Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Cerrahi Hastalıkları ve Hemşireliği Vaka Sunumu

No description
by

Eda Güler

on 6 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cerrahi Hastalıkları ve Hemşireliği Vaka Sunumu

Cerrahi Hastalıkları ve Hemşireliği Vaka Sunumu
Hastanın Adı Soyadı :İsa Coşkun
Yaş :67 Boy:1.67
Eğitim durumu: İlkokul
Evli emekli ve 6 çocuğu var.
Eşiyle birlikte yaşıyor.
Kronik hastalıkları: Diabet ( 9 yıldır), KKH
10 yıldır hebatit b taşıyıcısı ve 9 yıl önce kalp ameliyatı geçirmiş.
Prostat büyümesi (1 yıldır)
Alerji ve sigara /alkol alışkanlığı bulunmuyor.

Hasta 3 ay önce başlayan ve ara ara seyreden ağrı şikayetleri oluyormuş.
Hasta 30 mart 2014 tarihinde sabah saatlerinde vücudunda oluşan kaşıntı sarılık ve abdomen bölgesinde oluşan ağrı şikayetiyle acil servise başvurmuştur.
Yapılan tetkiklerde pankeasta multipl psödoksit ile uyumlu lezyonlar izlenmiş.

Yapılan tetkikler sonucunda
Sağ hipokondiumda ağrı ve hassasiyet artmış
Hepatomegali mevcut.
Pankreas başında saptanan multipl psödoksit lezyonlar sonucunda ERCP yapılmasına ve stent takılmasına karar veriliyor.

Hastanın Değerlendirilmesi
Göz akı ve cildinde belirgin sararma(obstrüktif sarılık)
İdrar renginde koyuluk, feçes renginde açıklık mevcut.
Ciltte kaşıntı
Üst abdomende ara ara hissedilen ağrı var
Bilinç açık bulantı ve kusma yok
Hastanın servisteki 10.günü foley kateter veya drenajı yok
Oral yoldan diyetine uygun olarak kendi beslenebiliyor.
Yaşamsal bulgular :
Ateş:36 solunum:20 nabız :80 kan basıncı:110/20

Tanı:Pankreas Ca
Belirtiler:Sarılık,Ağrı,Şişkinlik ve hazımsızlık sonucu oluşan iştahsızlık ve kilo kaybı,kan şekerinde görülen ani değişiklikler ve karında asit birikmesidir.
Uygulanacak tanı ve testler:
Labarotuvar tetkikleri,US,BT,ERCP, PET (pozitron emisyon tomografisi) taraması, İnce iğne aspirasyonu (İİA), Anjiyografi, Laparoskopi

Cerrahi Dışı Müdahele

Yapılan fizik muayene, laboratuar ve radyolojik incelemelerin sonunda, pankreas tümörünün hangi evrede olduğu, komşu organlarla ilişkisinin ne durumda olduğu ve özellikle komşu damarlara yayılımının olup olmadığı ortaya konur.
İleri evredeki tümörlerde cerrahi uygulanmaz. Bunlara hastanın ömrünü bir süre daha uzatabilmek ve ıstırabını azaltmak için bazı tedaviler verilir. Bu hastalara uygulanacak kemoterapi ile birlikte, mevcut sarılığının düzeltilmesi, beslenme desteğinin sağlanması, ağrının azaltılması ve diğer yaşam konforunun düzeltilmesi amaçlarıyla bazı girişimler uygulanmaktadır. Bunlar;
-
ERCP yapılarak safra yoluna stent konulması
-PTK yapılarak safranın dışarı akıtılması
-Ağrı için kateter takılarak devamlı analjezinin sağlanması
-Oniki parmak barsağında tıkanıklığa yol açan tümörlerde bu kısma stent takılması


ERCP nedir ?
Karaciğerde yapılan safra ve pankreasta yapılan pankreas salgısı besinlerin parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Karaciğer ve pankreastan bu salgıları toplayan kanallar birleşerek, ince barsağa küçük bir delik vasıtasıyla açılır Bu kanalların taş, tümör, parazit gibi sebeplerle tıkanmasıyla sarılık, karın ağrısı ve ateşten oluşan "tıkanma sarılığı" belirtileri gelişir.
ERCP bu tıkanıklıkların teşhis ve tedavisinde kullanılır. Doktor "duodenoskop" adı verilen bir endoskopi tüpünü oniki parmak barsağına göndererek karaciğer, safra kesesi, safra kanalları ve pankreas kanallarındaki problemleri görüntüler ve takiben tedavi için bir dizi işlem uygular.

Pankeas Ca için uygulanan tedaviler

Cerrahi dışı müdahale


Kemoterapi

Radyasyon tedavisi (ışın tedavisi)

ERCP için ne hazırlık gerekir?
İşlem öncesinde en az 6 saat açlık gerekmektedir.
İşlem yapılacak hastanının varsa diğer hastalıkları, allerjileri ve kullandığı ilaçları hakkında işlemi yapacak doktor ve hemşire ayrı ayrı bilgilendirilmelidir.
Kan sulandırıcı ilaçlar 7-10 gün öncesinden kesilmelidir.

ERCP nasıl yapılır?
İşlemde duodenoskopi cihazı, çeşitli kateterler, teller ve röntgen cihazı kullanılır. Duodenoskop, kamerası yan tarafta olan özel bir endoskopi cihazıdır. Kateterler kesme, genişletme, taş kırma, çıkarma, stent yerleştirmede kullanılan çeşitli malzemelerden oluşur. Röntgen cihazı kanallardaki bozuklukların görünmesini sağlar.

SAFRA KANALI TAŞLARI E.R.C.P YOLUYLA TESPİT EDİLİP ALINARAK MEKANİK SARILIK TEDAVİ EDİLİR

SAFRA KANALI VE PANKREAS TÜMÖRLERİNDE STENT YERLEŞTİRİLEREK SAFRA YOLUNUN AÇIK KALMASI SAĞLANIR

ERCP işleminin komplikasyonları nelerdir?
Pankreatit gelişimi
Kanama
Delinme: onikiparmak bağırsağı veya safra yolunda delinme
İnfeksiyon: kolanjit denilen safra yolu infeksiyonu gelişebilir.

Kullandığı İlaçlar
Monolong 60 mg (1x1):
Koroner arter hastalığına bağlı angina pectoris tedavisinde kullanılır.(9 yıl)
Floprost 0.4 mg(1x1)
:prostat ve mesane boynundaki kasları gevşeterek idrar yapımını kolaylaştırır.(1yıl)
Viread (245 mg) (1x1):
Viread, yetişkinlerde bir hepatit B virüsünün (HBV) etken olduğu kronik hepatiti tedavi etmek için kullanılır.(10 yıl)
Pantpas 40 mg( 1x1):
mide koruyucu olarak kullanılır.

Laboratuvar Sonuçlarının Değerlendirilmesi
RBC:3.4 (4.7- 6.1): eritrositlerin azlığını gösterir.
HGB:7.5 (14- 18): hemoglobin değerlerinde düşüş mevcut.
HTC :24.2 (42-52) :hematokrit değerlerinde düşüş mevcut.
RDW:20.4 (11-16):Anemilerde bu parametrenin artışı gözlemlenir.

Glukoz(AKŞ): 156 mg/dL (70-105)
Üre: 54 (19-50) mg/dL
Albumin :3.00 (3.2- 4.8)
Alkalen fosfatoz : 304 (30-120) :Safra yollarındaki tıkanma nedeniyle de ALP değerleri yükselir.
Total biluribin :6.87 mg/dL (0.3- 1.2)
Direkt biluribin :3.84 mg/dL < 0.2 mg/dL
Amilaz :12 U/L (28-100)
EMİR
GÜLER
Full transcript