Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mecanisme Simple

No description
by

Mihnea Ion

on 3 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mecanisme Simple

Mecanisme Simple
Mecanisme simple
Majoritatea mecanismelor ce le intalnim in viata reala au la baza lor o combinatie de mecanisme simple fara care nu ar putea functiona. Acestea sunt dispozitive ce ne usureaza munca de zi cu zi. Cele trei mecanisme simple fundamentale si cele mai des intalnite sunt Parghia, Scripetele si Planul Inclinat.

Scripetele
Scripetele este format dintr-o roata canelata de-a lungul periferiei ce serveste la schimbarea directiei unei forte si transmiterea ei printr-un cablu sau un lant ce ruleaza pe periferia ei. Scripetii sunt clasificati dupa pozitia axului/ carligului lor.
-Scripete fix- are axul prins intr-o furca fixata rigid. Un scripete fix in echilibru are modulul fortelor R si F egale.
-Scripete mobil- are axul lasat liber, dar cu corpul ce trebuie ridicat suspendat de el. Un scripete mobil in echilibru are F=R/2
Planul Inclinat
Planul inclinat este o suprafara plana ce formeza un anumit unghi cu o orizontala. Acesta se foloseste cel mai des la ridicare obiectelor grele la o anumita inaltime, folosindu-se de o usurinta sporita comparativ cu ridicare pe un plan vertical. Forta cu care un obiect este (sau trebuie) ridicat se calculeaza in 2 feluri in functie de Forta de frecare a corpului ridicat pe l plan:
-cand Ff=0, F=G*(h/l)
-cand Ff≠0, F-Ff=G*(h/l)
Planul inclinat se intalneste des in rampe pentru persoane cu disabilitati sau biciclisti si pe munte, la un Teleski.
Concluzie
Mecanismele simple sunt cele mai de baza elemente in mecanica. Fara inventarea lor, multe mecanisme complexe din viata de zi cu zi nu ar fi existat, insemnand ca ele au contribuit la evolutia umana la fel ca toate celelalte descoperiri stintifice.
Parghia
Parghia este o bara rigida care se poate roti in jurul unui punct fix. Asupra ei actioneaza doua forte: cea ce trebuie invinsa (Forta rezistenta) si cea cu ajutorul careia invingem forta rezistenta (Forta activa). Parghiile se impart in trei ordine, in functie de modulul fortelor si pozitia punctelor de aplicatie.
-Parghia de ordinul 1- punctul de sprijin se afla intre cele doua puncte de aplicatie, iar fortele sunt egale .(ex. balanta, balansoarul, foarfeca)
-Parghia de ordinul 2- punctul de aplicatie al fortei rezistente se afla intre celelalte doua puncte, iar forta rezistenta este mai mare decat cea activa. (ex. roaba, clestele de spart nuci)
-Pargia de ordinul 3- punctul de aplicatie al fortei active se afla intre celelalte doua puncte, iar forta activa este mai mare decat cea rezistenta. (ex. bratul omului)
Bibliografie
- wikipedia.ro
-usoararecuperare.ro
-Scribd.ro
-math.wikia.ro
Full transcript