Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Surse de energie convențională vs. Surse de energie neconve

No description
by

Iulia Iulia

on 29 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Surse de energie convențională vs. Surse de energie neconve

Surse de energie convențională vs. Surse de energie neconvențională
Sursele de energie neconvenţionala au capatat si vor capata in continuare, o pondere din ce in ce mai mare in cadrul sistemelor energetice din intreaga lume, atat datorita efortului de cercetare si vointei politice implicate in dezvoltarea lor, cat si datorita cresterii pretului energiei obtinute prin metodele traditionale. Sursele de energie primara, numite in general regenerabile, sunt acele surse din mediul natural, disponibile in cantitati practic nelimitate sau care se regenereaza prin procese naturale, intr-un ritm mai rapid decat cel in care sunt consumate. Energiiile regenerabile recunoscute oficial au ca origine razele Soarelui, temperatura interna a pamantului sau interactiunile gravitationale ale Soarelui si Lunii cu oceanele.
Energia Conventionala este generata din surse epuizabile, in special combustibili fosili, cei mai raspanditi fiind carbunii, petrolul si gazele naturale. Acest tip de energie are dezavantajul de a fi din ce in ce mai scumpa, deoarece resursele sunt din ce in ce mai putine, iar cererea la fel de mare sau mai mare, din acest motiv si pretul avand tendinta de crestere.
Era Energiei Conventionale, spun specialistii, se apropie cu pasi repezi de sfarsit, avand in vedere ritmul accelerat de consum la nivel global al combustibililor fosili, in special carbuni si gaze naturale, estimandu-se ca aceste resurse fosile vor disparea in urmatorii 50-60 de ani. Desi este utilizata pe scara larga, energia conventionala sau traditionala are dezavantajul de a depinde de cantitatea de carbuni, petrol si gaze naturale existenta, care este limitata, iar prin arderea acestor combustibili se elimina in atmosfera gaze nocive, precum dioxidul de carbon, care genereaza la randul sau binecunoscutul efect de sera. Acesta este principalul factor pentru aparitia unor schimbari climatice importante, care ameninta ecosistemele de pe intreg globul.
Instalatiile (cazanele) care utilizeaza aceste tipuri de combustibili produc agent termic sub forma de abur la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica sau apa la o temperatura ridicata.
Incercam in cele ce urmeaza o clasificare a surselor de energie regenerabila ce se prezinta ca alternative viabile pentru acoperirea necesitatilor energetice ale umanitatii in conditiile epuizarii rezervelor de combustibili fosili. Aceasta epuizare se estimeaza ca va avea loc in maxim 25 de ani daca se mentine rata actuala de exploatare a lor.
Energia solară
Durata de viaţă a Soarelui este estimata la 5 miliarde de ani, ceea ce conduce la concluzia că, pe scara noastră a timpului, el reprezintă o energie inepuizabilă şi deci regenerabilă. Energia totală captată de scoarţa terestră este de 720*106 TWh pe an. Disponibilitatea acestei energii depinde insa de ciclul zi-noapte, de latitudinea locului unde este captată, de anotimpuri şi de pătura noroasă. Exista mai multe modalitati de captare/conversie a energiei solare.
Energia solară termică
Se bazează pe producerea de apă caldă utilizată în clădiri, sau în scopul de a permite acţionarea turbinelor ca şi în cazul centralelor termice clasice, pentru producţia de electricitate. Această tehnică de a produce electricitate se aplică în cazul centralelor experimentale cu randamentul net într-adevăr mic, de 15%. Apele de suprafaţă ale mărilor sunt în mod natural încălzite de soare, ceea ce reprezintă un imens rezervor de energie în zonele tropicale. Proiectele de extracţie a acestei "energii termice a mărilor" au la bază acţionarea diferitelor maşini termodinamice. Aceste funcţionează pe baza diferenţei de temperatură dintre apa de suprafaţă (25 până la 30°C) şi apa de adâncime (5°C la 1000 m adâncime). Pentru ca această soluţie să fie practică ar trebui ca diferenţa de temperatură să fie mai mare 20°C, dar randamentul de 2% este foarte slab.
Energia solară fotovoltaică
Se bazează pe producerea directă de electricitate prin intermediul celulelor cu siliciu. Atunci când străluceşte şi atunci când condiţiile climatice sunt favorabile, soarele furnizează o putere de 1 kW/mp. Panourile fotovoltaice permit convertirea directă în electricitate a 10 - 15% din această putere. Producţia de energie a unui astfel de panou variază odată cu creşterea sau scăderea intensităţii solare: 100 kWh/mp/an în Europa de Nord, iar în zona mediteraneană este de două ori mai mare. Un acoperiş fotovoltaic de 5x4 metri are o putere de 3kW şi produce 2 - 6 MWh/an. Dacă cei 10.000 kmp de acoperiş existenţi în Franţa ar fi utilizaţi ca generator solar, producţia ar fi de 1.000 TWh pe an, aproape dublul consumului final de electricitate în Franţa la începutul anilor 2000 (450 Twh).Principalele obstacole în utilizarea pe scară largă a energiei solare fotovoltaice (şi termice) le reprezintă, pe de o parte disponibilul de putere furnizată, care constrânge la stocarea electricităţii pentru o funcţionare autonomă sau la utilizarea de soluţii energetice complementare, iar pe de altă parte competitivitatea economică.
Energia eoliană
Sursa eoliană disponibilă este evaluată pe scară mondială la circa 60.000 TWh pe an, jumatate din acest potential aflandu-se in locatii off shore (în largul marilor sau oceanelor). Teoretic, energia de origine eoliană poate acoperi necesarul mondial de electricitate ce se ridica la 40.000 Twh (inclusiv pierderile). Pe de alta parte, principalul inconvenient al acestei surse de energie, o reprezintă instabilitatea vântului. În perioadele cu temperaturi extreme, cand cererea de energie este acerbă, efectul produs de vânt este practic inexistent, fapt care a condus la solutia realizarii instalatiilor hibride de producere a energiei electrice, ce contin, pe langa sursa eoliană, si alte surse bazate pe energii regenerabile, cu o stabilitate superioara în funcţionare, precum si sisteme de stocare a energiei electrice. In cazul sistemelor de stocare a energiei electrice de mare capacitate, trebuie luat în calcul preţul de cost ridicat al acestor sisteme, ce se afla în faza de dezvoltare.
Energia cinetica si potentiala a apelor
Din punct de vedere al puterii instalate, la nivel mondial, sursa hidroelectrica poate fi considerată prima sursă regenerabilă de electricitate. Aceasta se datoreaza atat pretului de cost mai redus al instalatiilor de captare, cat si traditiei, deja existente in domeniu. Potenţialul mondial reprezintă un avantaj care trebuie exploatat. Producţia de energie hidroelectrica, la începutul anilor 2000 a fost de 2.700 TWh pe an, cu o putere instalată de 740 GW. Ea poate ajunge la 8.100 TWh în anul 2050 prin dublarea competitivă economic a puterii instalate. Tehnic exploatabili sunt 14.000 TWh din potenţialul teoretic de 36.000 TWh.
Full transcript