Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of LATAR BELAKANG KERJAYA DALAM BIDANG PERUBATAN

No description
by

vikneswary muniandy

on 4 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of LATAR BELAKANG KERJAYA DALAM BIDANG PERUBATAN

KETERANGAN TUGAS
-Memeriksa pesakit untuk menentukan keadaan penyakit

-Menjalankan pemeriksaan perubatan dan membuat diagnosis

-Menentukan ubat dan rawatan bagi penyakit, gangguan atau kecederaan yang telah didiagnosis

-Memberi rawatan perubatan atau pembedahan khas bagi jenis-jenis penyakit, gangguan atau kecederaan yang tertentu

-Memberi nasihat mengenai penyakit dan menggunakan kaedah dan rawatan ubat pencegahan

-Mengambil bahagian dalam pembangunan dan pelaksanaan undang-undang dan peraturan kesihatan awam bagi melindungi dan mempertingkatkan kesihatan umum

-Mengajar penuntut perubatan dan penuntut sains kesihatan yang lain, pakar perubatan dan profesional kesihatan yang lain

-Menyediakan dokumen dan laporan saintifik

-Menyelia pekerja lain

KELULUSAN
Ijazah dalam ilmu perubatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta telah berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia.

Gaji Dan Faedah-Faedah Lain
Sektor Awam : Gaji Permulaan RM 1,884.30
ETP RM 165.00
EKA RM 170.00
Elaun Kritikal RM 500.00

Sektor Swasta : Gaji Permulaan RM 5,500.00


CIRI-CIRI PERIBADI
-Perihatin terhadap manusia tentang masalah mereka, keperluan serta kesusahan mereka

-Mempunyai sifat balas kasihan, berakal, bertenaga, sabar dan tabah

-Mempunyai pegangan kukuh akan prinsip-prinsip sains dan penggunaan mereka dalam masalah perubatan

-Mempunyai kemahiran pemerhatian dan analisis

-Mempunyai emosi yang stabil dan berkebolehan untuk membuat keputusan dalam waktu kecemasan

-Sihat tubuh badan, kebolehan mental dan stamina fizikal

-Boleh menghadapi perubahan mengejut dari rutin kepada krisis dan sebaliknya;

-Berkemahiran berkomunikasi

-Sentiasa ingin tahu tentang bagaimana ubat-ubatan boleh memperbaiki hidup

-Kemahiran dalam kebolehan pengurusan

PEKERJAAN YANG DIKELASKAN DI BIDANG INI DIANTARANYA:
-Doktor Perubatan

-Pakar Bedah

-Pakar Questetik

-Pakar Psikiatri

-Pakar Oftamologi

-Pakar Kardiologi

-Obstetrision Dan Pakar Ginakologi

-Pakar Neurologi

-Ahli Farmasi

-Doktor Haiwan

-Doktor Pergigian


PROSPEK KERJAYA

-Di sektor awam pekerjaan ini terdapat di hospital-hospital dan klinik di seluruh negara.

-Di sektor swasta pekerjaan ini terdapat di hospital-hospital swasta dan klinik-klinik dan bagi mereka yang telah disahkan oleh panel perubatan bolehlah membuka kliniknya sendiri.

-Seorang Doktor Perubatan juga boleh melanjutkan pelajarannya dengan pengkhususan dalam bidang-bidang tertentu seperti pakar bedah, pakar saraf, pakar telinga, hidung, kerongkong dan lain-lain.

-Institusi Pengajian Tinggi Awam Yang Menyediakan Kursus Tersebut :-

-Selepas lulus MBBS mereka perlu menamatkan setahun Kursus Klinikal sebelum berdaftar sepenuhnya dengan Majlis Perubatan.

-Latihan dalam bidang perubatan boleh didapati dari Institut Pengajian Tinggi Sektor Awam (IPTA) dan Institut Pengajian Tinggi Sektor Swasta (IPTS).

Universiti Malaya

Universiti Kebangsaan Malaysia

Universiti Sains Malaysia

Universiti Putra Malaysia

Universiti Islam Antarabangsa

Universiti Malaysia Sarawak


-Institusi Pengajian Tinggi Swasta Yang Menyediakan Kursus Tersebut:-
Sedaya College,
International Medical University (IMU)

-Syarat-Syarat Kemasukan
SPM atau setaraf termasuk sekurang-kurang 5 kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia, Biology, Physics, Chemistry, Matematik sekurang-kurangnya 2 Prinsipal B dalam Biology, Chemistry dan Physics dalam STPM atau setaraf.

LATAR BELAKANG KERJAYA DI DOKTOR PERUBATAN
TOKOH YANG MENJADI IDOLA
PROF.DR HJ.JAFRI MALIN ABDULLAH
PROFIL
-Lahir pada 5 DISEMBER 1962 di Kuantan Pahang,Malaysia
-Terkenal kerana perintis yang memperkenalkan dan mempertingkatkan bidang neurosains klinikal dan experimental di Malaysia serta memperluaskannya melalui Akademi Sains Malaysia.
-merupakan professor di Jabatan Neurosains, Pusat Pengajian Sains Perubatan dan Hospital Universiti Sains Malaysia, USM Kampus Kesihatan, Kubang Kerian dan Kota Bharu,Kelantan.
KELAYAKAN
-mendapat pendidikan diSekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin atau lebih dikenali pada masa itu sebagai Sekolah Menengah Sains Pulau Pinang daripada 1976 hingga 1977.
-Kemudian,beliau telah berpindah ke Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra mulai 1978 hingga 1979.
-Setelah itu beliau dihantar oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia untuk melanjutkan pelajaran ke Leederville Technical College,Perth di wilayah Western Australia pada tahun 1980 dan 1981 dan kemudianya mendaftar seketika sebagai Sarjana Muda BSc(Mikrobiologi) di University of Western Australia ,Perth.
-Antara ijazah yang Profesor Jafri perolehi adalah Doktor Perubatan, Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia pada tahun 1986. Lapan tahun selepas itu beliau memperolehi Diploma Kepakaran Pembedahan Neuro pada December 1994 daripada Universiti Ghent, Belgium. Seterusnya,ijazah Doktor Falsafah ( Sains Bioperubatan) Universiti Ghent, Belgium di bawah seliaan Prof Luc Calliauw dan Prof Jacques Caemaert, Universiti Ghent, Belgium diberikan kepadanya pada bulan March 1995.

POTENSI DIRI
Penerbitan dan ciptaan yang telah dilakukan oleh Professor Jafri setakat 2009 adalah 136 buah manuskrip, 5 bab di dalam sebuah buku, 5 buah buku sebagai editor utama, pemenang hadiahemas dan gangsa di peringkat antarabangsa dalam pertandingan inovasi beberapa produk dan mempunyai 2 "paten tertangguh".
SUMBANGAN
-Beliau juga merupakan salah seorang perintis yang memperkenalkan dan mempertingkatkan bidang neurosains klinikal dan experimental di Malaysia serta memperluaskannya melalui Akademi Sains Malaysia.
- Beliau menjayakan program di peringkat Sarjana di Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia dengan mendirikan satu-satunya program seperti ini di IPTA/IPTS iaitu Sarjana Surgeri (Neurosurgeri), Sarjana Sains (Neurosains), Doktor Falsafah (Neurosains) dan Sarjana Perubatan Lanjutan (Neurologi). Dengan usaha-usaha ini, jumlah pakar bedah saraf di Malaysia telah meningkat dua kali ganda ke satu jumlah yang membanggakan di bawah Rancangan Malaysia Kelapan dan Rancangan Malaysia Kesembilan . Jumlah saintis neuro yang bertambah sebanyak satu kali ganda juga telah mula berkhidmat di universiti-universiti tempatan lain.
-Untuk memperluaskan bidang neurosains dan memperkenalkannya di serata dunia beliau telahpun dilantik oleh Neuroscience Programme Network IBRO, Paris untuk meningkatkan neurosains di negara-negara Asia Tenggara.Beliau juga menjadi Presiden, Society For Neuroscience, USA Malaysia Chapter.
-mencipta peralatan endoskop yang canggih untuk kegunaan surgeri invasif, kajian genetik barah otak yang diiktiraf dengan penerbitan dalam jurnal-jurnal antarabangsa yang terkenal dan penghasilan biomaterial, iaitu Bovine Pericardium untuk Duraplasty.
- Beliau juga merupakan salah seorang yang terlibat dalam pencetusan idea bagi penubuhan "Brain Sciences Cluster" pada tahun 2004 dan seterusnya mulai 2009 menjadi salah seorang ahli "Brain Mind Nexus" pada 29hb Oktober 2009 yang diterajui oleh Prof Zalina Ismail.Kewujudan Brain Mind Nexus yang menyediakan ‘jaringan’ persefahaman dan penyelidikan bersama yang menyeluruh di antara Kampus-Kampus Kejuruteraan, Induk, Kesihatan, dan Universiti lain di Malaysia untuk memastikan kajian neurosains dan kognitif dapat dikekalkan sekaligus menaikkan nama negara Malaysia serta memperkenal dan memartabatkan bidang Neurosains di persada antarabangsa.

KEYAKINAN DIRI
Otak dan minda merupakan sumber kepada segala tingkah laku manusia dan bertanggungjawab untuk menjalankan proses berinteraksi didalam masyarakat majmuk Malaysia kita. Masyarakat menikmati apa juga di sekeliling mereka kerana adanya otak dan minda yang berebeza daripada satu orang ke orang yang lain.Ini melahirkan satu proses berinteraksi unik yang aktif dan dapat di lihat daripada segi sosial. Misalnya,bidang neurosains sosial ini merupakan satu bidang khas yang diselidiki kerana tatkala manusia berkumpul di satu tempat, menikmati keindahan tempat tersebut sambil berborak dan berinteraksi,satu proses gabungan dan interaksi otak dan minda diwujudkan daripada kalangan manusia yang berZeda agama,jantina dan latarbelakang.[3]
Ada tiga perkara yang saling berinteraksi dan mempunyai perkaitan iaitu sains, agama dan masyarakat. Masyarakat menerima sains kerana bidang ini memenuhi keperluan dan kemahuan hidup mereka.
Namun perlu difahami, daripada segi interaksi, agama terletak di tempat teratas, tempat kedua, sains dan ketiga ialah seni.Jarak perbezaan sains dengan seni juga tidak jauh bukan beribu batu, keduanya mempunyai pertalian selari seperti lagu dan irama, jiwa dan raga,hati dan otak/minda.Tanpa sains mananya seni dan tanpa seni mananya sains.

VIKNESWARY A/P MUNIANDY
3 SAKSAMA
Full transcript