Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mary Kingsley

No description
by

Ida Mohr Hansen

on 1 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mary Kingsley

Mary Kingsley
Kort fakta
Mary er født den 13. oktober 1862 i England, og død 3. juni 1900 i Syd Afrika. Mary var en engelsk forfatter og opdagelsesrejsende. Hun har blandt andet, haft stor indflydelse på europæernes ideer om Afrika, og de afrikanske folk.
Biografi
I 1892 døde begge Marys forældre, som hun havde passet hus for indtil da. Hendes far havde selv været opdagelsesrejsende, og trods advarsler om farerne ved at være opdagelsesrejsende, tog hun på sin første rejse til vest Afrika året efter forældrenes død. To år senere tog hun på sin anden rejse.
Hun bevægede sig gerne gennem junglen, og boede hos kannibaler undervejs. Modsat mange andre så hun ikke det afrikanske folk som anderledes, faktisk skrev hun i en af sine rejsebøger,at "den sorte mand er ikke mere en underudviklet hvid mand, end en kanin er en underudviklet hare."
Efoua
En dag kom de til landsby Efoua, og også her var Mary den første europæer, der havde besøgt landsbyen. Igen var det byttehandlen, der skabte den gode kontakt med landsbyens beboere. Gummi var der også her, som i de andre landsbyer, de havde besøgt. Den blev hentet ude i skoven fra de vilde gummiplanter. Mary overnattede i et af landsbyens huse, hvor der lugtede mærkeligt. Efter en hurtig gennemgang af huset fandt Mary en lille pose med stumper og småstykker af menneske - øjne, ører, tæer o. lign. Hun skrev:
"Jeg lærte senere, at selv om man nok spiser deres venlige nabofolk, opbevarer de gerne lidt af dem til erindring. Dette rørende træk i deres karakter fik jeg fortalt af Wiki, men uagtet det taler til deres fordel må det under alle omstændigheder siges at være en ubehagelig skik at hænge resterne i ens soveværelse, særlig hvis det er værtens familie, som for nylig har lidt det smertelige tab."

Succes og død
Da Mary kom hjem, blev hun hjemme for at passe sin bror, som nu var vendt tilbage til England. Hendes bøger "Travels in West Africa" og "West African Studies" vakte stor opsigt, ikke mindst fordi hun tog afrikanernes parti. Det var usædvanligt i en tid, hvor den vestlige verdens nationer gjorde, hvad de kunne for at erobre landområder og kristne dem. Hun rejste England tyndt med sine foredrag, som blev besøgt af mange mennesker.

Mary Kingsley døde den 3. juni 1900 i en alder af 37 år. Hun havde gjort frivillig tjeneste under den sydafrikanske krig ved at pleje krigsfanger i Simonstown, som ligger ved Kap Det Gode Håb. Her pådrog hun sig tyfusfeber og døde af den. Hun blev sænket i havet ud for Simonstown, præcis som hun havde ønsket det.
Konklusion
Mary handlede med indfødte , opdagede nye arter af dyr og hun mente, at de afrikanerne var lige så kloge som europæerne måske klogere.Det var en meget opsigtvækkende mening at have i en tid, hvor de hvide forsøgte at vinde hele verden for deres egen tro og skikke. Faktisk beklagede hun meget den europæiske indflydelse på Afrika.Mary havde også en forståelse for, at blandt mange af de indfødte stammer, var det kvinderne, der havde magten. Hun vidste, at hun skulle henvende sig til dem, hvis hun skulle have gennemført noget
Mary gjorde ikke hvad alle havde forventet af en fin kvinde i den tid, hun tog intiativet og gjorde noget stort.
Full transcript