Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

7-Stappen plan

No description
by

Business & Training Center

on 12 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 7-Stappen plan

Stap 1: Beeld krijgen van het ongeval Stap 2: Alarmeren Stap 3: Hulpmiddel of reddingsmiddel gebruiken Stap 3: Te water gaan (met reddingsmiddel) Stap 4: toespreken en aanwijzingen geven Stap 4: Benaderen Stap 5: drenkeling naar de kant halen Stap 5: Vervoeren Stap 6: Op de kant brengen Stap 7: Nazorg Droge redding Natte redding Belangrijk om te weten te komen is:
Wat is er gebeurd?
Waar is het gebeurd?
Wanneer is het gebeurd?
Hoeveel slachtoffers zijn er?
Wat is de oorzaak van het ongeval? In hoofdstuk 1 heb je al gelezen hoe je alarm moet slaan, en dat je dit ook kan delegeren.
Blijf altijd rustig wanneer je een melding doet van een ongeval, zorg dat je duidelijk bent en luister goed naar de centralist als je zelf allarmeerd We gaan de stappen doorlopen van een droge redding. Deze redding heeft altijd de voorkeur boven een natte redding. Beslis met welk reddingsmiddel of hulpmiddel je de drenkeling het beste kan redden.

Als de drenkeling niet bij bewustzijn is, is je keuze beperkter en zul je soms over moeten gaan tot een natte redding. Blijf praten met het slachtoffer, vertel duidelijk wat hij moet doen zonder dat je zelf in paniek raakt. Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je het slachtoffer naar de kant moet trekken.
Blijf ook nu contact houden met het slachtoffer. We gaan nu kijken hoe de stappen eruit zien bij een natte redding. Ga bij een natte redding veilig en voorzichtig te werk. En denk altijd aan je eigen veiligheid! Op welke manier je te water moet gaan, wordt mede bepaald door het soort water waarin je de redding moet gaan doen. In Nederland noemen we al het water dat achter de zeedijken en duinen ligt 'binnenwater'. Binnenwater kunnen we weer verdelen in twee categorieën: 'Bekend' water
'Onbekend' water Bekend water is water dat doorzichtig is en waardoor de bodem in een oogopslag dus 'bekend' is. In Nederland geldt dit alleen voor zwembaden. Dus het zwembad waar jij komt te werken is een bekend water. Je kunt op verschillende manier bekend water in gaan: Je kan jezelf in het water laten glijden/zakken
Het water in lopen (bij het golfslagbad bijvoorbeeld)
Het water in springen Met een kopsprong (duiken), alleen in diepe baden!
Voetsprong (voeten eerst, bijvoorbeeld een hurksprong) Onbekend water is water dat niet doorzichtig is en waar je de bodem dus niet kunt zien. Aangezien je hier de bodem niet kunt zien moet je steeds voorzichtig te water gaan. Je kunt op verschillende manier onbekend water in gaan: Jezelf in het water laten zakken
Erin lopen zoals bij een strand
Erin glijden zoals bij een schuin aflopende kant

In open water komen vaak algen en waterplanten voor. Het beste wat je kunt doen in water met veel begroeiing is in een rugslag zwemmen. Je ligt dan minder diep in het water. Je weet nu hoe je te water moet gaan in onbekend water. Maar wat nu als de drenkeling gezonken is of aan het zinken is? Wanneer je iemand in het water ziet die dreigt te verdrinken, dan is je eerst reactie waarschijnlijk om hem/haar zo snel mogelijk te redden.

Het is belangrijk dat je, voordat je het water ingaat, eerst goed kijkt waar de drenkeling precies is.

Dit zal bepalen waar je het best te water gaat. Ben je alleen? Ga dan zo staan dat je over de drenkeling heen een denkbeeldige lijn kunt trekken naar een vast punt aan de overkant.

Als je naar de drenkeling toe zwemt, houd je steeds de richting van dat punt aan. Het punt moet dus duidelijk te zien zijn vanuit het water. Ben je met twee redders? Met twee redders kun je een 'kruispeiling' doen. Trek vanuit jezelf weer een denkbeeldige lijn naar een vast punt.

De helper trekt zo veel mogelijk dwars op de eerste lijn nog een denkbeeldige lijn naar een vast punt. Op de plaats waar de lijnen kruisen is de drenkeling (het laatst) gezien.

Je kunt nu zwemmen tot de lijnen elkaar kruisen, de andere redder helpt je naar het punt toe. Plaats van de drenkeling bepalen in stromend water. In stromend water, zoals rivieren en kanalen, is een redding vaak moeilijker en gevaarlijker dan in stilstaand water. Boomstronken en andere spullen worden meegevoerd in de stroming, waar je je lelijk an kut verwonden. Maar natuurlijk wordt dan ook de drenkeling meegevoerd met de stroming. De plaats waar je je in het water laat zakken is afhankelijk van het feit of je de drenkeling nog kut zien of niet en van de sterkte van de stroming. Onderstaande afbeelding illustreert waar je te water moet gaan. Te water gaan bij ZICHTBARE drenkeling 1. loop op de kant van het kanaal tot je op gelijke hoogte bent met de drenkeling (oranje stip).
2. ga voorzichtig te water.
3. zwem recht naar de drenkeling toe, de stroming zal je als redder meevoeren zodat je op hetzelfde punt uitkomt als de drenkeling (groene pijlen). Te water gaan bij een NIET ZICHTBARE drenkeling 1. trek een denkbeeldige rechthoek rond het punt waar je het slachtoffer voor het laatst hebt gezien. Houd rekening met het feit dat onder water tegen stroming kan zijn en dus de drenkeling een beetje stroomopwaarts kan drijven.
2. Loop 25 meter stroomopwaarts op de kant zo kan je met de stroming mee naar het begin van de denkbeeldige rechthoek zwemmen.

Zorg dat je bent aangelijnd voordat je het water in gaat, zoeken naar een drenkeling in stromend water is voor de redder gevaarlijk! Wees jezelf ervan bewust dat zwemmend redden veel inspanning vraagt. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het redden je krachten verdeeld. Schat van tevoren goed in hoe groot de afstand is tot de drenkeling
Zwem niet te snel, dan raak je snel uitgeput
Denk aan een eventuele bevrijding uit de greep van het slachtoffer
Denk aan het vervoeren van het slachtoffer De volgende punten zijn zeer belangrijk als je naar de drenkeling toe zwemt: Blijf praten!
''houd je armen gespreid''
''houd je mond dicht''
''watertrappel met je benen!''
''ik kom je redden!'' Een drenkeling die bij bewustzijn en in paniek is moet je voorzichtig benaderen.
Ga met een grote boog om de drenkeling heen, zo voorkom je dat hij zich aan je vastgrijpt.

1 op de 3 drenkelingen grijpt altijd de redder vast, dus wees hier op voorbereid!

Benader het slachtoffer vervolgens van achter zodat je een passende vervoersgreep kan toepassen. Zoeken van een drenkeling Wat doe je als een drenkeling gezonken is?

Neem het punt waar je de drenkeling voor het laatst gezien hebt als middelpunt van je zoekgebied
Neem dit punt ruim, de drenkeling kan namelijk zijn meegevoerd met de stroming
Zoek naar aanwijzingen die je kunnen leiden naar de plaats van de drenkeling: getuigen, sporen van het ongeval, luchtbellen, schijnsel van kleuren in het water. Wanneer je weet waar de drenkeling is, is het belangrijk dat je je houdt aan een 'zoeksysteem'. Zo voorkom je dat je steeds op dezelfde plek zoekt, of plekken overslaat.

Zet van tevoren indien mogelijk het gebied af met stokken of boeien, zo weet je zeker dat je op de juiste plaats aan het zoeken bent.

Hoe meer redders, hoe groter het gebied dat je in een keer af kan zoeken. Spreek wel af wie de leiding neemt. Welk zoeksysteem je gebruikt, hangt af van de diepte van het water. Er zijn verschillend soorten zoeksystemen: 1. Zoeksysteem in water tot 1 meter diep 2. Zoeksysteem in water van 1 tot 3 meter diep 3. Zoeksysteem in water dat dieper is dan 3 meter De schaatsrijderspas Zoveel mogelijk helpers haken de ellebogen in elkaar als een keten
1 Persoon neemt de leiding (evt. buiten de groep)
Met een schaatsrijderspas door het water zoeken (met voeten de bodem afzoeken)
Bij het keerpunt 2/3 doorschuiven en omdraaien Afzoeken van de bodem Beste met meerdere redders langs elkaar, maar kan ook alleen
Redders zwemmen aan en gaan via hoekduik loodrecht naar de bodem
Vervolgens bodem afzoeken waarbij steeds een arm recht vooruit blijft zodat de redder het hoofd niet kan stoten. De andere arm maakt zoekbewegingen
Als je als redder weer omhoog komt, houd dan steeds een arm naar boven om je hoofd niet te stoten tegen een boot of andere redder Voor dit systeem geldt dat duiken heel gevaarlijk is. Eigenlijk mogen alleen ervaren duikers/redders naar deze diepte duiken. Bij voorkeur een duikuitrusting
Eventueel alleen een duikbril en een snorkelpijp (ervaren redders)
Bij het afzoeken beide armen gestrekt voor je houden De manier waarop je een drenkeling vervoert zullen we behandelen tijdens de praktijk lessen van zwemmend redden. Dit is namelijk afhankelijk of je een reddingsmiddel bij je hebt en welke dat is. Hoe je een drenkeling het beste uit het water kan halen zal ook worden behandeld tijdens de praktijk lessen. Dit is namelijk afhankelijk van de situatie en toestand van het slachtoffer. De redding is voltooid als de redder en de drenkeling in veiligheid zijn.

Professionele hulpverleners zullen het werk nu overnemen. Om hun werk goed uit te kunnen voeren worden er om het slachtoffer twee (denkbeeldige) werkcirkels getrokken. Werkcirkel 1.
Straal van 5 meter
Alleen professionele hulpverleners

Werkcirkel 2.
Straal van 10 meter
Afgezet met lint
Hulpmiddelen en gereedschappen die niet worden gebruikt
Ieder ander blijft buiten deze cirkel Gemaakt door:
Bart Buurman
Full transcript