Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TA

No description
by

jeroen lutmers

on 5 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TA

Verbondenheid voor betrokkenheid TRANSACTIONELE
ANALYSE (TA) Ervaringen in de eerste levensjaren zorgen er voor dat we, reeds zeer jong, besluiten nemen over ons zelf en onze omgeving. De TA stelt dat wij steeds weer opnieuw de strategieën uit onze kindertijd toepassen, ook als dat tot pijn of mislukking leidt. We communiceren uit 3 EGO POSITIES Complementaire Transactie Gekruiste
transacties "Wil je een snoepje?"
"Mmm, ik ben dol op snoep."
"Fijn, geniet er maar van!" "Wil jij snel je
kamer opruimen"


"Kamer opruimen
is stom!" REACTIE IS
FRUSTRATIE...
(stress)

"Doe niet zo
kinderachtig!" REACTIE IS
BLIJDSCHAP...
(energie)

Volwassene
in kind Ouder
in kind EGO POSITIES zijn de 'PERSONEN' in ons... OUDER VOLWASSENE KIND Dit is het 'reservoir' van alle ouderlijke boodschappen, geregistreerd tussen ongeveer je 6de en 18e jaar. Je vermogen om objectief en rationeel de realiteit in je op te nemen en te verwerken. Vanaf je 3e jaar begint dit vermogen zich te ontwikkelen. Dat gedeelte van je persoonlijkheid dat je ervaart als je eigenheid, je identiteit. Tot ongeveer je 7e jaar. Hier zit passie, verlangen, angst, woede, etc. Meer aandacht voor de vorming van het Kind in ons Kind
in kind KIND De jeugd staat in het teken van OVERLEVEN.
Met bijbehorende strategieën en mechanismen. Verinnerlijkte ouder (3jr-6jr) Kleine professor (9mnd-20mnd) Vrije Kind (0mnd-9mnd) De ouderboodschappen die we 'ingeslikt' hebben. We nemen wat ouders zeggen over als absolute waarheid. Het is een vals identiteit. Het kind onderzoekt en krijgt vaak 'nee' te horen. Hij wordt passief of rebelleert. Terwijl het wil voelen dat het 'OK' is dat het initiatief toont. In deze fase doet het kind alles natuurlijk (bah, lekker) en registreert de reactie van haar omgeving op haar primaire behoeften. Nu wordt de 'plaat' geëtst! Ouder nader bekeken... OUDER Vanuit de OUDER-EGO-POSITIE gedraag je je zoals dat door je ouders en meerdere hebt geleerd of hebt afgekeken. Het zijn gekopieerde opvattingen, gevoelens en gedragingen. "Zo hoort dat, je moet nou eenmaal"
"Netjes je bord leeg eten!"
"Kom naar bed, anders ben je morgen doodop"
"Wacht maar tot... In taal In houding en gebaar Boven iemand staan
Vinger gebruiken
Boos kijken Kind nader bekeken... Kind In het KIND zitten je oorspronkelijke en vitale reacties op de wereld opgeslagen (smaak, weerzin, bah, lekker) inclusief je aanpassingen (braaf zijn). "Ohhh lekker..."
"Maar dat durf ik echt niet!"
"Ahh ... mag ik.... astjeblieft"
"Nee ik dat wil niet... dat is gek!" In taal In houding en gebaar Stampvoeten
Nerveus lachen
Intens verdrietig zijn
Bang, angstig
Slaan en bijten Volwassene nader bekeken... Volwassene Dit is de IK-toestand waarmee je hier en nu zinvol en realistisch op de wereld reageert. Je gebruikt al je beschikbare vermogens, conform je leeftijd. Je vind jezelf en andere OK. "Goh, wat goed van je!"
"Is dit een handig manier? Laten we kijken..."
"Ai dat doet pijn... maar ik geef het een plek."
"Weet je wat dat met mij doet...." In taal In houding en gebaar Gelijkwaardige positie (bij kind door de knieën)
Veilig bedding om alles er te laten zijn
Open hart en blik
Aandacht en authenticiteit PRESENTATIE een introductie © Jeroen Lutmers 2012 Script To
ASSUME
is to make an
ASS out of
U and ME. "Goh wat doe je nu kinderachtig!" "Je lijkt je vader wel!" Eenmaal volwassen zijn we ons niet meer bewust van het SCRIPT.

Hierdoor kunnen we in onze relatie, op het werk of zelfs tegen onze kinderen reageren vanuit 'oude' (vaak negatieve) gewoonten. "Netjes je bord leeg eten" NEE, nu niet! Niet zeuren, nu slapen. Herken je deze uitspraken? En deze reacties... Ik wil m'n kamer niet opruimen... Ja, ja, ik kom zo, zeur. Ik heb buikpijn... Ik weet niks te doen.. Ik mag ook nooit... Rot pappa! Laten we kijken hoe dit werkt... Dus hoe er verbaal en non-verbaal met ons gecommuniceerd wordt
in onze jonge jaren is extreem belangrijk! O V K TA onderzoekt de communicatie tussen mensen en de onderliggende intra en interpersoonlijke dynamische drijfveren en patronen. Basispositie
Script
Ego-posities en transacties
Strokes
Dramadriehoek
Spelletjes
Rackets TA kun je gebruiken om je manier van omgaan met mensen effectiever te maken. Op je werk, binnen groepen en organisaties

Binnen de relatie met je partner of met je kinderen

Intrapersoonlijk We gaan
kijken naar: Script 'SCRIPT' Als kind proberen we de wereld en onze plaats erin te begrijpen. We stellen een soort visie op over hoe de wereld in elkaar zit. Deze vormt 'de basis planning' voor ons toekomstige leven. Script We bouwen in de vroeg jeugd aan een 'vat' vol indrukken en ervaringen. Ouders, meerdere en onze omgeving hebben belangrijke invloed op ons.

Ons gedrag vormt zich onder invloed van deze (schijnbaar) verstandige ouderlijke boodschappen. Dit noemen we de: Script "'Pap, er liggen monsters onder mijn bed'"
'Zeg maar dat ze niet bang hoeven te zijn' zijn onze motivaties niet altijd even zuiver. Script TA Script Script "Ben je weer aan het 'jij' bakken?" (relatie)

"Zonder mij is mijn vrouw nergens." (relatie)

"Kinderen moet gewoon luisteren." (relatie)

"Burn-out? Kom, dat mens loopt gewoon de randjes eraf!" (werk)

"Ik heb zo'n dominante baas, die mij niet ziet staan." (werk)

"Waarom loop ik steeds weer tegen dezelfde dingen aan" (zelf) Herken je iets van de onderstaande uitspraken: Script "Ik erken dat ik te kort door de bocht was, zullen we praten?" (relatie)

"Wij staan beiden op eigen benen, daar ben ik trots op!" (relatie)

"Wil je niet? Kun je me aangeven wat je dwars zit zoon." (relatie)

"Burn-out? Goh, dat is rot zeg! Kun je meer vertellen?" (werk)

"Ik mag mijn plaats opeisen, ik weet dat mijn baas dat goed vind. " (werk)

"Ik begin steeds meer te zien dat het een 'oud script' is" (zelf) Zie je het verschil met onderstaande uitspraken: + - Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg. I
Ik loop langs de straat
Er is een diepe kuil in het trottoir
Ik val erin Ik ben verloren....
ik ben hulpeloos
Het is niet mijn schuld
Het duurt een eeuwigheid om eruit te komen

II
Ik loop langs dezelfde straat
Er is een diepe kuil in het trottoir
Ik doe alsof ik die niet zie Ik val er weer in
Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plaats ben
Maar het is niet mijn schuld
Het duurt nog steeds lang om eruit te komen

III
Ik loop langs dezelfde straat
Er is een diepe kuil in het trottoir
Ik zie dat die er is
Maar ik val er toch in...het is een gewoonte
Mijn ogen zijn open
Ik weet waar ik ben
Het is mijn schuld
Ik klim er direct uit

IV
Ik loop langs dezelfde straat
Er is een diepe kuil in het trottoir
Ik loop er omheen

V
Ik loop langs een andere straat....

(gedicht door Portia Nelson) DRIVERS "Wees perfect" "Wees sterk" "Doe je best"
"Doe de ander een genoegen" "Schiet op" - Mensen zijn oké... ik ben oké, jij bent oké.

- Iedereen heeft het vermogen tot denken (volwassene).

- Mensen bepalen (onbewust) hun levensplan.

- Besluiten kunnen worden herzien. Waarbij TA de volgende uitgangspunten kent: Het eerste concept uit de TA, is dat mensen OK zijn.

Mensen zijn dus in staat zijn om te veranderen, te groeien en op een gezonde manier met anderen om te gaan. Basispositie OK zijn houdt in dat jij jezelf accepteert zoals jij bent
en dat jij anderen accepteert zoals ze zijn. De manier waarop jij NU de wereld ervaart komt voort uit boodschappen en ervaringen die jij als kind hebt omgezet in overtuigingen over jezelf (ik) en de ander (jij). Basispositie Ik ben OK, jij bent OK + / +
Jij en ik zijn de moeite waard. Als we een conflict hebben wil ik het oplossen, maar mijn inzet voor het resultaat gaat niet ten koste van mijzelf of jou (Win - win... Helend).

Ik ben niet-OK, jij bent OK - / +
Mijn leven is minder waard want jij bent beter en kunt meer dan ik. Ik ben niet zo belangrijk als jij. Als we een conflict hebben geef ik toe. Wat jij van mij vindt is belangrijker dan het resultaat. Ik ben niet gelukkig, ik zorg slecht voor mezelf en voel me vaak slachtoffer van situaties (Slachtoffer... Hulpeloos).

Ik ben OK, jij bent niet-OK + / -
Ik ben belangrijker dan jij. Als wij een conflict hebben zal ik mijn oplossing doordrukken want het resultaat is belangrijker, ook al gaat dat ten koste van jou. Ik weet wat goed voor jou is en jij niet (Baas... Hooghartig).

Ik ben niet-OK, jij bent niet-OK - / -
Het leven is niet de moeite waard en daar kunnen wij niets aan veranderen. We hoeven ons niet in te spannen om een probleem op te lossen; het is toch hopeloos. We kunnen beter alles uit de weg gaan (Afwijzing... Hopeloos). Basispositie Basispositie We hebben allemaal een favoriete basispositie. Daar hebben we ooit voor gekozen en het is onze overtuiging.

We zoeken steeds bevestiging van onze basispositie ("zie je wel, mannen zijn niet te vertrouwen")

Structurele verandering van basispositie = persoonlijke ontwikkeling HOE KOMEN WE AAN DEZE OVERTUIGING? ACTIE REACTIE ik OK, jij niet OK ik OK, jij OK ('negatieve' ervaringen) ouderlijke
boodschappen ouderlijke
boodschappen "TRANSACTIE" S R A persoonlijke
ontwikkeling "TRANSACTIE" S R A TA maakt communicatie inzichtelijk door analyse van:

Transacties en Psychologische Spelen spelen VOLWASSENE OUDER KIND VOLWASSENE OUDER KIND TA stelt dat we al heel jong besluiten nemen over onszelf en onze omgeving. We nemen een zogenaamde LEVENSPOSITIE in.

Deze positieve of negatieve besluiten beïnvloeden het verdere leven, dit noemen we ons SCRIPT.

Samen met zogenaamde EGOPOSITIES (OVK) spelen de besluiten – vaak onbewust – een rol in ons gedrag en in onze communicatie. Dat ziet er grofweg zo uit ;-) Psychologische behoeften (Hongers),
De verschillende zijnswijzen (Egotoestanden) en Het onbewuste levensplan (Script). En de Drijfveren en Patronen worden inzichtelijk door analyse van: VOLWASSENE OUDER KIND VOLWASSENE OUDER KIND "Ik wil erkenning!" Resultaat: meer zelfkennis, verbetert (zelf) management, betere relaties (intimiteit) ik- jij- -> ik + jij- -> ik- jij+ -> ik+ jij+ De boodschappen, indrukken, ervaring (negatief zowel als positief) vormen onze verwachting over de toekomst en noemen we ons: Het is een 'rugzak' die we ons hele leven meenemen... We gaan
kijken naar: Basispositie
Script
Ego-posities en transacties
Strokes
Dramadriehoek
Spelletjes
Rackets Basispositie
Script
Ego-posities en transacties
Strokes
Dramadriehoek
Spelletjes
Rackets We gaan
kijken naar: Basispositie
Script
Ego-posities en transacties
Strokes
Dramadriehoek
Spelletjes
Rackets We gaan
kijken naar: Waarom bel je dan niet gewoon ff... Je neemt me nooit serieus! Ik luister wel hoor... Goh, mag ik ook ff tijd voor mezelf.. Het is belangrijk om in te zien dat we als 'kind'
proberen te overleven. We doen wat 'de ouder' graag wil horen. We zijn helaas niet allen zo 'vrij' als onderstaande 'Calvin' VOLWASSENE OUDER KIND VOLWASSENE OUDER KIND VOLWASSENE OUDER KIND VOLWASSENE OUDER KIND VOLWASSENE OUDER KIND Gekruiste transacties zijn niet effectief
en zelfs schadelijk... Gedrag Zijn Wat BEN je toch een rot kind! Wat je nu doet vind ik niet leuk! VOLWASSENE OUDER KIND Het uitgangspunt is, dat het getoonde gedrag inzet van het 'kind' is om iets te bereiken, waarvan het 'kind' vooralsnog verwacht dat het goed zal zijn voor zichzelf.

Als 'volwassene' kunnen we het 'kind' helpen door de intentie van hun gedrag te onderzoeken op motivatie, achtergronden en doelen. i.p.v. het rücksichtslos af te straffen. Het waarom achter gedrag Harmonie OK Onvoldaan Frustratie Behoefte Signaal Bevrediging NIET OK EGO POSITIE EGO POSITIE EGO POSITIE ...meer of minder succesvolle transacties. Praten vanuit verschillende ego posities leidt tot... EGO POSITIE EGO POSITIE praten vanuit dezelfde ego-positie
Full transcript