Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

МИТ

Мит
by

julija velkovska

on 4 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of МИТ

МИТ
Во дамнешни времиња, човекот не можел да ги објасни природните појави кои го опкружувале. Затоа во својата фантазија измислувал
натприродни сили
за кои верувал дека управувале со с
е
што се случувало. Па почнале да создаваат приказни за: вештерки, богови, вампири, духови, змејови, џинови...
Меѓу најпознатите
Во митот покрај боговите постојат и митски суштества
КЕРБЕР
Минотаур (киклоп)
ГРЧКА - РИМСКА МИТОЛОГИА
На тој начин настанале приказни исполнети со фантазија кои биле наречени
митови.
Секој народ си има своја митологија, а народите кои имаат заедничко потекло имаат и заедничка митологија.
Mит потекнува од грчката литература
mythos

и значи раскажување.
Покрај богови постоеле и седуммина титани.
КИКЛОП
ПЕГАЗ
МЕДУЗА ГОРГОНА
Кентаур
Митот за златното јаболко

На свадбата на Пелеј и Тетида, божицата Ерида го фрлила златното јаболко со натпис „најубава“ пред Зевс, за да одреди која од трите божици, Хера, Атена и Афродита, е најубава и која ќе го добие јаболкото. Не сакајќи да направи раздор, зашто Хера е негова жена, Атена ќерка, а Афродита поќерка, Зевс таа улога му ја препушта на Парис изгубениот син на кралот Пријам. Сите три му ветиле по нешто: Хера да го направи господар на Азија, Атена - победник во сите битки, најубав и најпаметен човек во светот, а Афродита - убавата Елена.
Хера
Афродитра
Атена
Линк: http://makedonskijazik.mk/2010/11/blog-post_8922.html
Митот за Прометеј
Линк: http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%98
Full transcript