Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

spanje

No description
by

Sytske Wolthuis

on 5 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of spanje

voorwoord
inhoud
ibiza
Barcelona
Madrid
het land
geschiedenis
klimaat
bevolking
cultuur
eten en drinken
dieren
Barcelona
Madrid
ibiza
quiz
antwoorden
einde
het land
volkslied
FC Barcelona
FC Barcelona is de belangrijkste club van Barcelona.
Het is een van de bekendste voetbalploegen van Europa. De rivaal van Barcelona is Real Madrid. Ze noemen de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid de derby van de sterren. Bekende voetballers van Barcelona zijn: Messi, Neymar en Suarez.
Ibiza is het westelijkste eiland van Spanje ten oosten van Ibiza ligt mallorca en ten zuiden ligt formentara de hoofdstad va Ibiza is Ibiza stad en er wonen op Ibiza 150.000 mensen
Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. Het ligt in het Iberisch schiereiland. Het heeft wel 47 miljoen inwoners. Spanje grenst aan drie landen: Portugal, Frankrijk en Andorra. In het noorden van Spanje liggen de Pyreneeën. De Pyreneeën zijn bergen. ook gaat het door in Frankrijk. De koning van Spanje is Felipe VI. Spanje doet ook mee aan de EU (Europese Unie).
Madrid is de hoofdstad van Spanje. het heeft 3 miljoen inwoners. Madrid ligt in midden Spanje. op de Spaanse hoogvlakte. de inwoners van Madrid heten Madrilenos. Madrid is een van de belangrijkste steden van Europa.


Barcelona is een grote stad in Spanje. Het is de hoofdstad van de regio Catalonië. Het heeft 1,6 miljoen inwoners. Barcelona ligt aan de Middellandse zee. Het is 160 kilometer verwijderd van de Pyreneeën. Barcelona heeft een oppervlakte van 101 vierkante kilometer. De Olympische Spelen waren in 1992 in Barcelona.

geschiedenis
dit is het volkslied van Spanje
dieren
ooievaar
stier
lynx
marmot
klimaat
ooievaar
stier
lynx
marmot
Ooievaars zijn waadvogels. Met een lange nek lange poten en een harde snavel. Ze leven in moerassen vochtige weiden. Ze eten kikkers insecten hagedissen en wormen. Het zijn trekvogels. Ze gaan in het einde van de zomer naar Afrika of India.
Lynxen zijn familie van de huiskat. Ze hebben lange poten en dik behaarde poten. Zo kunnen ze goed diep in de sneeuw lopen. Zonder dat hun buik de sneeuw raakt of hun voeten koud worden. Ze eten knaagdieren vogels en reeën.
weetjes
weetjes
wist je dat...
spanje meer dan 13.000 tapasbars heeft? je kunt dus zeker stellen dat de tapasbars erg populair zijn en zeker bij de spaanse cultuur horen
.
Alle Spanjaarden bij Oud en Nieuw om 12 uur precies een druif eten? Dit zou geluk brengen. En als je dan ook nog rood ondergoed draagt, heb je nog meer geluk volgens de Spanjaarden. Eigenlijk kun je de Spanjaarden dus best wel bijgelovig noemen.
Spanjaarden aan je oor trekken als je jarig bent? Dit doet men om je te feliciteren met je verjaardag
Garcìa de meest boorkomende achternaam in Spanje is? Deze achternaam is een beetje hetzelfde als de Nederlandse achternaam Jansen, die in ons land weer erg veel voorkomt
weetjes deel 2
spanje
Het niet raar is als er allerlei servetjes en andere rommel op de grond liggen in een tapasbar? Dat betekent meestal namelijk dat deze tapasbar juist populairder is dan andere tapasbars. Je kunt dus beter niet naar een schone tapasbar gaan als je lekker wilt eten.Spanje bestaat al vele honderden jaren. Zo is Spanje opgericht in 300 voor Christus, waardoor het land al ruim 2300 jaar bestaat. Zoals we Spanje nu kennen, is het land niet altijd geweest. In het jaar 1550 was de toenmalige koning, Philip II, namelijk bezig het land uit te breiden. Dit deed hij door andere landen en gebieden te veroveren. Rond deze tijd was Spanje dus veel groter dan het land nu is. Ook Nederland was in handen van de Spanjaarden. Eind zestiende eeuw werd het land weer kleiner en sinds deze tijd kennen we het land zoals het is.
bevolking
cultuur
Deze gebruiken en producten zijn niet in heel Spanje typerend, maar zijn soms ook alleen populair in een bepaald gebied. De flamenco wordt bijvoorbeeld voornamelijk in Andalusië gedanst. Tapas, sangria en de siësta zie je wel terug in heel Spanje.
Net als andere landen heeft Spanje een eigen cultuur, zoals gewoontes om te doen en eten, zoals de flamenco (een typisch Spaanse dans), tapas ( een typisch Spaans hapje waarvan wel meer dan honded soorten bestaan), sangria ( een licht alcoholische drank en bestaat onder anderen uit rode wijn, fanta lemon, suiker, stukken vruchten, koolzuurhoudend mineraalwater en eventueel likeur of brandewijn) en de siësta (een middagdutje dat iedereen doet van 13.00 tot 15.00, omdat het warm is in Spanje en dan word je gauw moe. Alle winkels zijn dan ook gesloten.)
De meeste mensen die in Spanje wonen, zijn Rooms Katholiek. Zo is 90 procent van de Spaanse inwoners Rooms Katholiek en zijn de overige tien procent moslims, joden en protestanten
in 2010 had Spanje wel 46.951.532 inwoners. In 2009 had het 46.745.807 inwoners, dus er is een aantal van ongeveer 200.000 inwoners gestegen. Spanje wordt beschouwd als één van de meest dichtbevolkte landen van heel Europa en de hele wereld. De bevolking woont vooral in de grote steden. Ook langs de kust zijn er veel inwoners, want daar is het meeste toerisme. Het meest dichtbevolkte eiland van Spanje is Tenerife, onderdeel van de Canarische Eilanden. De laatste jaren immigreren (verhuizen naar een ander land) veel mensen naar dit land toe. Daardoor neemt de bevolking toe.
Marmotten zijn een geslacht uit de familie van de eekhoorns. De naam marmot wordt ook wel gebruikt voor de als huisdier veel gebruikelijkere cavia, maar dit knaagdier is geen marmot. Marmotten komen in Azië, Europa en Noord-Amerika voor. Het bont van de marmot wordt murmel genoemd.

Een stier, ook wel bul genoemd, is een mannelijk rund. De vrouwelijke vorm is de koe. Een stier wordt over het algemeen veel groter dan een koe. Stieren kunnen behoorlijk agressief zijn. Een gecastreerde (dat is dat je geen baby's meer kunt maken) stier wordt os genoemd en is minder agressief.
quiz
antwoorden
einde
Real Madrid is een Spaanse voetbalclub, voluit Real Madrid C.F. (C.F. betekent Club de Fútbol) en is opgericht in maart 1902. Real Madrid speelt de thuiswedstrijden in het grote 'Estadio Santiago Bernabéu'. Het stadion heeft 85.454 zitplaatsen.

Real Madrid is een van de beroemdste voetbalclubs van de hele wereld. Real Madrid won maarliefst negen (9) keer de Europese beker voor landskampioenen (Europacup I, later Champions League waaraan ook de bestgeklasseerde teams van de sterkere voetballanden mogen meedoen) en nog zoveel andere prijzen.
vrouw man
stierenvechten
Stierenvechten wordt vaak in Spanje gedaan. Ze dagen de stieren uit zodat ze kwaad worden en op ze af gaan.
Ze schieten pijlen af op stieren. Als ze pijlen afschieten op stieren kan hij gaan bloeden. deze pijlen schieten ze zodat de stier wil blijven aanvallen, maar ook zodat hij verzwakt. Een toreador moet een stier boos maken door hem pijn te doen. En hij moet hem uitlokken met een gekleurde lap.

In Spanje gebeurt stierenvechten al heel lang, het is een Spaanse traditie. Daardoor vinden veel mensen het normaal, en zien ze het niet als dierenmishandeling. maar eigenlijk is het wel dierenmishandeling. Een stier krijgt een Versierde stokken in zijn rug gestoken, waardoor hij kwaad wordt en gaat aanvallen, maar ook omdat hij hierdoor zal verzwakken. Als de stier bijna niet meer kan wordt hij met een zwaard in zijn hart gestoken, als dit fout gaat lijdt de stier extra pijn. Bovendien loopt de toreador zelf ook gevaar om gedood te worden door de stier.
Het klimaat van Spanje is anders dan veel landen, want overal in het land verschilt het klimaat. In de bergen kan het hartstikke koud zijn, terwijl het langs de kust droog en stikheet kan zijn en op het platteland erg regenachtig is. Valleien te Spanje hebben een milde temperatuur die heerlijk is. Extreme temperaturen zijn te vinden in Málaga (de tweede zonnigste stad van Spanje) en veel meer andere steden in Andalusië. De al opgenoemde vormen van klimaat komen alleen voor in Europees Spanje. Melilla, Ceuta en de Canarische Eilanden hebben een meer tropisch klimaat.
eten en drinken
in Spanje
ontbijt
De belangrijkste maaltijd van de dag. Dit is een warme maaltijd die plaatsvindt tussen 14.00 en 16.00 uur. Een typisch Spaans gerecht is de Paella, een rijstschotel met kip of vis, paprika en diverse zeevruchten.
De meeste Spanjaarden eten niet voordat ze gaan werken en om elf uur nemen ze pas hun eerste broodje. Het ontbijt wordt vaak in cafés gegeten met een sterke espresso erbij.
tussendoortje
Dat gegeten wordt als wij Nederlanders aan ons avondeten denken, namelijk tussen 18.00-19.00 uur. Deze tussendoortjes kennen wij als de 'Tapas', zoals olijven, gebakken sardientjes, gefrituurde inktvisringen en amandelen.
avondmaaltijd
Deze begint vanaf 22.00 uur en is veel lichter dan de lunch, hoewel je wel lunchgerechten kunt bestellen. Een nagerecht waar de Spanjaarden gek op zijn is flan, een zachte pudding van eieren, overgoten met een karamelsaus. Typisch Catalaanse gerechten zijn konijn met wijngaardslakken en Catalaanse worst (butifarra) met witte bonen.
lunch
(desayuno)
(comida)
(merienda)
(cena)
aan welke landen grenst spanje
welk geloof komt het meest voor in spanje
wat voor vogels zijn ooievaars
in welke regio ligt barcelona
hoe noemen ze de voetbal wedstrijd tussen fc barcelona en real madrid
hoeveel inwoners heeft madrid
welk eiland ligt ten oosten van ibiza
Portugal, Frankrijk en Andorra
rooms katholiek
waadvogels
Catalonië
de derby van de sterren
3 miljoen
Mallorca
wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat we Spanje een mooi land vinden en we wisten er niet veel van
Full transcript