Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ПОСТМОДЕРНА ЛИТЕРАТУРА

No description
by

Ivana Spirovska

on 24 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ПОСТМОДЕРНА ЛИТЕРАТУРА

Претставници
латиноамериканска: Хулио Кортасар и Карлос Фуентес
американска: Џон Барт, Доналд Бартелми и Роберт Кувер
српска: Данило Киш и Борислав Пекиќ
италијанска: Умберто Еко и Итало Калвино
англиска: Томас Пинчон
полска: Бруно Шулц
Претставници на македонската постмодерна литература
Александар Прокопиев
Венко Андоновски
Јадранка Владова
Димитрие Дурацовски (раскази)
Слободан Мицковиќ
Венко Андоновски
Данило Коцевски (роман)
Kaрактеристики
Претставува комплексна појава која не може прецизно да се дефинира, со што оттаму произлегува дилемата дали се работи за тенденција, правец, период, стил или состојба на духот
Претходници на постмодернизмот
Кафка
Бекет
Набоков
ПОСТМОДЕРНА ЛИТЕРАТУРА
ПОЈАВА
Терминот за првпат е употребен од американски книжевни критичари во 50 тите години од XX век
Хорхе Луиз Борхес и неговото постмодерно книжевно дело
-песимизам, цинизам и иронија
-фрагментираност на светот
-отфрла оргиналност на делата
-плагијатот добива ново значење
-посегнува по минатото
-афтиреференцијалност на литературата
-жанровски хибрид (мешање класични жанрови ,,Инсомнија", Димитриј Дурацовски


ПОИМ ЗА ПОСТМОДЕРНИЗАМ
Во 70 тите години доаѓа на европска почва.
Oсвен во литературата се проширува и во сликарството, социологија, архитектура, филозофијата, театарот, балетот и музиката
ТВОРЕЦ НА ПОСТМОДЕРНИЗМОТ
Дали има прашања?
Ви благодарам за вниманието
:)
ИЗРАБОТИ:
Ивана Спировска
Full transcript