Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ndotja e mjedisit

No description
by

Blina Jaupllari

on 22 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ndotja e mjedisit

Fotosinteza
6HO + 6CO + Energji -> CH O + 6O
Mbrojtja e pyjeve
Shpallja e zonave te mbrojtura
Kujdesi ndaj natyres
Ekoturizmi
Riciklimi
Hedhja e mbeturinave ne vendin e duhur
etj...
Kercelli
Mban gjethet
Siguron komunikimin ndermjet gjetheve dhe renjeve
Lenda e paperpunuar kalon prej rrenjes ne gjethe dhe lenda e perpunuar kalon nga gjethet tek rrenja fale kercellit
Gjethja
Organi kryesor ku ndodh
fotosinteza
Mjedisi
Rrenja
Funksioni
Thith ujin dhe kriperat minerale
Ngul bimen ne toke

Pjeset perberese
Zona meristematike ( e rritjes )
Zona e diferencimit
Zona e qimeve thithese
Palca
Ksilema
Floema
Fotosinteza
-dukuria permes te ciles energjia diellore futet ne sistemet e gjalla dhe produkt kryesor ka glukozen dhe
oksigjenin
H O
2
CO
2
Energji
O
2
2 2 6 12 6 2
Ndotja eshte nje ndryshim i shkaktuar nga procese natyrore si dhe nga veprimtaria e njeriut.Per pasoje mjedisi behet i demshem ose i papershtatshem per qeniet e gjalla
Mjedisi eshte cdo gje qe na rrethon : ajri , toka , uji , etj.
Kur helmet hyjne ne ajer , toke dhe uje , mund te depertojne dhe ne zinxhiret ushqimore. Lloje endemike dhe gjysme endemike rrezikojne te zhduken.
Si te mbrojme mjedisin nga ndotja
Ndotja e mjedisit ne Tirane
Pesticidet
Per te mbrojtur bimet nga semundjet dhe kandrrat e demshme , fermeret i sperkatin ato me pesticide ( lende kimike ) te cilat jane helme.Pesticidet , nuk ngordhin vetem kandrrat e demshme , por edhe ato te dobishme.Jo vetem kaq , por per pjalmin e bimeve pasojat jane negative .
Pesticidet shkaterrojne zinxhirin ushqimor.
Psh. uji i ndotur me pesticide ndikon mbi zoo dhe fitoplanktonin .Peshqit qe ushqehen me keta te fundit marrin edhe ndotesit.Njeriu , nga ana tjeter si konsumator i peshqve merr edhe pesticidet
Pesticidet demtojne rende shendetin e njeriut:
alergji
asme
tumore
shkaterrim i melcise
Ndotja e ajrit
Ndotesit e mjedisit
Pesticide
Smogu
Shiu acid
Industria
Mbetjet
Shpyllezimi
Ne nje qytet me 100 mije banore clirohen 40 mije kg dioksid karboni ne 24 ore
Smogu
Pluhuri
Monoksidi i karbonit
Dioksidii karbonit
Efekti serre
Shiu acid
Shiu acid demton pemet , jeten ne mjedise ujore etj. Si rezultat i ketyre demtimeve shume gjallesa te ujit apo kandrra nuk mbijetojne.

Shiu acid -> shkaku kryesor i "liqeneve te vdekura"

Suedia -> 2000 liqene te vdekura ku nuk jeton asnje lloj peshku
Katastrofa e Londres
Ne vitin 1952 ne Londer , per shkak te shiut acid vdiqen 2500 njerez brenda 1 jave.
Ndotja e ujit, pasojat
Mbetjet ( mbeturinat )
Si pasoje e ndotjes se mjedisit:
Lista e kuqe
11046 lloje bimesh rrezikojne zhdukjen
5435 lloje kafshesh rrezikojne zhdukjen
Ne Shqiperi jane zhdukur :
3 lloje bimesh
7 lloje kafshesh
41 bime e 45 kafshe rrezikohen
Bime ne rrezik:
geshtenja e kalit
arra e ujit
lulehelmi
Kafshe ne rrezik:
gamberi i eger
pelikani kacurrel
trofta e mermert
shkaba mjekeroshe

gjuetia pa kriter
shpyllezimi
karburanti ,
gazi
fabrikat , uzinat
Likenet-bioindikatore te ndotjes
Aty ku ajri eshte i ndotur likenet mungojne , jane te pakta.Me se shumti kjo ndodh ne zonat industriale. Mungesa e likeneve ne zona te ndotura shpjegohet nga marredhenia simbiotike alge-kerpudhe askomicete.
Alga eshte shume e ndjeshme ndaj nivelit te ndotjes se mjedisit.
Punoi:
Blina Jaupllari
Klasa XII-2
Lenda Shkence
Full transcript