Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

SI NDIKON SHTYPJA ATMOSFERIKE PER MOTIN

No description
by

#Mesuese Aurela

on 26 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of SI NDIKON SHTYPJA ATMOSFERIKE PER MOTIN

Fizike
PIKAT KYCE:

PROJEKT
SI NDIKON SHTYPJA ATMOSFERIKE PER MOTIN
Parashikimi i motit ne saje te : shtypjes atmosferike,lageshtires dhe temperatures
Parashikimi i motit
Lageshtira
Fizika
Shtypja atmosferike
Matja e Temperaturave

Temperatura e ajrit tregon sa shpejt ose sa ngadale levizin molekulat e ajrit . Sa me shume molekula te ndodhen ne nje mase ajri dhe as me shpejte te levizin ato ne nje hapsire te dhene , aq me e larte esht temperature , sa me pak molekula e sa me ngadalte te levizin ato , aq me e ulet eshte e temperature e ajrit . Temperatura e ajrit eshte ne varesi te perqendrimit te molekulave dhe levizjes qe ato bejne . Sa me e vogel te jete shpejtesia e molekulave dhe perqendrimi ,sjellin qe edhe temperature ka shifer te vogel, Por e kunderta ndodh me temperature ne nje perqendrim molekular te madh .Temperatura mund te matet me shkallet : fahrenhejt(F) , celsius (c) dhe me Kelvin (k).
Parashikimi i motit
Moti dhe Klima
Moti percaktohet nga teresia e atmosferes , per nje kohe te caktuar , duke perfshire temperaturen,sasine avujve te ujit shtypja atmosferike , era etj. Moti ndryshon gjate 24 oreve ne vende te ndryshme.
Per te bere nje parashikim te sakte te motit meterologet matin ndryshimet e trysnise atmosferike,te temperatures,te eres dhe te lageshtise relative ne atmospfere.


Per te qene sa me te sakte me parashikimin e tyre meterologet duhet te mbledhin te dhena atmosferike deri ne 30 000 metra.Kjo arrihet lehtesisht me ane te perdorimit te teknologjive dhe aparaturave te ndryshme si :satelitet e motit,radaret e motit,aparatura dixhitaledhe imazhet infra te kuqe.Ndersa per te matur parametrat e elementeve te motit ne nje lartesi te vol nga toka perdorin aparatura me te thjeshta si :termometer,barometer etj.Kushtet e moti ne nje zone per nje kohe te caktuar i quajme KLIME.
Parashikimi i motit
Per parashikimi i motit ,pra për të parashikuar gjendjen e atmosferës për një vend të caktuar dhe ne nje kohe te caktuar , na sherben aplkimi I shkences dhe teknologjise .Per parashikimin e motit , njerezit jane munduar qe nga shekulli I nentembedhjete. Kjo eshte arritur duke mbledhur të dhëna sasiore në lidhje me gjendjen aktuale të atmosferës në një vend të caktuar dhe duke përdorur të kuptuarit shkencor të proceseve atmosferike për të projektuar se si atmosfera do të ndryshojë.


Përpjekjet e njerëzve të bazuar kryesisht mbi ndryshimet në presionin barometrik, kushtet aktuale të motit, dhe gjendjen e qiellit, parashikimi i motit tani mbështetet në modelet kompjuterike të bazuara në të cilat marrin shumë faktorë atmosferike në considerate.Jane modelet e ndryshme kompjuterike te cilat percaktojne gjendjen e qiellit ,pra parashikojne motin ne saje te elementeve te ndryshme si presioni atmosferik , temperature dhe lageshtira.
MOTI
Moti paraqet gjendjen fizike të atmosferës në një territor të caktuar.Kjo ne nje kohe te caktuar , ku vendi eshte I ndikuar nga elemtet e motit.
Elementet e motit janë: shtypja atmosferike, lageshtira, era-shpejtësia dhe drejtimi i saj, temperature e ajrit,, vranësirat, reshjet atmosferike etj. - Vlerat e temperatures jane ne Grade Celcius (°C). Lageshtira paraqitet ne perqindje % .


Fizika është dega e shkencës e cila merret me zbulimin dhe analizimin e fenomeneve fizike, çka përfshin studimin e lëndës dhe lëvizjen e saj në fabrikën e hapësirë-kohës, si dhe konceptet e forcës dhe energjisë. Në mënyrë më të përgjithsme ajo cilësohet si shkenca nëpërmjet së cilës njerëzit përpiqen të shpjegojnë dukuritë natyrore.
Shtypja atmosferike eshte shtypja e ushtruar nga gazet ne cdo siperfaqe .
Ajri dhe te gjithe gazrat behen me te ngrohte kur jane nen ndikimin e shtypjes. Pra sa me e madhe shtypja aq me i ngrohte eshte ajri. Kur nuk ka me shtypje ajri ftohet. Nje shembull konkret jane bombulat spraj , te cilat ftohen kur lirohet boja. Prandaj kur ajri ngrihet ne majen e malit , per shkak te lartesise zvogelohet shtypja dhe ai ftohet me shume.
Shtypja
Rrezatimi Diellor
Rrezatimi diellor i referohet valëve elektromagnetike te emetuara nga dielli në hapësirë ,pra rrezatimi diellor shkaktohet nga sasi e madhe e energjise termike te shkaktuar nga dielli. Toka merr energjinë diellore te rrezatimit të emetuara në hapësirë e cila është burimi kryesor i Tokës energjia e levizjes atmosferike.Kur arrin ne toke kjo energji termike , ne saje te shtresave atmosferike , shperndahet ne menyre jot e barabarte.

Faktoret qe ndikojne ne sasine e rrezatimit diellor qe arrin ne siperfaqen e tokes .
Jo cdo vend ka preket nga nga I njejti rrezatim diellor, kjo ndodh ne varesi te pozicionit ku ndodhet kjo pjese toke , periudha gjate se ciles kjo pjese eshte e ekspozuar ndaj diellit, lloji I siperfaqes se tokes etj.

Kushtet e motit dhe te gjendjes se atmospheres :
Sasia e rrezatimit diellor qe mberrin ne toke varet edhe nga kthjelltesia e motit dhe perqindja e ndotjes. Pasi ne nje vend te ndotur , ky rrezatim thithet nga molekulat e ndryshme qe shkaktojne ndotjen apo edhe nga avujt e ndryshem te ujit .

Faktoret qe ndikojne ne temperaturen e ajrit
Temperatura e ajrit peson ndryshime ne varesi edhe te faktoreve gjeometrike 1)Gjeresia gjeografike 2) prania e rrymave detare 3)lartesia 4)Ekspozimi diellor 5)Bota bimore , kjo serish ne varesi te vendit edhe te kohes .

Kushtet e motit dhe te gjendjes se atmospheres :
Sasia e rrezatimit diellor qe mberrin ne toke varet edhe nga kthjelltesia e motit dhe perqindja e ndotjes. Pasi ne nje vend te ndotur , ky rrezatim thithet nga molekulat e ndryshme qe shkaktojne ndotjen apo edhe nga avujt e ndryshem te ujit .Lageshtira


Lagështira është sasia e avujve të ujit në ajër. Ndersa avujt e ujit jane ne gjendje te gaze dhe te padukshme. Lagështia tregon mundesine e reshjeve, veses, apo mjegulles. Lagështia e lartë zvogëlon efektivitetin e djersitjes në ftohjen e trupit duke ulur normën e avullimit të lagështisë nga lëkura.

Shtypja
Shtypja atmosferike eshte nje madhesi fizike e cila zoteron energji , per kete shkak , ajo duke vepruar me trupat e tjere ben qe atyre tu rritet temperature apo jo. Pershembull, rreza e malit ndikohet me shume nga shtypja atmosferike , e cila ne bashkepunim me elemente te tjere jep edhe gjendjen e energjise se ketij mali , e cila eshte me e madhe se ne majen e tij.
Presioni atmosferik
është një forcë e ushtruar nga molekulat e shtrese se ajrit ne cdo siperfaqeje te Tokës. Kjo shtypje ndryshon ne vende te ndryshme per shkak te perqendrimit te ajrit dhe lartesise ku ndodhet nje object.Presioni atmosferik I quajtur edhe shtypja atmosferike eshte matur qe para shume kohesh me anen e nje barometri me zhive (merkur) , I shpikur per here te pare nga Toriceli . Në stacionet automatike të motit, barometëri aneroid është në format dixhitale.
Ndikimi i shtypjes
Kur shtypja atmosferike tregon rritje te parametrave te saj atehere edhe moti do te te kete ndryshime drejt temperaturave te larta , qe do te thote mot I ngohte ,por e kunderta do te ndodhte nese Shtypja atmosferike do te biente ne vlera per disa ore. Ne kete rast moti parashikohet I ftohte dhe me vranesira .
Barometri
Barometri per percaktimin e shtypjes ne nje pozicion te caktuar perdor trysnine e ushtruar ne ate pozicion. Barometri I pare perbehej nga nja tub qelqi I cili I mbushur me zhive nga Toriceli dhe duke u mbajtur qe shtypja atmosferike te mos ushtrohej tek vrima a provezes , e zhyti ne nje ene me merkur . Ne te cast zhiva zbriti në nivelin 76 centimetra dhe aty u ndal, në atë çast trysnia atmosferike e jashtme që peshonte mbi vaskë ishte në drejtpeshim me atë në brendësi të tubit që ushtrohej nga zhiva.

Meteorologjia
Meteorologjia është shkencë, e cila studion të gjitha dukuritë fizike në mbështjelljen ajrore rreth Tokës. Përveç kësaj, metereologjia studion edhe disa dukuri fizike, të cilat zhvillohen në vetë sipërfaqen e tokës, e po ashtu edhe në shtresat e sipërme të tokës. Sepse, dukuritë atmosferike nuk ndodhin të izoluara, por janë në lidhje të ngushtë, si me vetite, ashtuedhe me procese dhe dukuri, të cilat ndodhin në siperfaqen e tokës, në shtresën sipërfaqësore të tokës (deri afro 20-15 m thellësi) dhe në mbështjellsin ajror rreth tokës.Meteorologjia na ndihmon duke bere edhe parashikimin e motit.Kjo na sherben shume pasi mund te ndihmohet duke shpetuar jeten e njerezve , duke planifikuar operacione te ndryshme.

Historiku
Për mijëvjeçarë njerëz janë përpjekur për të parashikuar motin. Në 650 pes, Babilonasit parashikuar motin nga modelet e cloud si dhe astrologjisë. Në rreth 340 pes, Aristoteli e përshkruan modelet e motit në meteorologica.Më vonë, Theophrastus përpiluar një libër mbi parashikimin e motit, i quajtur Librin e Shenjave. dije parashikim i motit kinez shtrihet të paktën qysh më 300 para Krishtit, i cili ishte gjithashtu rreth të njëjtën kohë astronomët e lashtë indiane zhvilluar metoda të motit-parashikim
Në 904 pas Krishtit, Ibn Wahshiyya-së Nabatean Bujqësi diskutoi parashikimin e motit të ndryshimeve atmosferike dhe shenjave nga ndryshimet planetare astrale.; shenjat e shiut të bazuar në vëzhgimin e fazave hënore; dhe parashikimet e motit në bazë të lëvizjes së erërave.
Metodat e lashtë parashikimit të motit zakonisht mbështetur në modelet e vëzhguara të ngjarjeve, njohje gjithashtu quajtur model. Për shembull, mund të vërehet se në qoftë se muzg ishte veçanërisht i kuq, një ditë më pas shpesh sjellë mot të drejtë.

Njerezit dhe parashikimet e motit
Pjesa më e madhe e publikut të gjerë nuk e kuptoj se si presioni i ajrit është përdorur në parashikimin. Kështu është e rëndësishme të theksohet kur është e përshtatshme për rëndësinë e ndryshimeve të presionit të ajrit me kalimin e kohës dhe marrëdhëniet në mes të presionit të ajrit dhe nëse një presion të lartë ose një sistem të presionit të ulët po ndikon zonën. Publiku i përgjithshëm nuk kanë një të trajtojë të mirë të të kuptuarit se sistemet e presionit të ulët kanë tendencë për të sjellë në reshje dhe presionit të lartë sisteme kanë tendencë për të sjellë mot të drejtë. Kështu, në qoftë se ju mund të lidhen vlerën e presionit të ajrit në një sistem presion atëherë publiku i gjerë mund të kuptoj rëndësinë e vlerës së presionit të ajrit sidomos në qoftë se ata kanë një kuptim të vlerave standarde. Një nga mjetet më të hershme të parashikimit ishte përdorimi i presionit atmosferik. Shpejt, pas shpikjen e barometër, ajo u gjet se ka pasur luhatjet natyrore në presionin e ajrit edhe në qoftë se barometër ishte mbajtur në të njëjtën lartësi.
Temperatura
Moti
Rreshjet
Historiku
Fizika
Faleminderit per vemendjen
Fizika
PUNOI : KLARENC SINA
Full transcript