Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Emma Holström Idrott och Hälsa på Almåsgymnasiet

BFL & IKT
by

Anders Holmgren

on 20 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Emma Holström Idrott och Hälsa på Almåsgymnasiet

Idrott och Hälsa på
BFL & IKT ??? ERGONOMI Syfte: Undervisningen skall bidra till att eleverna utvecklar medvetenhet samt intresse för att delta i arbetet med hälsofrågor i arbetsliv och samhälle.

Undervisningen skall ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper om de krav som olika situationer ställer på ergonomisk anpassning av rörelser. Förmåga att ergonomiskt anpassa sina rörelser till olika situationer och att bedöma hur miljöer ergonomiskt kan anpassas till människan.

Centralt innehåll:
Arbets- och studiemiljöer: samspel mellan situationens krav och människan utifrån ergonomiska aspekter, till exempel kroppslig balans och lyftteknik. En lektion i årskurs 1: Marklyft:
Filma dig själv då du gör ett marklyft
Analysera dig själv: Hur är din ergonomi i lyftet?
Hållningen
Ryggen
Fötterna
Benen
Blicken
Övrigt
(självbedömning) Hälsa: livsstilstest Uppvärmningsprogram Utdrag ur PingPong

Elev X , 11 nov 17:59 Kommentar:
Min hållning - Jag har bra hållning, dock svankar jag lite med tanke på min svanskota (som jag skadat)
Mina fötter är lite för tight ihop och lite för vinklade utåt, borde stå med brett och ha dem rakt.
Min rygg är ganska bra men jag har smärtor i min svanskota så som jag nämnde svankar jag lite för mycket tack vare det. Mina ben är stadiga och jag har bra kontroll över dem när jag gör ett marklyft.
Blicken fokuserar jag någonting framför mig eller snarare bara låser min blick framåt så jag inte böjer min nacke för mycket.

Emma Holström , 12 nov 18:51 Kommentar: Att du hade ont i svanskotan kan bara göra denna uppgiften bättre. Du känner direkt om din hållning inte är bra. Du gör bra kommentarer om nästan hela kroppen men jag vill att tittar på filmen igen och även kommenterar dina hälar.
Status ändrad till: Kompletteras

Elev X , 11 mar 16:01 Kommentar:
Hälarna - Jag lyfter hälarna lite från golvet när jag sätter ner kettlebellen även fast jag borde hålla dem nere, borde tänka mer på att inte luta mig framåt så mycket och puta mer med rumpan för att undvika att lyfta hälarna.
Status ändrad till: Komplettering inlämnad

Emma Holström , 12 mar 21:32 Kommentar: Bra X! Nu känns det som du inser att det är viktigt att man har hela foten i golvet när man lyfter något tungt. Det är en lärdom för livet! ;o))
Status ändrad till: Färdig

(Eleven har godkänt att jag visar filmen och konversationen som hör därtill). ERGONOMI PÅ PRAKTIKPLATSEN
Intervjua minst två medarbetare.
1. Gör en egen reflektion av intervjuerna och skapa en bild av vilka problem som finns. Föreslå några åtgärder för att komma till rätta med problemen.

2. Besvara nedanstående frågor och dra slutsatser om på vilket sätt detta påverkar dig nu och senare i ditt yrkesverksamma liv.
Hur påverkas din rygg av styrketräning?
Hur påverkas din rygg av konditionsträning?
Finns det andra faktorer som påverkar ryggen?

3. Diskussion kring ditt kommande yrke
Hur ser du på ditt kommande yrke?
Vilka risker finns i ditt yrke?
Hur tänker du arbeta för att din rygg skall hålla under hela arbetslivet?
Använd Bengt Johanssons bok Idrott och Hälsa, samt andra källor som du själv letar upp på biblioteket och/eller på internet. Var noga med att ange källhänvisningar. Elev X, 27 apr 15:49 Kommentar:
Min handledere trivs mycket bra på sitt jobb hon har jobbat där i 7 år och äger bageriet med sin man. De kroppsdelar som hon har känt som har tagit mest skada under dessa år hon har jobbat som bagare och konditor är ryggen och axlarna. Hon fick gå till en sjukgymnast som sa att de va viktigt att hon sträckte ut ryggen lite då och då att hon satte sig på huk. Hon kunde även sätta upp sin ena fot på en avsats på bakbordets nedre del, vilket gjorde att ryggen belastades mindre. Denna sida har bra övningar som visar hur du kan stärka och bygga upp din rygg. http://www.fothalsan.se/fotskada/podoshop_ryggym.html

Dessa övningar tror jag är väldigt bra att göra några gånger i veckan plus att kombinera någon annan tränings form upp till som t.ex löpning eller simning. Jag har själv problem med min rygg och eftersom jag märkt av detta i såpass tidigt skede i min karriär så tror jag att de är extra viktigt att jag tar till mig detta och gör dessa övingar. För jag vill ju inte om några år bara sitta stilla för att jag har sådana ryggsmärtor bara för jag slarvade när jag var yngre. Jag rider en hel del på min fritid och det är en träningsform som jag tycker passar mig alldeles utmärkt då jag verkligen känner av att min rygg klarar mer efter ett tags träning. Jag hade ett litet uppehåll från ridningen och jag märkte direkt att min rygg gjorde ont efter minsta lilla ansträngning.

De påfrestningar som jag känner i dag som tar mest skada på min rygg de är när jag t.ex bär mjöl påsarna på fel sätt, att jag bär dom med ryggen i stället för knäna vilket jag vet är något som är mycket viktigt att jag tänker på att inte gör utan bära rätt. Bara att stå upp en hel dag i säg är jobbig då hjälper dom övningarna jag sa i början väldigt bra.

Emma Holström , 28 apr 11:36 Kommentar:
Hej X! Det som du skriver är bra och du ger förslag på riktigt bra övningar för att stärka och bibehålla en stark rygg. När det gäller intervjun så vill jag att du utvecklar den uppgiften: det skall vara minst två personer som du intervjuar. Reflektera över intervjun och föreslå ändringar (se uppgiften). Du har skrivit hur din rygg påverkas av ridningen och det är bra. Kan du komplettera det med att berätta om styrketräning, konditionsträning och eventuellt andra faktorer som påverkar ryggen. Här vill jag även att du anger källor (t ex boken "Idrott och Hälsa" och ev någon annan bok eller internetsida) till dina argument.

Hur ser du på framtiden? Du skriver lite om hur du ska jobba med att stärka upp din rygg. Kan du berätta lite mer om vilka risker som finns och hur du ska agera för att hålla länge...mvh /Emma
Status ändrad till: Kompletteras Nationella kursplanen för Idrott och Hälsa 1:
Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt arv av fysiska aktiviteter och naturupplevelser. Det ger tillfälle att uppleva och förstå betydelsen av rörelseaktiviteter och deras samband med välbefinnande och hälsa. Färdigheter i och kunskaper om rörelseaktiviteter och hur olika livsstilsfaktorer påverkar människors hälsa är grundläggande för att människor ska kunna ta ansvar för sin hälsa. Eleven gör testet och reflekterar sedan över sin egen livsstil och beskriver även om och hur den kan/vill förändra för att må bättre (självbedömning).
Feedback från mig som lärare och eventuellt kompletterande tips på hur man kan göra kloka förändringar (snabb återkoppling och med en möjlighet att komplettera och förbättra analysen av den egna livsstilen). Du skall nu göra ett eget uppvärmningsprogram till musik. (Denna kommer ni hålla i, för varandra, i mindre grupper en av de kommande lektionerna)
Programmet skall innehålla stegkombinationer och smidighetsövningar (tänja) för allmänn uppvärmning.

HELA KROPPEN SKALL BLI VARM!

Låt fantasin flöda men undvik övningar som ej är lämpliga med tanke på knän och rygg (tex hoppa inte för mycket) Försök att jobba i takt till musiken.

STEGKOMBINATIONER

(välj 5-6 övningar) skriv eller rita så du förstår. Memorera om det är möjligt.

SMIDIGHET

(välj 4-5 övningar, skriv ner vilken muskelgrupp du tänjer...). Memorera om det är möjligt. ATT GE KAMRATRESPONS:

Stegkombinationer:
Var det ett bra flyt i programmet ?
Passade rörelserna i ordning efter varandra?
Var det någon övning som gjorde ont?
Passade rörelserna till musiken?
Blev hela kroppen varm?

Smidighet:
Var det ett bra flyt i programmet?
Passade rörelserna i ordning efter varandra?
Passade rörelserna till musiken?
Var det tänjövningar eller stretchövningar?
Upprepades samma muskel mer än en gång?

Var det en tydlig ledare, både med röst och rörelser?

Hängde delarna ihop? 6 idrottslärare som arbetar tillsammans
Yrkesförberedande program (många flickor)
Alla har en MacBook Pro Kunskapskrav som kan kopplas till Ergonomi:
E:
Eleven kan översiktligt redogöra för de krav som olika situationer ställer på ergonomisk anpassning av rörelser.
Eleven kan med viss säkerhet anpassa sina rörelser ergonomiskt till olika situationer och översiktligt diskutera hur arbets- och studiemiljöer kan anpassas till människan.
C:
Eleven kan med viss säkerhet anpassa sina rörelser ergonomiskt till olika situationer och utförligt diskutera hur arbets- och studiemiljöer kan anpassas till människan.
När eleven samråder med handledare kan hon eller han med viss säkerhet bedöma den egna förmågan och situationens krav.
A:
Eleven kan med säkerhet anpassa sina rörelser ergonomiskt till olika situationer och utförligt och nyanserat diskutera hur arbets- och studiemiljöer kan anpassas till människan.
När eleven samråder med handledare kan hon eller han med säkerhet bedöma den egna förmågan och situationens krav. Kunskapskrav som man kan koppla till Livsstilstest
E:
I samband med det beskriver eleven översiktligt aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan.
C:
I samband med det kan eleven utförligt beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier.
A:
I samband med det kan eleven utförligt och nyanserat beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier. Kunskapskrav som kan kopplas till arbetet med uppvärmningsprogram
E:
Eleven kan med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan.
C:
Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan.
A:
Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter, även av komplex karaktär, som utvecklar den kroppsliga förmågan. Uppgift i årskurs två (Ergonomi) Lägg upp mål med din träning.
Gör en plan för hur du ska lägga upp din träning.
Bli medlem i www.funbeat.se och bli vän med din idrottslärare så hon/han kan följa din träning under perioden.
Förtest: Konditionstest T ex Jogga i 20 minuter, utan att behöva gå, styrketest, rörlighetstest mm
Ev revidera dina mål och din planering utifrån dina testresultat.
Registrera all din träning inklusive idrottslektionerna.
Eftertest: Samma som förtestet...
Reflektera/analysera din träning utifrån begreppen kondition och hälsa. FunBeat:
En webbaserad träningsdagbok Eget träningsprogram Eleverna får komponera ett eget träningsprogram då de även beskriver vilka muskler som arbetar och hur man kan stretcha samma muskler...
Programmet genomförs nästkommande lektion.
Direkt efter genomfört träningsprogram skriver eleven en reflektion över sitt program och gör ändringar så det blir bättre tills nästa gång. Kunskapskrav som kan kopplas till arbetet med Funbeat
E:
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med enkla omdömen värdera resultatet.
C:
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet.
A:
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och med säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet i relation till träningsmetodernas teorier. Dessutom kan eleven anpassa sin träning till variationer i förutsättningarna. DANSPROJEKT Mångkulturell dansuppgift.
Gruppen producerar en koreografi till given musik.
Loggbok med snabbt svar
Dansprojektet avslutas med en uppvisning. Reflektioner (själv-, kamrat- och de andra) Kunskapskrav som kan kopplas till Eget träningsprogram
E:
Eleven kan med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan.
I samband med det beskriver eleven översiktligt aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan.I samband med det beskriver eleven översiktligt aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan.
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med enkla omdömen värdera resultatet.
C:
Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan.
I samband med det kan eleven utförligt beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier.
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet.
A:
Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter, även av komplex karaktär, som utvecklar den kroppsliga förmågan.
I samband med det kan eleven utförligt och nyanserat beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier.
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och med säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet i relation till träningsmetodernas teorier. Dessutom kan eleven anpassa sin träning till variationer i förutsättningarna. Kunskapskrav som passar in på Dansprojektet
E:
Eleven kan med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan.
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med enkla omdömen värdera resultatet.
C:
Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter som utvecklar den kroppsliga förmågan.
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och kan med viss säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet.
A:
Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra en bredd av aktiviteter, även av komplex karaktär, som utvecklar den kroppsliga förmågan.
Eleven kan bedöma sina egna utvecklingsbehov i fråga om kroppslig förmåga och med säkerhet välja områden och metoder för regelbunden träning, ta ett aktivt ansvar för att genomföra dessa samt med nyanserade omdömen värdera resultatet i relation till träningsmetodernas teorier. Dessutom kan eleven anpassa sin träning till variationer i förutsättningarna. Genus inom idrotten Eleverna få reflektera i grupper kring olika artiklar som handlar om genus inom idrottsrörelsen och inom ämnet idrott och hälsa. Varje grupp publicerar sina diskussioner på en gemensam blogg. Nästkommande lektion får varje grupp redovisa sina arbeten muntligt och sedan får eleverna ge respons på varandras arbeten (Kamratbedöming) Ur Kunskapskraven kopplat till Genus inom idrotten:
E:
Dessutom kan eleven översiktligt diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och översiktligt beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.
C:
Dessutom kan eleven utförligt diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och utförligt beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.
A:
Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och utförligt och nyanserat beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt. Orientering Sätt ut -
Plocka in
(kamrat-
bedömning) Teoretiska prov Återkoppling med matris.
Gruppvis diskussion för att förbättra och utveckla svaren I kunskapskraven:
E:
I samband med det beskriver eleven översiktligt aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan.
C:
I samband med det kan eleven utförligt beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier.
A:
I samband med det kan eleven utförligt och nyanserat beskriva aktiviteternas och livsstilens betydelse för den kroppsliga förmågan och hälsan. Beskrivningen innehåller förklaringar med koppling till relevanta teorier. Tack för mig! Hör gärna av er
om ni undrar något

emma.holstrom@edu.boras.se http://emmamagdalenaholstrom.blogspot.se Uppgiften:
Vad är hälsa för dig?
Reflektera kring din nuvarande hälsosituation med hjälp av en hälsoprofil.
Du går in på www.livsstilstest.se (apotekets test) och svara på frågorna.
Obligatoriskt är att göra områdena om Alkohol, Kost, Motion ochTobak.Klicka på ”fortsätt” så får du fram din livsstilsprofil!
Här får du kanske några råd och kanske några varningar dyker upp.
Du ska läsa dem och reflektera kring ev. råd.
Spara ner din livsstilprofil på datornI bedömningen kommer vi att fokusera främst på hur väl du har fördjupat dig i uppgiften.
Skriv ner dina tankar, din reflektion och analysera kring din egen hälsa utifrån genomfört Livsstilstest.

Följande frågor kan vara till hjälp:
1. Vad är livskvalité för dig?
2. Är det något du behöver ändra på när det gäller
a.Kost,
b.Rökning
c. Alkohol?
Varför behöver du ändra och hur?

Motion
a. Du som inte motionerar alls – fundera på varför inte!
Om du rörde på dig mer – vilka konsekvenser skulle det få för dig/din kropp?
b. Du som motionerar – vad händer i din kropp? Vilken nytta har du av motion?
c. Hur påverkar ditt val av att motionera/inte motionera samhället nu och i framtiden?

Lycka till! /Idrottslärarna www.funbeat.se Exempel på ett träningsprogram Teori
Praktik i idrottshallen
Cirkelträing med inl.
APL-uppgift ;o))
Full transcript