Jakov Karte pushtojnë Kanadanë dhe më vonë disa territore rreth liqeneve të mëdha
Holandezët gjithashtu i hyjnë garës së kolonizimeve duke pushtuar skajin jugor të Amerikës dhe gjatë shek. XVII, ata forcuan shumë flotën detare kështu që zbuluan Australinë që morri emrin "Holanda e Re" dhe u bënë pushtues të shumë kolonive portugeze
Rëndësia ekonomike e Zbulimeve gjeografike në botë?
Full transcript