Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Gladiatorer

Umad !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
by

Mark Welin

on 15 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gladiatorer

Gladiatorer

Gladiato
Hej med jer, vi vil fortælle om gladiatorer (gladiatores på latin).
Gladiatorer kæmpede mod hinanden og farlige dyr for at underholde folk. Når gladiatorer kæmpede mod hinanden, kæmpede de enten til døden eller til den anden gav op. Gladiator kampene (munera gladiatoria på latin) blev afholdt i store arenaer over hele romerriget. I en gladiator kamp kunne der være mellem 2 og 10000 gladiatorer.
De første gladiator kampe blev afholdt 264 f.Kr. Romerne fik ideen fra etruskerne, der havde holdt kampe som et ritual ved en begravelse. Fra 105 f.Kr blev kampene offentlige. I år 404 blev det forbudt af kejser Honorius. Men da Honorius døde, begyndte de igen.
Navnet gladiator betyder "mand der bruger gladius"(gladius= et romersk sværd). Sværdet blev brugt af den romerske hær. Sværdet er 40 cm langt og er et godt våben til at stikke og hugge. Det var ikke alle der brugte gladius, men de blev stadig alle kaldt gladiatorer.
Som i nok kan gætte var gladiator kampe virkelig voldige. Da en gladiator havde chancen for at dræbe en skulle puplikum, vælge om han skulle dræbe ham eller rede hans liv.
Det her betød at de skulle dø.
Og det her
Og det her betød at de skulle leve.
Det var ofte krigsfangere der sloges i arenaerne. Rom kæmpede imod mange fjener. De soldater rom tog til fange i kampene kæmpede som gladiatorer i arenaerne.
Der var mange forskellige slags gladiatorer. En af dem var Samnites. De sloges med store ovale skjold og en gladius som sværd. Deres hjelme havde flapper der beskytede deres kinder.
Det her er en Samnite.
En anden slags gladiator var thrakerne. De havde et kort buet sværd, et spyd og et lille firkantet skjold. De blev kendte for at være i stand til at ramme hvad som helst med deres spyd. Denne combination af våben blev meget populær og blev brugt af mange.
Det her er en thraker.
Kelterne var det eneste folk til at have erobret rom. De levede i det norlige Italien og rundt i Europa. Romerne tvang mange keltiske fanger til at kæmpe i keltisk tøj med keltiske våben.
Det her er en kelter.
Numidia var et område i det norlige afrika, hvilket nu er Algeriet. Området var kendt for at opdrette heste af høj kvalitet. Krigsfanger Numidia red på heste når de sloges i arenaerne.
Det her er en person fra Nomedia.
Murmillo gladiatorer brugte militær våben, militær skjold og militær rustning. Deres skjold var 65 cm bredt om 1 meter langt. De brugte deres sværd til at stikke i stedet for at bruge det til at hakke.
Det her er en murmillo gladiator.
En provocator gladiator havde mest rustning af alle slags gladiatorer. De havde en brystplade der beskyttede deres bryst, en hjelm og benbeskyttere der går op til knæene. Deres skjold var omkring 80 cm langt og 60 cm bredt. De brugte et kort sværd med en lige klinge til at stikke med.
Det her er en Provocator.
Retiarius gladiatorer havde et fiskenet og en trefork. De havde ikke meget rustning, men de havde lidt på deres venstre skulder. De var hurtige til at undvige og angribe hurtigt. Det var på den måde de dræbte gladiatorer som Provocator gladiatorer. De brugte fiskenettet til at prøve at få deres modstander til at snuble. De havde ingen hjelm.
Det her er en retiarius gladiator.
En andabatae gladiator sloges med en hjelm der ikke havde nogle hullet til øjnene. Det betød at de ikke kunne se. Han skulle lytte sig frem til hvor modstanderen var. Han havde to svær hvilket betød han ikke havde noget skjold. Det her er nok den sværeste slags gladiator man kan være.
Det her er en andabatae gladiator. Bare med et skjold istedet for 2 sværd.
Nu når vi har fortalt jer om nogle få ud af de mange slags gladiatorer, hvilken slags gladiator ville i gerne være?. Jeg (Mark) ville gerne være en retiarius gladiator, Martin vil gerne være en Murmillo og Emmanuel vil gerne være en provocator.
Der fandtes også kvinde gladiatorer. De kæmpede på samme måde som mænd. De kæmpede kun mod andre kvinder eller dyr. Der var ikke mange af dem. Første gang man så dem var i år 55. De blev forbudt i år 200.
De sidste gladiator kampe blev afholdt i år 445. I år 410 blev romerriget overtaget af barbarer. Det betød at folk havde for travlt med at flygte og tjene penge til at afholde/ se på gladiator kampe.
Tak for i lyttede efter :D.
Full transcript