Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α'ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

No description
by

Dimitris Skoulatos

on 13 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α'ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Στο νότιο ημισφαίριο της Γης βρίσκεται η Αυστραλία, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοχής της Ωκεανίας. Περιλαμβάνει έξι νησιωτικές ενότητες:
•ενότητα Αυστραλίας - Τασμανίας
•ενότητα Νέας Γουινέας
•ενότητα Ζηλανδίας
•ενότητα νήσων Πολυνησίας
•ενότητα νήσων Μικρονησίας
•ενότητα νήσων Μελανησίας
Το αρχιπέλαγος της Χαβάης γεωγραφικά και πολιτισμικά είναι κομμάτι της Ωκεανίας, ενώ πολιτικά ανήκει στις Η.Π.Α. Κάποια από τα νησιά της είναι ηφαιστειακής και κάποια άλλα κοραλλιογενούς προέλευσης.
ΒΡΑΧΟΣ ΑΙΕΡΣ
ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
ΩΚΕΑΝΙΑ
.
Και Πόλεις...
.
ABOΡΙΓΙΝΕΣ
Οι Μαορί είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, και της γλώσσας του. Η λέξη māori σημαίνει "κανονικός" ή "κοινός" στην Μαορί γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς.Οι Μαορί έφτασαν στη Ζηλανδία πολύ πριν η χώρα αποικηθεί από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι έφτασαν εκεί ταξιδεύοντας με κανό.Οι παραδοσιακοί Μαορί ήταν κυνηγοί, ψαράδες και καλλιεργητές.Τα βασικά καθήκοντα ήταν χωρισμένα για άντρες και γυναίκες, αλλά υπήρχαν και πολλές ομαδικές δραστηριότητες .Η τέχνη ήταν και είναι ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού των Μαορί. Οι Μαορί φορούσαν επίσης πολύ διακοσμημένα προσωπικά κοσμήματα, και οι υψηλόβαθμοι είχαν συχνά τατουάζ.
ΝΤΙΝΤΖΕΡΙΝΤΟΥ
ΠΑΠΟΥΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ
ΜΑΟΡΙ
ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΑ
Πύργος Σκάι
Ο πύργος της Εθνικής Τράπεζας με αντανάκλαση τον Πύργο Σκάι
ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
~Η Λίμνη Έυρ
βρίσκεται στην Αυστραλία και είναι το χαμηλότερο σημείο της χώρας.Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου γεμίζει με νερό σε όλη της την έκταση, αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Αυστραλίας. Βρίσκεται στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας. Σ’ αυτήν καταλήγουν πολλά εποχικά ρεύματα, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρουν τόσο λίγο νερό, ώστε σε περιόδους ανομβρίας η λίμνη μετατρέπεται σε μια ξερή αλμυρή επιφάνεια.
~ Η Λίμνη Νταβ
βρίσκεται στην Τασμανία.Η γαλήνια λίμνη στο κέντρο του νησιού δημιουργήθηκε από παγετώνες και είναι διάσημη όχι μόνο για τα ζώα που κατοικούν γύρω της(Παρόλο το γαλήνιο τοπίο,η λίμνη αυτή θεωρείται το σπίτι του θρυλικού "διαβόλου της Τασμανίας"!) αλλά και για τα καλοχαραγμένα μονοπάτια που οδηγούν στο όρος Cradle. Τις ημέρες που έχει άπνοια, η αντανάκλαση του όρου στα νερά της λίμνης είναι μοναδική.Τέλος, η λίμνη αυτή ανήκει στις 20 πιο όμορφες λίμνες στον κόσμο!!!
l

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α'ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
''ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ''
ΣΙΔΝΕΫ
ΩΚΛΑΝΤ
ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
ΠΑΠΟΥΑ
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
Το πιο ενδιαφέρον οικοσύστημα της Αυστραλίας δε βρίσκεται στην ξηρά αλλά στη θάλασσα και αποτελεί ένα από τα φυσικά θαύματα του πλανήτη. Είναι το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, το οποίο απλώνεται κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της ηπείρου. Εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και αποτελείται από 900 νησάκια και περισσότερους από 3.000 υφάλους, οι οποίοι φιλοξενούν χιλιάδες φυτικά και ζωικά είδη.
~ΠΟΤΑΜΙΑ:
Ντάρλινγκ,Μάρεϋ,Τάσμαν
~ΒΟΥΝΑ:
Κόσιουσκο,Αοράκι/Βουνό Κουκ,Νότιες Άλπεις (Νέα Ζηλανδία) · Ρουαπέχου,Βουνό Τάσμαν (Παγετώνας Τάσμαν)
~ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ,ΟΡΗ:
Αυστραλιανές Άλπεις,Μακ Ντόνελ,Χάμερσλι
~ΕΡΗΜΟΙ:
Μεγάλη Αμμώδης Έρημος ,Γκίμπσον,Βικτώρια
~ΠΕΔΙΑΔΕΣ:
Μάρεϋ και Νταρλινγκ
ΚΛΙΜΑ
ΧΛΩΡΙΔΑ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ
Οι
Μουλουγκούβα
,πρωτόγονη φυλή της Αυστραλίας,ζει στην κεντρική περιοχή.Οι Μουλουγκούβα ζουν όπως στην παλαιολιθική εποχή,έχοντας για χόμπι τους το έγκλημα και τον αφανισμό των εχθρών τους με τον υπνωτισμό και την υποβολή.Τρώνε το κρέας του πύθωνα και συνεννοούνται μεταξύ τους με τηλεπαθητικούς τρόπους και με νοήματα.Όταν ένας Μουλουγκούβα πεινάει αγγίζει το στόμα του,όταν διψάει το μάγουλό του.Είναι δύσκολο να σχηματίσουν μια σκέψη στο μυαλό τους, αλλά ξέρουν πράγματα που έχουν γίνει πολλά χιλιόμετρα μακριά με την τηλεπάθεια. Μέχρι σήμερα η επιστήμη δε μπόρεσε να εξηγήσει το φαινόμενο.
Πριν τον ερχομό των αποίκων που επικρατούσε ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων.Οι Αβορίγινες ήρθαν στην Αυστραλία πριν από 50.000 περίπου χρόνια. Ο πολιτισμός τους, παρά την πίεση που δέχτηκε από τους δυτικούς οι οποίοι εποίκισαν την Αυστραλία, επιβίωσε. Η θρησκεία τους είναι ο «ονειρόχρονος» και δε διαχωρίζει ανθρώπους από τα άλλα ζώα. Οι Αβορίγινες πιστεύουν ότι το πνεύμα των προγόνων τους επιστρέφει στη φύση, μέσα σε πέτρες, ποτάμια και δέντρα, όπου συνεχίζει να ζει αιώνια.Οι Αβορίγινες ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς.Στοιχείο του πολιτισμού των ιθαγενών ήταν το ντιτζεριντού.
.
Ντιντζεριντού: Το τεράστιο φλάουτο των Αβορίγινων
«Γεννήθηκε από την καρδιά...
Γεννήθηκε από το έδαφος...
Είναι ένα όργανο ψυχής...!!!
Kατασκευάζεται από τα κλαδιά και τους κορμούς δέντρων που σκάβονται εσωτερικά από τους τερμίτες. Κόβεται σε μήκος 1-3 μ. και καθαρίζεται απέξω με ένα ραβδί ή καυτό κάρβουνο. Οι αυτόχθονες, πριν εντρυφήσουν σ’ αυτό το όργανο, ακούν τους ήχους που παράγουν τα ζώα, όχι μόνο τις φωνές, αλλά και το χτύπημα των φτερών ή τον ήχο των ποδιών στο έδαφος. Ακούν τον ήχο του αέρα, της βροντής, των δέντρων που τρίζουν και του νερού που τρέχει. Αυτός είναι ο ήχος του οργάνου. Χαμηλός, βραχνός, επιβλητικός. Ο ήχος της Μητέρας Γης.
ΝΤΙΝΤΖΕΡΙΝΤΟΥ
Οι Παπούα (από τις αρχαιότερες αυτόχθονες φυλές),είναι μια φυλή κοντού αναστήματος, με τα περισσότερα μέλη της ημιάγρια. Ζει στη Νέα Γουϊνέα και στην Αυστραλία στις πτυχές και τις απόκρημνες χαράδρες κρυμμένοι από τον έξω κόσμο.Δεν γνωρίζουν το σίδερο και τα όπλα τους έχουν αιχμές από κοφτερή πέτρα. Από άποψη δηλαδή εξέλιξης ανήκουν στη Λίθινη Εποχή.Το μόνο τους ένδυμα είναι μια ζώνη από φλούδες δέντρων. Αρκετοί από αυτούς ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια κρυφοί κανίβαλοι,τρώγοντας τους νεκρούς συγγενείς τους,για να πάρουν τη σοφία τους ή τους εχθρούς τους,για να πάρουν τη δύναμή τους.Επίσης,κάποιοι πριν από πολλά χρόνια ήταν κυνηγοί κεφαλών.
ΜΑΟΡΙ
Η θρησκεία των Μαορί είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση και τους προγόνους, και όλα τα πράγματα θεωρείται πως έχουν μια δύναμη ζωής.Σημαντικό στοιχείο της θρησκείας των Μαορί θεωρείται το «ταμπού», το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ως "πνευματικός περιορισμός". Περιλαμβάνει δηλαδή κανόνες και απαγορεύσεις. Ένα πρόσωπο, ένα αντικείμενο ή ένα μέρος, που είναι ταμπού, δεν πρέπει να ακουμπηθεί από άνθρωπο, σε μερικές περιπτώσεις, ούτε καν να πλησιαστεί. Στις παλαιότερες εποχές για παράδειγμα, τα υψηλόβαθμα μέλη της φυλής δεν θα άγγιζαν αντικείμενα που ανήκαν σε χαμηλόβαθμα μέλη. Αυτό θεωρείτο "μόλυνση" και τα χαμηλόβαθμα άτομα δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα αντικείμενα ενός υψηλόβαθμου ατόμου. Η ποινή ήταν ο θάνατος. Μια παραβίαση του ταμπού θεωρείτο από τους Μαορί ότι μπορούσε να είχε φρικτές συνέπειες, για τον παραβάτη.Oι χώροι ταφής και τα μέρη θανάτου ήταν πάντα ταμπού, και οι τοποθεσίες αυτές συχνά περιβάλλονταν από προστατευτικό φράκτη.Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, οι Μαορί δέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Χριστιανισμό και τις αρχές του και τις προσάρμοσαν στον πολιτισμό τους.
Πέρα από τις μεγάλες πόλεις που υπάρχουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, κάθε σύμπλεγμα νησιών έχει την πρωτεύουσά του.
Το Σίδνεϊ είναι πόλη της Αυστραλίας, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας της πολυπληθέστερης πολιτείας της Ωκεανίας. Τα τρία μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης του Σίδνεϊ είναι το βαθύ φυσικό του λιμάνι, η γέφυρα του λιμανιού και το επιβλητικό κτίριο της όπερας.
Η ιστορία της πόλης είναι νεότατη και ξεκινάει μόλις πριν από 200 και κάτι χρόνια, το 1770, όταν ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ έκανε την ιστορική του είσοδο στον κόλπο Μπότανι. Κατά τον 20ό αιώνα το Σίδνεΰ συνεχίζει την αλματώδη ανάπτυξή του (χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ το 1901 είχε 500.000 κατοίκους περίπου, το 1925 ο πληθυσμός του ξεπερνούσε το 1.000.000). Όλο και περισσότεροι μετανάστες φτάνουν σ’ αυτό, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό εθνοτήτων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, ο πληθυσμός της πόλης ήταν 4.119.190 κάτοικοι.
Η Μελβούρνη είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ. Αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.Η Μελβούρνη παρουσιάζει ένα πλούσιο αρχιτεκτονικό σύνολο οικοδομημάτων από Βικτωριανό ρυθμό μέχρι σύγχρονους ουρανοξύστες και γέφυρες, ενώ ένα μεγάλο δίκτυο ιστορικού τραμ διασχίζει την πόλη.Η Μελβούρνη ιδρύθηκε το 1835 από τον Ιωάννη Μπάτμαν και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους λιμένες του νοτίου ημισφαιρίου.
Το Ώκλαντ βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη Νέα Ζηλανδία.Είναι μία από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που έχουν λιμάνια σε δύο διαφορετικά υδάτινα σώματα.Το Ώκλαντ φημίζεται για τον Πύργο Σκάι,ο οποίος είναι η ψηλότερη χωρίς στήριξη κατασκευή στο Νότιο Ημισφαίριο, με ύψος 328 μέτρα.
Η Αυστραλία έχει ηπειρωτικό έδαφος, αποτελείται από πεδινές εκτάσεις οι οποίες διακόπτονται από τοποθεσίες με χαμηλό σχετικά υψόμετρο, τα υβώματα. Η μεγαλύτερη οροσειρά της Αυστραλίας είναι η Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά, η οποία εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της. Στην κεντρική Αυστραλία και ανάμεσα στα μικρά όρη βρίσκονται ερημικές εκτάσεις με κυριότερη τη Μεγάλη Αμμώδη Έρημο, επίσης η έρημος Βικτόρια καθώς και ημιέρημοι (στέπα).Συνολικά οι ερημικές εκτάσεις καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειάς της.Στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας υπάρχουν πεδιάδες που διαρρέονται από τους ποταμούς Μάρεϊ(2.400 χλμ) και Ντάρλινγκ(2.450 χλμ). Και οι δυο ποταμοί πηγάζουν από τις Αυστραλιανές Άλπεις και τη Μεγάλη Διαχωριστική οροσειρά και κυλούν στις δυτικές πλαγιές αφού οι ανατολικές προς τον Ειρηνικό είναι πολύ απότομες.Σε όλη την υπόλοιπη χώρα τα νερά "παγιδεύονται" από τα υβώματα και λιμνάζουν σε μικρές λεκάνες από όπου και εξατμίζονται ή απορροφώνται από το έδαφος και σχηματίζουν εσωτερικά υδροφόρα στρώματα ενώ η επιφάνεια παραμένει στεγνή. Έτσι εξηγείται και η ύπαρξη πολλών άγονων ερήμων

ΛΙΜΝΕΣ
ΛΙΜΝΗ ΈΥΡ
ΛΙΜΝΗ ΝΤΑΒ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΕΣ ΦΡΑΓΜΑ
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών της Ωκεανίας είναι οι μουσώνες που πνέουν στην περιοχή και παρουσιάζουν έτσι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και επηρεάζουν το κλίμα αυτών σε αντίθεση μόνο με την Αυστραλία όπου η βροχόπτωση είναι χαμηλή ώστε να θεωρείται η πιο ξηρή ήπειρος της Γης.
Το κλίμα της Ωκεανίας παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από τόπο σε τόπο . Συγκεκριμένα: στις βόρειες περιοχές (κοντά στον Ισημερινό) το κλίμα είναι θερμό σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές της Αυστραλίας που έχουν εύκρατο κλίμα
στην κεντρική Αυστραλία επικρατεί ηπειρωτικό κλίμα με λίγες βροχές και
στη Νέα Ζηλανδία όπου το κλίμα είναι ωκεάνιο υγρό, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές.

Στις ακτές της Αυστραλίας αναπτύσσονται σχεδόν όλες οι φυτικές διαπλάσεις ανάλογα πάντα με τις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Έτσι στο βόρειο μέρος της υπάρχουν φοίνικες και αναρριχητικά φυτά ενώ νοτιότερα ευδοκιμούν ευκάλυπτοι, ακακίες κλπ
Γενικά η βλάστηση της Ωκεανίας χαρακτηρίζεται από τα ενδημικά φυτά(85% ενδημικά) λόγω της απομόνωσης της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια από τις άλλες γνωστές περιοχές
Στην κεντρική περιοχή η βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω των ερημικών εκτάσεων.
Το ίδιο σπάνια είναι και η πανίδα, επίσης ενδημικά είδη(θηλαστικά και ψάρια το 85% ενδημικά, πουλιά το 45%) .
Τέτοια σπάνια είδη θεωρούνται το καγκουρό, το κοάλα(μαρσιποφόρα). Επίσης 21 είδη νυχτερίδας, 31 είδη ποντικών και τρία είδη θηλαστικών που γεννούν αυγά!!!
Ο ορνιθόρυγχος, η έχιδνα και ο μυρμηγκοφάγος
Το μοναδικό μεγάλο σαρκοφάγο είναι το ντίνγκο(άγριος σκύλος)
ενώ πολλά είδη φιδιών, σαύρες, ο αυστραλιανός βάτραχος οι κροκόδειλοι και οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν τα ερπετά της ηπείρου.
ΠΑΝΙΔΑ
2ο Γυμνάσιο Σύρου-Τάξη Α'3
Ομάδα:
ΡΟΥΣΣΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
ΣΚΟΥΛΑΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΑ
ΤΣΑΓΚΛΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΦΟΥΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
Τατουάζ (δερματοστιξία)
Για τους κατοίκους των νησιών Σαμόα της Πολυνησίας τα τατουάζ δεν είναι μόδα, όπως για τους δυτικούς. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού τους και χαρακτηριστικό της φυλής τους. Κατά την εφηβεία τους τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια «ζωγραφίζουν» στο σώμα τους σχέδια. Συχνά σ’ αυτά απεικονίζεται το παραδοσιακό σαμοανικό κανό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Κάθε Μαορί έχει τα δικά του σχέδια, που ονομάζονται «μόκου», και αποτυπώνουν το γενεαλογικό του δέντρο.
ΩΚΕΑΝΙΑ
Αν και στην Αυστραλία δεν είναι θεσπισμένη κάποια θρησκεία ως κυρίαρχη θρησκεία, οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, το 25.8% είναι Ρωμαιοκαθολικοί (κυρίως Αυστραλοί ιρλανδικής,ιταλικής και πολωνικής καταγωγής), το 18.7% Αγγλικανοί ενώ το 19.4% είναι πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων (Ορθόδοξοι, μέλη της Ενωτικής Εκκλησίας Αυστραλίας κλπ). Επίσης υπάρχουν κοινότητες Βουδιστών (2.1%), Μουσουλμάνοι (1.7%), Εβραίοι (0.4%) και λοιποί (2%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 18.7% των Αυστραλών δηλώνουν άθεοι ενώ το 11.2% δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα κατά την απογραφή.
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
ΚΑΓΚΟΥΡΟ
ΚΟΑΛΑ
ΟΡΝΥΘΟΡΥΓΧΟΣ
ΕΧΙΔΝΑ
ΜΥΡΜΗΓΚΟΦΑΓΟΣ
ΝΤΙΝΓΚΟ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ
ΒΑΤΡΑΧΟΣ
Full transcript