Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Copy of Tipuri de medii si peisaje geografice pe Terra

No description
by

Cory Andreea

on 2 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Copy of Tipuri de medii si peisaje geografice pe Terra

Tipurile de medii geografice:


1.Mediul padurilor ecuatoriale
2.Mediul din regiunile tropical-umede cu doua anotimpuri
3.Medii din regiunile tropical-uscate
4.Medii subtropicale
5.Mediile din regiunile temperate propriu-zise
6.Mediile latitudinilor polare

Desfasurare: se afla de o parte si de alta a Ecuatorului, in medie pana la 5 grade latitudine, cu o extensie deosebita in: America de Sus (bazinul Amazonului, Podisul Guyanelor, nordul Podisului Brazilian), Africa (bazinul fluviului Congo, litoralul Golfului Guineii, estul Madagascarului), Indonezia, Filipine, Malaysia etc., la altitudini de regula pana la 1000 m.
Caracteristicile factorilor de mediu:Climatul are un rol esential, remarcandu-se prin constanta, in timpul anului, a valorilor temperaturilor (25-280C), umiditatii (peste 85%) si a precipitatiilor (1 000-3 000 mm, cu regim aproape diurn) etc. Caldura si umezeala favorizeaza alterarea chimica. Ca urmare, aici se dezvolta scoarte de alterare, groase, bogate in oxizi de fier si aluminiu, stanci si coloane convexe (capatani de zahar), iar pe raurile mari, praguri pe care se formeaza cascade renumite.
Vegetatia este reprezentata de padurea luxurianta, care imprima caracteristica esentiala a peisajului. Cunoscuta sub numele de selvas, hylaea, bosanes etc., padurea are o distributie etajata a elementelor vegetale si arbori si arbusti cu valoare economica (arborele de cauciuc, arborele de cafea, arborele de cacao, palmierul de vin, de ulei, acaju, abanasul, palisandrul, mango, arborele de scortisoara, bambusul etc.).
Mediul padurilor ecuatoriale
2.Mediul si peisajele din regiunile tropical-umede cu doua anotimpuri


Desfasurare: ocupa suprafete foarte mari intre 15 si 25 de grade latitudine, uneori pana la 30 de grade (in nordul Africii, de la Atlantic si pana la Marea Rosie, apoi in Peninsula Arabia, Irak, Iran, o buna parte din Pakistan, India si Podisul Mexican; in sudul Africii, in Kalahari, in America de Sud, in Atacama, centrul si estul Australiei). Predomina regiunile joase de campie si de podisuri; se adauga unele masive muntoase (in Africa, in Iran, Afganistan).
Caracteristicile factorilor de mediu depind de climatul cald si uscat cu mari variatii diurne si precipitatii anuale sub 200 mm, cu o distributie neuniforma.
Vegetatia aproape ca lipseste, speciile de plante prezentand multe adaptari.
La fel de saraca este fauna, care are o activitate nocturna.
3.Medii si peisaje din regiunile tropical-uscate
Majoritatea vailor sunt seci; raurile ce coboara din munti isi pierd rapid apa prin evaporare si infiltrare. Numai raurile foarte mari (Nil, Senegal, Murray), cu izvoare in regiuni cu precipitatii bogate, pot traversa desertul, ajungand in ocean sau in unele lacuri.
Specifice sunt intinderile mari de nisip (ergurile sahariene), campurile de pietre (hamade), munti cu versanti abrupti si poale de grohotis, varfurile ascutie izolate etc. Vanturile puternice genereaza furtuni de nisip violente, care transporta particule fine pe distante mari.
Tipuri de medii si peisaje: -deserturile propriu-zise
-semideserturile
-muntii din regiunile desertice
-oazele (panza de apa se afla la mica
adancime)
4.Medii subtropicale
Desfasurare: sunt concentrate la latitudini de 30-40 grade, mai ales in jurul Marii Mediterane, in vestul S.U.A., in Chile, Africa de Sud si in sudul Australiei, regiuni intens populate.
Caracteristicile factorilor de mediu sunt influentate de specificul climatului si de presiunea antropica indelungata.
Climatul are un sezon de vara calda (4-6 luni) si uscata (temperaturi de 20-250C) cu frecvente mase de aer tropical si unul de iarna umeda (in 4-5 luni cade cea mai mare cantitate de precipitatii, sub forma de ploi torentiale, din cele 500-1 000 mm anuale), racoroasa (temperaturi medii de 5-100C) facilitata de prezenta vanturilor de vest.
Tipuri de peisaj: -peisajul tufarisurior xerofile de tip macquis pe tarmurile de vest ale Mediteranei (cu maslin, stejar de stanca, roscov, palmier pitic), frigana (arbusti teposi in Grecia), garriga (in sudul Frantei, cu stejar, carmaz si rozmarin in Spania, cu palmier pitic in Maroc si Algeria), chiapar (in California), mattora (predominant cactusi, arbusti si arbori, izolat, in Chile), scrub (Australia, cu eucalipti pitici si accacii)
-peisajele spatiului montan-litoral
-peisajul subtropical montan de altitudine
-peisajul campiilor piemontane
5.Mediile din regiunile temperate propriu-zise
Desfasurare: intre 40 si 60 de grade latitudine, mai ales in continentele din emisfera nordica.
Mediul temperat-oceanic se afla in spatiile continentale vecine oceanelor, la latitudini de 40-55 de grade avand o dezvoltare mai mare in regiunile de campie si dealuri (in Europa de Vest) si mai restransa in dreptul lanturilor de munti (Cordilieri, Anzi), care constituie bariere in calea maselor de aer. In Europa si America, clima blanda cu veri racoroase si ierni placute (circa 800 – 1 000 mm precipitatii) asigura o vegetatie bogata (paduri de foioase in care fagul, carpenul, gorunul predomina, pe soluri fertile). In estul Asiei, vara, circulatia maselor de aer dinspre ocean da precipitatii bogate, iar iarna cea dinspre continent da aer uscat si rece.
Medii temperat-continentale. Se desfasoara in partile centrale ale continentelor, la distante mai mari in raport cu oceanele , fiind de cele mai multe ori incadrate de sisteme de munti inalti (Carpati, Caucaz, Himalaya, cele din Extremul Orient etc.) care impiedica patrunderea maselor de aer oceanic. Cea mai mare desfasurare o au din estul Romaniei si pana in vestul Chinei, apoi in America de Nord (podisurile din centrul S.U.A. si al Canadei) si America de Sud (Argentina).
Climatul se caracterizeaza prin frecventa maselor de aer continental, polar si arctic, precipitatii putine (sub 500 mm/an) si o accentuare a secetei in sectoarele centrale ale continentelor sau in cele incadrate de munti inalti.
Se pot diferentia trei subtipuri de mediu care impun peisaje aparte:
-mediul semiarid cu peisaje de stepa si silvostepa (se afla in vecinatatea padurilor de foioase, unde mai ajung slabe influente oceanice)
-mediul arid temperat (reflectat de peisajul deserturilor din Asia Centrala, China, Mongolia si Marele Bazin din S.U.A.)
-mediul temperat rece (se afla la latitudini de 50-60 de grade si apartine unor fasii de trecere la regiunile subpolare (in nordul Americii de Nord, din Scandinavia pana in Siberia).
6.Mediile latitudinilor polare
Desfasurare si caracteristici: exista in nordul Canadei, Alaska, Groenlanda, extremitatea nordica a Eurasiei si insulele arctice, Antarctica – regiuni cu climat foarte rece, zapezi persistente si gheata.
Mediul subpolar (de tundra), prezent in extremitatile continentului nordic. Se caracterizeaza printr-un climat cu sezon de iarna foarte rece (temperaturi sub -300C, zapada, vanturi intense) si unul de vara cand temperaturile se pot ridica la 100C, producand topirea partiala a zapezii; precipitatii reduse (sub 400 mm), care cad frecvent la schimbarea anotimpurilor.
Peisajul de tundra este dominat de ierburi, muschi, licheni, mesteceni pitici, salcii pitice, merisori, afini etc.
Mediul polar glaciar se afla in Groenlanda, in insulele din Oceanul Arctic si in Antarctica, fiind cel mai rece de pe Pamant. Temperaturile medii lunare sunt negative, valorile cele mai scazute fiind inregistrate la statia Vostok (-88,30C) in Antarctica; doar in sezonul de vara, in unele zile, temperaturile devin pozitive, provocand o slaba topire a zapezii. Precipitatiile sunt numai sub forma de zapada, care prin tasare se transforma in mase de gheata ce ating in Antarctica si Groenlanda grosimi de peste 2000 m.
Tipuri de medii si peisaje geografice pe Terra
Desfasurare: intre 5 si 20 de grade latitudine (America Centrala, estul Braziliei, India, Indochina, China de Sud-Est, nordul Australiei si o mare parte din Africa Centrala, de la Oceanul Atlantic la Oceanul Indian), dar regional poate ajunge si la 30-35 de grade (Argentina, sudul Africii); cuprinde regiuni de campie, podisuri, lanturi de munti nu prea inalti, in care prisajul se impune fie prin paduri, fie prin formatiuni ierboase.
Caracteristicile factorilor de mediu: specificul climatic - succesiunea unui sezon cald si ploios (temperaturi de 20-250C, peste 70% din precipitatiile anuale, de 1 000-1 500 mm, umezeala bogata, de 75%) cu altul cald si secetos (temperaturi de 10-200C, precipitatii rare, sub forma de averse), inegale ca durata, ceea ce se rasfrange in evolutia peisajului.
Solurile au acumulari bogate de oxizi de fier, aluminiu (culoarea roscata sau violacee) sau de argila (culoarea negricioasa) si, fertilitate scazuta. Raurile au debite foarte mari (revarsari si inundatii) in sezonul ploios, si debite mici (raurile mici seaca) in sezonul uscate. Se inregistreaza alterari chimice, spalare in suprafata, alunecari de teren in lunile cu intensa umezeala si torentialitate la aversele din perioadele secetoase.
Tipuri de peisaje: peisajul padurilor tropicale care isi pastreaza frunzele, peisajul padurilor cu frunze cazatoare, .peisajul padurilor musonice, peisajul de savana, peisaje antropizate
1.
Full transcript