Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Gitaren

Innføring i instrumentet gitar, for 9.trinn i ungdomsskolen.
by

Kyrre Bjørdal Sæther

on 18 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gitaren

GITAREN Gitaren er et musikkinstrument som brukes i mange forskjellige sammenhenger.
Gitaren er et av de viktigste instrumentet i blues, country, flamenco, rock og mange former for popmusikk.
Gitaren har vanligvis seks strenger, men det finnes også varianter med sju, åtte og tolv strenger.
Gitaren, slik vi kjenner den i dag, er av spansk opprinnelse.
En som spiller på gitar, er en gitarist. Tonene frembringes av vibrasjoner i strengene og forsterkes av en resonanskasse, eller ved hjelp av en elektrisk forsterker, som kan forandre lydstyrken og -kvaliteten.
Den elektriske gitaren ble til i første halvdel av det 20. århundre, og hadde og har fortsatt stor betydning i populærkulturen. Historie Instrumenter som ligner på gitaren, har vært i bruk i minst 5000 år. Antagelig har den utviklet seg fra det eldgamle indiske instrumentet sitar.
Den eldste fremstillingen av et instrument som kan sies å være en gitar, er en 3300 år gammel ristning i stein av en hettitisk musiker. Ordet gitar kommer av det spanske guitarra, som har røtter i det latinske ordet cithara, som igjen stammer fra det eldre greske ordet kithara, som muligens skriver seg fra det persiske ordet sithar, som i sin tur er beslektet med det indiske instrumentet.

Den moderne gitaren er utviklet fra instrumentet cithara, som romerne hadde med seg til Spania rundt år 40, med påvirkning fra den persiske oud fra det 8. århundre.
Andre steder i Europa var den seksstrengede skandinaviske lutten utbredt i områder som hadde kontakt med vikingene.
Ved begynnelsen av det 13. århundre hadde to gitarer utviklet seg: guitarra morisca, som hadde en avrundet bakside, bred hals og flere lydhull i kroppen, og guitarra latina, som er likere den moderne gitar med sin smalere hals og ene lydhull. Akustiske gitarer En akustisk gitar eller «kassegitar» har en kasse eller kropp av tre, hvor lokket vanligvis er av nåletrær som gran eller seder, mens hals, sarg og bunn er laget av forskjellige typer harddtre som for eksempel lønn, rosentre (palisander), mahogni og så videre.
Gitaren består av en resonanskasse med hull og en stol hvor strengene festes, samt en hals med bånd.
En gitar av denne typen kalles en klassisk gitar, men hvis du setter en mikrofon på denne type gitar blir det en akustisk gitar.
Klassiske gitarer har nylonstrenger, men det er i dag også vanlig med stålstrengsgitarer. Elektriske gitarer En elektrisk gitar eller «plankegitar» har oftest kropp i massivt tre, selv om den også kan være utstyrt med hulrom (semi-hollow eller hollow body).
Elektromagnetiske mikrofoner omdanner vibrasjoner fra metallstrengene til elektriske signaler som føres inn i en forsterker gjennom en kabel eller et trådløst radiosystem.
Den elektriske gitaren fikk sitt kommersielle gjennombrudd med bl.a. Gibson ES 175, L5 og andre hollow body-gitarer som fikk påsatt mikrofoner på 1930–40-tallet, innenfor jazz-sjangeren.
Gitarer med massivt tre kom senere med Leo Fenders Telecaster, og Gibsons samarbeid med Les Paul. Konstruksjon Felles for overnevnte gitartyper er at de alle normalt har seks strenger.
På gitarens «hode» er det stemmeskruer for å holde instrumentet stemt, og den normale stemmingen går i kvarter fra E til A, A til D, osv., mens intervallet fra G-strengen kun er en ters opp til H, som igjen etterfølges av en E.
Standardstemming for de seks strengene blir derfor tonene (fra lavest til høyest) E–A–D–G–H–E.
Som en hjelp til å huske tonene bruker man ofte setningen «En Annen Dag Gikk Han Ensom», ev. «Eddy Ate Dynamite, Good Bye Eddy».

Det engelske navnet på tonen H, eller akkorden H-dur: På norsk betyr «B» en H som er senket en halvtone (dvs. « for H»), som på engelsk kalles B. Stamtonerekken, C-durskalaen, bygger egentlig på A-mollskalaens tonenavn, som er starten på vårt alfabet:

A B C D E F G

I Norge bruker vi vanligvis navnet «H» fremfor «B». Norsk: C D E F G A H C. Engelsk: C D E F G A B C. Norsk H = engelsk B. Norsk B = engelsk B.

Gitarer kommer også med tolv strenger (tolvstrengsgitar), ordnet i seks strengepar der de dypeste strengene er stemt i oktaver. Læringsprosess Man kan spille en gitar på flere måter, som et komp-instrument eller et solo-instrument.
Det første man lærer seg er som oftest å spille akkordene.
Akkurat som vanlig noter, så er det C-, D-, E-, F-, G-, A- og H-akkorder, med halvtoner: C, D, F, G, A og H.
Akkordene er delt opp i durer, en dur for hver akkord.
C-dur: C, F og G.
D-dur: D, G og A.
E-dur: E, A og H.
F-dur: F, B (B senket en halvtone) og C.
G-dur: G, C og D.
A-dur: A, E og D.
H-dur: H, F og E.

Alle akkordene har også sin egen moll.
Full transcript