Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hur vi lärare tar oss an digitala verktyg

Så jag introducerar härmed (ett första utkast till) ”hur vi lärare tar oss an digitala verktyg”-trappan: (det är inte skrivet för att någon ska ta illa upp, så snälla gör inte det, i trappor får man befinna sig på vilket steg man vill, bara man vet att de
by

Helena Kvarnsell

on 30 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hur vi lärare tar oss an digitala verktyg

Steg 1
I kommunikation: Du läser och svarar på mail på din jobbdator, åtminstone en gång om dagen. När det har varit ett möte brukar du skriva ut protokollet därifrån på skrivaren för att kunna läsa det.


Steg 3
I kommunikation: Du läser, svarar och har insett fördelarna med att e-posta kollegor, föräldrar m.fl.


Steg 4
I kommunikation: Du mailar inte längre veckobrev utan skriver på skolans lärplattforms-variant bland nyheter och i kalendern. Du håller kontakt med andra lärare i kommunen genom mail också.


Steg 5
I kommunikation: Du börjar berätta för andra vad du och eleverna gör, kanske genom en blogg som riktar sig till föräldrarna. Där visas elevarbeten och du berättar vad ni gör på lektionerna och friluftsdagarna. En del kommunikation med kollegor och föräldrar handlar om ifall eleverna jobbar för mycket med datorn. Du får höra sån’t som ”de måste ju ändå träna på att skriva siffror” ”hur ska de hinna med hela matteboken” ”de sitter ju ändå så mycket vid datorn hemma”


I klassrummet: Nej, datorn står kvar på skrivbordet.
I administration: Du för efter dagens slut över frånvaron för eleverna från din almanacka till skolans digitala databas. Du skriver in omdömen och betyg i skolans/kommunens system men du har din egen dokumentation och elevernas provresultat i almanackan. Veckobrevet skriver du i Word, printar ut och kopierar upp.
I klassrummet: Om du inte har en DVD-spelare i klassrummet men en projektor så kan du ibland be någon elev hjälpa dig starta filmen du ska visa i datorn.
I administration: Du för in frånvaron direkt efter varje lektion, när du kommer tillbaka till ditt arbetsrum. Du gör fina prov med Clipartbilder som du skriver ut och kopierar upp till eleverna.
Steg 2
I kommunikation: Du läser mail varje ”håltimme” och hinner ofta svara på något också. Du har annars ett system för att ”flagga ”eller ”mappa” så att du kommer ihåg att svara senare. Du har skapat en sändlista till alla föräldrarna i klassen som du använder för att skicka hem veckobrevet med.
I klassrummet: Du gör snygga Powerpoints med bilder från Google och har genomgång efter dem. Eleverna antecknar på papper. Om eleverna ska skriva uppsats kan de få göra det på datorn om de vill. Ibland får eleverna ”forska” om någon historisk person, ett land eller ett djur. Eleverna tar bilder från Google enligt devisen ”allt på Google är väl gratis?”. Eleverna gör kanske en Powerpoint eller Word. När du rättar skriver du ut alla uppsatser för att kunna kommentera dem.
I administration: Du har elevresultaten i en Word-tabell eller (om du är mattelärare) i ett Excel-ark.
I klassrummet: Eleverna får söka på internet, gör arbeten i word, powerpoint eller det något som de själva väljer, vill de hellre gå till biblioteket och presentera sitt arbete på ett A3-papper går det bra. Eleverna har roligt och får välja om de vill använda datorn eller skriva på papper. Dina genomgångar mailar du till eleverna eller lägger ut på skolans plattforms-variant. Är du mattelärare får eleverna välja om de vill jobba i boken eller göra de övningar som du föreslår på nätet. Du skriver gärna ut stenciler till de elever som hellre jobbar på papper med färdighetsträning. Du visar i matte i Excel och Geogebra, du spelar kanske in hur man löser någon matteuppgift.
I administration: Du samlar elevens alster i en mapp på datorn och i en pärm på hyllan. Du har förenklat och sorterat alla elever i samma ordning som de ligger i betygssystemet för att lätt kunna ”klippa och klistra” information mellan Word och omdömens-databas.
I klassrummet: Eleverna måste bli bättre på upphovsrätt eftersom de numera publicerar på nätet. Kanske kommer ni in på CC-licens också. Du uppmuntrar eleverna att använda nya program och i några LPP:er ingår det att de ska göra något digitalt, t.ex. rita i Google SketchUp, och de kan inte välja att göra helt för hand istället. Elever som vill jobba i matteboken får göra det sedan de testat din länk. Några elever gör radioprogram och några gör film, det tar ganska många lektioner, men de verkar ha kul. Elever som vill ha stenciler att jobba med hänvisas till pdf-varianten som du lagt upp på skolans plattforms-variant
I administration: Du börjar fundera ut sätt att samla elevernas arbeten i ”digitala portfolios” och du har bra mappar i både e-posten och i dokumenthanteraren för elevarbeten. Du har insett fördelen med att ha din kalender digital, så att du kan plocka upp den både hemma, på temadagar, klassrummet och i arbetsrummet. Datorn är alltid med och gärna en kamera också för att dokumentera eleverna.
I klassrummet: Du live-sänder dina lektioner/laborationer eller lägger ut dina genomgångar innan lektionen så att eleverna kan komma förberedda. Du börjar ställa krav på eleverna att de SKA använda de digitala verktygen. Det är inte ett fritt val längre och då kanske du får börja förklara dig för eleverna. Du läser rapporter, rabblar ”nyckelkompetenser” och ”21th centurys skills”. Hittar i LGR11 och pekar på ”lära att lära-stycken och de meningar med ordet ”digital” i. I klassrummet pratas det om upphovsrätt, eleverna kan det där nu, de publicerar på nätet och förhoppningsvis kommer diskussionen upp om hur man beter sig på nätet mot varandra.
I administration: Här flyter det på bra, du börjar dock undra varför inte skolan satsat på en lärplattform där man kan bädda in olika media som Preziz, Youtubeklipp mm.
Steg 6
I kommunikation: Du har skapat en app av klassbloggen, eller åtminstone sett till att föräldrarna kan följa den via ett RSS-feed. Du har upptäckt Twitter eller Google+ på riktigt och upplever att du har ett ”utökat kollegium” där. På sociala media hittar du massor av inspiration, du går på konferenser eller följer twitterflödet från dem. Du har vågat dig ut på något Teachmeet.
program:

jag pratar
du utvecklas
vi summerar


Hur förändras lärarrollen när man inför 1:1?
PIM-Skolverket:
http://www.pim.skolverket.se/xp/
Edcamp:
http://edcamp.se/
Teachmeet:
http://teachmeet.pbworks.com/w/page/19975349/FrontPage
Twitter:
http://twitter.com
EU:s nyckelkompentenser för ett livslångt lärande:
http://europa.eu/legislation_summaries/education_training_youth/lifelong_learning/c11090_sv.htm
Bloggar:
http://www.karinskod.blogspot.se/
http://www.patriciadiaz.se/
http://matteochno.wordpress.com/2013/08/27/anknytning-i-klassrummet/
http://matteochno.wordpress.com/2013/05/23/eleven-ska-jobba-inte-lararen/
Full transcript