Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

matematike

No description
by

Blina Jaupllari

on 4 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of matematike

Fund .... Gjeometria ne pamje drejtkendeshi paraqitet si pjese e sinjalistikes rrugore DREJTKENDESHI fund Projekt matematike
Grupi i pare Zbatimet e steriometrise ne arkitekture e ne jeten e perditshme Gjeometria është nje degë e matematikës .
Ajo studion :
figurat e rrafshit
figurat e hapësirës
relacionet në mes tyre.
Kjo fjale vjen nga greqishtja dhe do te thote "matje e tokës" . Segmenti
Nje drejtez e kufizuar nga te dyja anet Dy drejteza ne hapsire Paralele Prerese Te kithta Teoreme :
neper 2 drejteza te cilat priten nga nje pike kalon nje plan dhe vetem nje
(plani eshte nje siperfaqe e sheshte e pakufizuar) trekendeshi trekendeshat figure gjeometrike
shumekendesh
3 brinje
3 kulme
3 kende
shuma e kendeve 180°
tre lartesi (gjatesia e pingules e hequr nga një kulm i trekendeshit mbi brinjen përballë)
tre mesore (segmenti qe bashkon kulmin e trekendeshit me mesin brinjes përballë)
tre vija te mesme (segmenti qe bashkon meset dy brinjeve te trekendeshit.) Nje nga trekendeshat me te famshem ne histori ... ! i cfaredoshem
dybrinjenjeshem (2 brinje e 2 kende te barabarta)
barabrinjes (3 brinje e 3 kende te barabarta)
kenddrejte ( nje kend 90°) Trekëndëshi i Bermudës (i njohur edhe si Trekëndëshi i Djallit ose Trekëndëshi i mallkuar) është një zonë në oqeanin Atlantik, afërsisht 1.2 milion kilometra katrore që përbëhet nga Bermuda, Puerto Riko dhe Fort Loderdejl, të Floridës. Trekëndëshi i Bermudës është bërë i njohur nga rrëfimet e medias, për dukuritë e jashtëzakonshme që ndodhin këtu, të cilat thyejnë dhe tjetërsojnë ligjet e fizikës të njohura deri tani. Në këtë zonë ka pasur shumë ngjarje misterioze të vërtetuara që nga viti 1800 ku anije, aeroplanë ose ekipazhi i tyre janë zhdukur në një mënyrë të "pashpjegueshme" pa lënë asnjë gjurmë pas. Deri më sot ka ende disa ndodhi që nuk janë sqaruar përfundimisht, të cilat kanë krijuar pjesërisht prova shpjeguese shumë të çuditshme, por shkencërisht krejtësisht të shpjegueshme. Këto ngjarje kanë qenë bazë për një numër të shumtë veprash letrare, filmash dhe faqesh internetore. Rombi
4 brinje te barabarta
4 kende 2 e nga 2 te barabarta katrori: 4 brinje te barabarta
4 kende nga 90°
shuma e kendeve 360° trupat gjeometrike shumefaqeshat trupa te rrumbullaket prizma
piramida cilindri
sfera
koni prizmi S =P *l a b S =S +2S p a b V=S *l b cilindri Kuboidi
(eshte nje lloj prizmi) KONI piramide V=S *h/3 b Sfera S=3.14*4*R 2 Piramida e Keopsit është më e madhja nga tre piramidat kryesore në Giza dhe piramida më e lartë në botë. Ajo u ndërtua nga faraoni Keops gjatë viteve 3100 p.e.s - 2700 p.e.s. Ka një lartësi prej 137 m dhe gjatësinë e çdo brinje të bazës e ka 227 m. Përbehet nga 2 500 000 blloqe me masë prej 2 - 5 tona secila. Kështu masa e piramidës i afrohet 6 000 000 tonelatave. Blloqet formojnë 203 shkallë me lartësi mesatare prej 1 metri.
Full transcript