Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Olaszliszka - egyenes beszéd, vagy előítélet?

Olaszliszka - egyenes beszéd, vagy előítélet?
by

Zsolt Szenthe

on 27 May 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Olaszliszka - egyenes beszéd, vagy előítélet?

Olaszliszak után- gyűlölet- vagy egyenes beszéd? MUOSZ etikai kódex
2.§
Újságírói szabadság, felelősség

2.1.1. Az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat. Nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, mássága, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről rágalmakat. Mi jelzi, hogy a közbeszéd szintjén erősödik a cigány ellensség? Hogyan honosodik meg a cigánybűnözés kifejezés? 1978. évi IV. tv. A bűntető törvénykönyvről

Közösség elleni izgatás

269. § Aki nagy nyilvánosság előtt
a) a magyar nemzet,
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Cigánybűnözés kifejezésre adott találati számok a google keresőben egy évben Tartalom elemzés: 2006. okt. 16. követő egy hét sajtó megjelnése Az emberi méltóság védelmében 2006. Okt. 17. kedd címlapon

Az olaszliszkai lincselők igazságosnak tartják tettüket.

2. old
Az olaszliszkai lincselőknek nincs bűntudatuk

„Kérdésemre, hogy munkával hogyan álnak, csak legyintés a válasz. A sok gyerek még több segély – tartja mondásuk.
(…) Menekülünk az önmagát törvényen kívül helyező Kossuth utcából.”

Október 18.

„Az olaszliszkai eset után újabb lincslésere derült fény az országban”

„A romák tegnap virágokat helyeztek el a gyilkosság helyszínén, és gyertyás megemlékezést” tartottak az elhunyt tiszteletére.

„A közelmúltban a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsegén is hasonló lincselés történt. Ott egy huszonkét éves fiatalt verte agyon a feldühödött helyiek.”

Október 19.
Már nincs híradás; október 23-ára, és a vizit díjra készül az ország Magyar Demokrata

Okt. 19.
14. old. Két teljes oldalas fénykép, rajta a cím:
„Ne bántsátok az apukámat!”

Ártatlanok...

"A tanárúr nagyon kedves, csöndes, szerény ember volt, aki csak azt nézte hogyan segíthet másoknak.
(...)Jobb kollégát, szolgálatkészebb, csöndesebb embert soha nem ismertem. (...) Szögi Lajos 20 éve élt boldog házasságban"

...és gonoszok

" Az időről időre előforduló brutális támadások és a vasárnapi gyilkosság elkövetői közt azonban a magyarok nem képviseltetik magukat.
Úgy tnik tehát, hogy a szociális helyzettel nem lehet magyarázni a bncselekményeket."

"Az utóbbi esztendők bűncselekményei véresek és kegyetlenek voltak, s az elkövetők minden esetben a helybéli cigányok közül kerültek ki."

Következtetés

"Annyit mindenesetre tényként állapíthatunk meg történtekből, hogy bizonyos bűncselekmény típusok, elkövetési módok sokkal gyakoribbak a cigányság körében, mint más népcsoportoknál.

„a kriminlisztikában már korábban ismert volt, hogy a cigányokon elkövetis módjainak vannak bizonyos minőségi és mennyiségi jellemzői, egyebek között az indokolatlan brutalitás és rombolási hajlam." Heti Válasz

Okt. 26.
Két oldalas cikk, az első lap valamivel több mint felén fénykép, amin az áldozat tiszteletére romák egy csoportja gyújt gyertyát


"éjnek idején időseket terrorizáltak, pénzt kértek tőle és egy kicsit megfolytogatták, később öngyilkos lett az állandó zaklatás miatt"

"kiskirályok voltak itt az alvégen; bármit megtehettek, az anyósomat egyik este leszedték a bicikliről"

"Mercédesszel járó bőrkabátos, aranyláncos „vállalkozók”

"Gazdagságuk forrása a szocpollal, és a különböző banki hitelekkel való ügyeskedés, uzsora" Sztereotípiák és előítélet

-A romákkal kapcsolatos közkeletű nézetek közül az egyik legelterjedtebb vélekedés - amit egy kutatás szerint a magyarok nagyjából kétharmada oszt –, hogy a cigányság és a bűnözés között szoros kapcsolat áll fenn.
-A börtönben mindenki cigány.
-A cigányok brutálisak, erőszakos, emberellenes bűncselekményekben jeleskednek.
-Azért van több cigány a börtönökben, mert a bűnözés a cigányok vérében van.
-A rendszerváltás óta nőtt a romák bűnözési kedve. /Válasz: Lehet, hogy a szegény, iskolázatlan emberek, és a romák kriminális aktivitása is nőtt, ez azonban csak feltételezés, nincsenek adatok ennek alátámasztására, és cáfolatára sem./
-Ha roma is követ el bűncselekményt, akkor miért mondják azt, hogy nincs cigánybűnözés? Mert a cigánybűnözés szó azt sugallja, hogy a cigányság egésze bűnöző, illetve hogy valaki azért követ el bűncselekményt, mert cigány. NOL.hu 2006. 10. 17 Olaszliszka, a megbélyegzett falu
-Az egyébként csak könnyű sérüléseket szenvedett gyerek hozzátartozói látták a balesetet. Pillanatok alatt körbevették az autót, kirángatták belőle a sofőrt, majd halálra verték.
tömeg dühe mindennél erősebb volt: nekiestek az autót vezető férfinak, ütötték-verték, ahol érték,
"tisztára el volt borulva",

NOL.hu, 2006. 10. 18. Ürügy cigányellenes hadjáratra?
A Jobbik a "cigány etnikumot indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozó törvények és rendeletek azonnali megváltoztatását követeli".

NOL.hu 2006. 11. 11.
nem lehet megkerülni az etnikai vonatkozást. Az országban félelem él a szegregálódott, perifériára szorult cigánysággal szemben, Figyelő Net
Fn.hu 2006.október 17.
erőszakkal megállították az autót, annak vezetőjét kirángatták a volán mögül, majd brutálisan megverték. A rendőrség és a mentők hamar a helyszínre értek, a bántalmazott férfi életét azonban már nem tudták megmenteni, így a férfi a helyszínen meghalt.

Fn.hu 2006. október. 17 Olaszliszka: nem etnikai ügy
„Fontos hangsúlyozni, hogy többen voltak, és valószínűleg pont az lépett először, akiben a régi sokk miatt a legtöbb indulat volt, a csoport többi tagja pedig egyre jobban meg akart felelni ennek a normának. Magyar Nemzet

-Az összes több tucatnyi állat: GYILKOS
-De az állatok két gyerekre sem voltak tekintettel.
-Cigány banditákkal
-toleranciaképességük nulla
-Nem szabad elengedni a romákat, egy ideig tartják magukat, ha azonban isznak, vagy problémájuk akad, azonnal kibukik belőlük a cigány vér.
-: a romák többsége hirtelenebb haragú, mint a nem cigányok.

-a roma társadalom csőcselék részét
--ők elkezdik, az államnak pedig folytatnia kell a reformot, ami a romák előjogainak megszüntetésére vonatkozik.
-Magyarországon egyre több az olyan ember, aki nem jutott túl az ösztönlény szintjén. És azt is ki kell itt mondani, hogy ezek döntő többsége roma. Kuruc.info
2006.10.29
-cigány uzsorásokról, gyerekkorú, állandóan rabló cigánypurdékról, öregeket fojtogató cigányokról; arról, hogy az állandó cigányterror miatt egy fehér öreg egyenesen öngyilkos lett.
-lopást és a brutalitást
-valóságos piramisjátékot folytat a gyerekekkel

11.16
Tanulság: akárhányan is állják körbe autónkat, tapossunk a gázra!
-összes gyilkoló, büdös cigányt
-folytatják a cigányok parazita életmódjukat

2008.02.25.
Az ötven fős lincselő horda tagjai közül mindössze 8-at állítottak bíróság elé a korrupt rendőrök és hasonszőrű ügyész cimboráik.
-lágerérett büdöscigányok "Rasszista vagy?

Nem. A rasszista biológiai adottságok alapján szelektálja az embereket, megváltoztathatatlanként kezelve tulajdonságaikat. Én azt vallom, hogy az emberek rassztulajdonságai nem befolyásolják viselkedésüket jelentõsen, hanem kulturális örökségük eredménye az, ahogyan gondolkodnak. Alsóbbrendû kultúrából nyilvánvalóan alsóbbrendû emberek születnek. A "tetves cigány" kitétel nem a romákra vonatkozik en bloc, hanem azokra a cigány életmódot folytató emberekre, akik az európai kultúra értékei és a törvények szerint bûnözõk."

Tomcat blogja: tomcatpolo.hu 2004. "Van-e cigánybűnözés?

Mivel a cigány kultúra olyan értékeket vall, amelyek az európai, keresztény értékeken alapuló civilizációs morállal összeegyeztethetetlenek, értelemszerűen mi, magyarok a cigányok természetesnek vett viselkedését bűncselekmények elkövetéseként és erkölcstelen viselkedésként értékeljük. Ezt nevezzük összefoglaló néven cigánybűnözésnek."

Tomcat blogja: bombagyar.hu 2009 "Alátámasztják-e tudományos kutatások a cigánybűnözés tényét?

Igen, bár az ilyen irányú kutatást és adatgyűjtést politikai okokból ott akadályozzák, ahol lehet. A legutóbbi átfogó kutatást Magyarországon Dr. Póczik Szilveszter, a Kriminológiai Intézet munkatársa végezte. Dióhéjban azt állapította meg, hogy az önkéntes adatszolgáltatás révén vizsgált, kb. 4000 börtönfokozatú elítélt közül 56,5% volt cigány vagy cigány származású (azaz ő magát nem vallja cigánynak, de a szülei igen). Összességében kiderült, hogy a cigány és transzetnikai bűnelkövetők súlyosabb bűncselekményekért töltik büntetésüket, jóval több közöttük az erőszakos bűnelkövető, gyakran szükségtelenül alkalmaznak durva erőszakot, és sokkal több közöttük a visszaeső. Fontos megfigyelés, hogy oroszlánrészük nem anyagi helyzetéből kifolyólag kezdett bűnöző életmódot élni - ún. megélhetési bűnözés - hanem a környezete társadalmi elvárásai miatt. Ezzel igazolva van a cigánybűnözés kulturális hátterének létezése."

Tomcat blogja: bombagyar.hu 2009 "Egy hamisítatlan cigány gyerek legalább boltokat tör föl, és szétlopja magát mire 20 éves lesz, vagyis övé az igazi bnöz karrier."

Miskolci rendrkapitán 2009
Full transcript