Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

CnT Architects

No description
by

amulya veeramachaneni

on 7 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of CnT Architects

CnT Architects
History
Chandavarkar And Thacker (or CnT it is well known for)
Is a second generation firm originally founded in 1963 by Mrs. Tara Chandavarkar and the late Mr. Pesi Thackar.
It has an earlier history dating to Bangalore’s first architectural practice formed by the late Mr. Narayan Chandavarkar in 1947.
The firm is currently run by Prem Chandavarkar, Sandeep Sen, Ashvin Mathew and Mehul Patel.
It is located in the city of Bangalore, Karnataka, India.

Founded
1963
Employees
58
Services
1. Master Planning
2. Architectural Design
3. Interior Design
4. Landscape Architecture
5. Civil Engineering
6. Structural Engineering

7. Construction Bid Management
8. Electrical Engineering
9. Public Health Engineering
10. Mechanical Engineering
11. HVAC Engineering
12. Intelligent Building Management
system design
13. Security System design

Philosophy
A Critical Practice:
• Architecture is not merely a problem solving exercise that resolves functional issues.
• While functional needs must be met, architecture should transcend function.

• They seek to construct a practice that uses architecture as a means of reflecting on life.
• Given the inherent human impulse to always aspire towards higher levels of reality.
• They seek to develop through our
architecture propositions about how to live.
The Aesthetics of Absorption:
• There is a tendency to judge the aesthetics of architecture from how it strikes the eye.
• But what does one do once the novelty of the initial view wears off.
• The actual use of architecture typically involves a daily routine of inhabitation where after some time the conscious spectacle of viewing the building recedes to the background.
• The rituals of daily use build up memories that are absorbed by the building and affect the perception of the architectural aesthetic.
The test of a good building is not to be judged as much from the impression of the initial view, and should be judged more by whether one can inhabit it for some years and look back on those years with affection.
• We seek to go beyond an aesthetic of expression and strive for an aesthetic of absorption. Our goal is to construct spatial orders that facilitate a culture of inhabitation.
A Negotiated Practice:
• If architecture is to be cultural, we must realise that “culture” is not a concept that can be defined, for it does not exist purely in the past.
• Culture is most alive when it is active in the present.
• The elusiveness of definition means that a part of culture is always open, and a hallmark of a healthy culture is in the level of collaborative rigour with which this openness is continuously confronted and negotiated.
• Therefore, we deliberately avoid bringing a predetermined language of expression to any project.
• They avoid a practice that is dominated by iconic individuals.
They look at the site, client, project team, consultants and other collaborators as sources of renewal, and examine each project with fresh eyes.
• Their goal is to utilise this collaborative approach to focus on the value that can design can capture for each specific project.
Building a Site:
• Buildings do not exist in isolation and are always embedded into contexts, and our designs must work towards building that larger context.
• The first context one must confront is that of nature
• They seek to always maximise the relationship between architecture and landscape, and remain acutely aware of the nature of the sites in which they locate their work.
• They try to design in a way that responds to climate, wind, topography, vegetation, and the physical and cultural features that surround
the site.
Works
Residential
Brigade courtyard
Brigade Exotica Tower
Brigade Orchard Villas
Nitesh Buckingham Gate
Nitesh Central Park
Nitesh Camp David
Vesta
Proton Housing
ONGC Agartala
Ramaiah House
Manohar House

Institutional
Flower Auction Centre
Apollo Nursing College
CMTI Advanced Learning
TIFR
TCIC
Tata Dhan Academy
Shirali Museum
1st AG Church
Triveni Learning Centre
NLSIU

Commercial
Brigade Rubix Complex
Brigade Metagalli Mall
Metro Station

Corporate
Value Labs
Dr Reddys Lab
MSR Corporate
Lokesh Machines Ltd
MindTree Bhubaneswar
MindTree Bangalore
CGPL

Interior
Titan Industries
MindTree- Office Spaces
MindTree- Learning spaces
Aditi Technologies
DRL

Master plan
Orchard Mixed Use
Knowledge Park - ICICI

Hospitality
Sky top Mysore Hotel
Banyan Tree Resort
Convention Centre
Bangalore Club


NITESH BUCKINGHAM GATE
Bangalore, India

The design seeks to make the rooms open to nature, yet give the required privacy.
This goal was achieved by using two external building layers: an inner layer of wood glazed windows as well as an outer layer of fiber reinforced concrete louvers that provided lighting and views for the interior while maintaining privacy
The treatment of these external skins works to bring a warm yet contemporary aesthetic to the building, which is responsive to climate and privacy needs.
Hence every apartment has a combination of uniquely linked spaces of differing scales to demarcate public and private areas, with the areas well lit by large windows and continuous balconies.
The project won the first prize for Residential Buildings in the IAD Awards 2009.

2,700 square meters
 
This upmarket apartment building in the heart of the city contains 12 flats in a 3 story building.
The design challenge for this project was to provide more than just adequate living space stacked in repetitive floors, similar to the constrained context of adjacent neighboring buildings that are built very close to the compound wall
Hence every apartment has a combination of uniquely linked spaces of differing scales to demarcate public and private areas, with all area well lit with large windows and continuous balconies.

The design springs from the site’s natural features beginning with a rock outcrop at the high point from which the land slopes down towards the view of an adjacent lake.
The house is laid out to integrate a swimming pool and a reflecting pond into this view sequence, and the major public spaces are transparent halls that allow the continuity of the eye across this landscape.
While transparency and material finishes make the house interior very contemporary, the exposed stone walls and sloping roof give it more traditional sense of home.

Ramaiah House, Bangalore

The academy is a management training institute that provides professional education in rural development.
The design began with a study of the Chettinad style to understand its planning, scale, detailing and materiality, which was then reinterpreted to suit the spatial and functional needs of the school.
The site layout picks up on the way villages are distributed across a region, with clusters from which interconnecting roads springs out. 
The individual cluster grow as radiating squares and interlocking courtyards, halls sided with verandahs that opens onto landsapced courtyard maintaining transparency of every space.




TATA DHAN ACADEMY
This auction complex has been built to facilitate the export trade in cut flowers.
Given the rocky nature of the eucalyptus wooded site and the large volumes and scale of required spaces, the primary challenge was to layout the program in a manner that did not harshly impose itself onto the site.
The architectural aesthetic is inspired by the exactitude and pristine form of a flower, where vivid forms articulate their presence hovering above the ground.
Angled berms and cantilevered decks are used to dematerialize the sense of walls, so that the triangulated white metal roof forms float between the trees above the contours of the site.

Berms – A flat piece of land

International Flower Auction Centre, Bangalore

DR. REDDY'S LABORATORY

Hyderabad (Architecture & Interiors) (Built)
The whole program was divided into three components of body mass and combined through an internal street which wraps around the three office blocks at various levels and being paused at different nodes. Each nodes are associated with DRL's corporate philosophy of LIFE-RESEARCH-HOPE. The entrance conservatory represents the LIFE, mid level amphitheater is associated with RESEARCH and the cafeteria depicts the HOPE. Natural light brought through four sky lights at different locations and the varied interlocked volumes accommodate the visual connectivity and belonging among the inhabitants.


DR. REDDY'S LABORATORY
The brief called for the design of a software development facility for the 1500 people on a tight 2 acre site. 
A simple floor plate zoning of four recognizable quadrants that contained day lit office areas wrapped around a central cutout with skylights served to scale the workforce into smaller team that still belonged to the larger whole.

The larger sense of 'Campus' was infused by the creation of a multi-volume climbing street spine cutting through all levels that formed ones pedestrian walk through the building, thus creating a large commmunity street where one would encounter the whole company.

The building aesthetic is expressed in an interesting juxtaposition of large void and mass. 
The large glazed voids of the facade exhibit a mondrian like grid that permeates through the complex, creating a mosaic of color and glass. 

Value labs Hyderabad

The building aesthetic is expressed in an interesting juxtaposition of large void and mass. 
The large glazed voids of the facade exhibit a mondrian like grid that permeates through the complex, creating a mosaic of color and glass. 
Full transcript