Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

vandbænkebidderen

No description
by

Gustav Elgaard Bennett

on 27 September 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of vandbænkebidderen

Udseende
Vandbænkebideren er mørk eller sort med
spredte lyse pletter. Kroppen består af syv tydelige brystled og en bagkrop. Derudover har den syv par brystlemmer, der fungerer som gangben eller som gæller. På hovedet har vandbænkebiderenn to par følehorn. Hunnen bærer desuden en rugepose under bugen.


Vandbænkebideren er udbredt og almindelig overalt i Danmark. Den kan bl.a. findes på selv små øer som Nekselø og Christiansø.

Den lever i Norge, Sverige og Finland, og den er i øvrigt udbredt i det meste af Europa. I den indre Østersø ved Finland træffes den ikke kun i ferskvand, men også i brakvand.

Vandbænkebideren findes i alle typer af vand. Den lever i bække og små og store vandløb, og den kan desuden træffes af alle typer af søer, damme og små vandhuller.
den kan leve i forurenet vand som næsten ingen andre dyr kan.
Udbredelse og Habitat
(lidt om Adfærd)

Vandbænkebideren er nærmest altædende. Den lever af halvrådne planter, nedfaldne blade og alger. Den æder også ådsler af forskellig slags.
Føde
Vandbænkebideren er aktiv både dag og nat. Den kravler dog som regel rundt nede i mudderet eller inde mellem de halvrådne planter og visne blade.

Derfor er det ikke altid nemt at få øje på den. Hvis man roder lidt rundt i mudderet, kan man dog let finde vandbænkebideren. Der er som regel også mange af dem.

Vandbænkebideren er først og fremmes aktiv om sommeren men man ser den også om vinteren. Kun hvis det bliver rigtigt koldt, gemmer den sig i mudderet på bunden af dammen eller dybt inde i råddent plantemateriale.

Vandbænkebideren er et nyttigt dyr. Dels fungerer den som dammens ”skraldemand”, dels er den et vigtigt byttedyr for fisk og mange andre af de rovdyr, der lever i vandet.
levevis lidt om
adfærd
I dagene før parringen svømmer hannen og hunnen rundt sammen, sådan at den store han sidder på ryggen af den meget mindre hun.

Efter selve parringen opbevarer hunnen æggene i en rugepose, der sidder på hendes mave. Hun lægger normalt ca. 100 æg, men kun omkring halvdelen af dem udvikler sig til unger. Resten af æggene dør før klækningen. Også ungerne opbevares i rugeposen. Vandbænkebideren er altså et af de dyr, der udfører yngelpleje.

Så snart ungerne er blevet store og har forladt hunnen, parrer hun sig straks igen. Fra det tidligere forår og til langt hen på efteråret får hun det ene kuld unger efter det andet – som regel med 5-8 ugers mellemrum.
Formering
Fødekæde

vandbænkebiddere bliver spist af vandspidsmus,atlingand,brunmosaikguldsmed og rygsvømmer. den selv spiser ikke andre levende dyr.
vores dyr er plante æder (alt ædende inde for planter), herbivor
men også ådselæder.
Vandbænkebidderen
spiser
Full transcript