Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

CFARE JANE IZOTOPET?

No description
by

artensa kastrati

on 23 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of CFARE JANE IZOTOPET?

CFARE JANE IZOTOPET?
*Atomet qe kane numer atomik te njejte, por qe ndryshojne nga numri i mases quhen
izotope.


IZOTOPET NE MJEKESI
PERDORMI I IZOTOPEVE NE MJEKESINE SHQIPTARE
Radiokarboni
Arkeologjia dhe veprat e artit
Metodat analitike përdoren për vlerësimin e origjinës së materialeve arkeologjike, teknikës së përgatitjes dhe temperaturës së pjekjes së terakotave dhe objekteve qeramike nga vendbanime antike ilire. Është studiuar përbërja e pigmenteve në pikturat e autoreve të vjetër shqiptare dhe bëhen përpjekje për datimin e objekteve arkeologjike me metodën e karbonit.
Keto jane izotopet e hidrogjenit:hidrogjeni,deuteriumi dhe triciumi.
Izotopet radioaktive jane perdorur me sukses per te kuruar tumore
Prodhohen dy lloje të reja izotope mjekësore nga specialistët iranianë
Teheran
-Specialistët dhe shkencëtarët iranianë arritën të prodhojnë dy izotope të reja radioaktiveqë kanë përdorim të gjerë në mjekësi. Këto izotope të quajtura Ranium dhe Sanarium kanë
përdorim të gjerë në mjekimin e kancereve dhe të sëmundjeve të ndryshme të zemrës. Dr Muhamed Kanadi në një intervistë me agjensinë e lajmeve IRNA deklaroi se këto medikamente janë prodhuar me anë të teknologjisë bërthamore dhe konsistojnë diagnostifikimin e kancereve dhe në uljen e ndjeshme të dhimbjeve dhe shqetësimeve të të sëmurëve.
Jane mbi 20 lloje te ndryshme izotopesh ne perdorim te mjeksesise per krijimin e barnave kuruese.Por mbi te gjitha,perdorimi i izotopeve per qellime diagnostikuese e terapeutike eshte nje nga veprimtarite e para te Institutit ne bashkepunim me Qendren Spitalore Univesitare ne Tirane.Prane Institutit eshte ngritir laburatori i prodhimit te Radiofarmaceutikeve ku jane pergatitur kapsula xhelatinoze.
*Karboni 14,ose radiokarboni (karboni radioaktiv), është një izotop radioaktiv i karbonit i zbuluar më 27 shkurt 1940 nga Martin Kamen dhe Sam Ruben. Bërthama e tij atomike përmban 6 protone dhe 8 neutrone. Prania e tij në lëndët organike në formën e radiokarbonit datues përdoret gjërësisht si baza e menyrës në datimin arkeologjik, gjeologjik dhe hidrogjeologjik të lëndeve.
IZOTOPET...

ne mjekesi dhe arkeologji
Punoi:Artensa Kastrati
Full transcript