Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Yjet dhe yjesite

No description
by

Gentrina Nuka

on 26 April 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Yjet dhe yjesite

Ylli është një top masiv i perbere nga plazma (gaz shumë i nxehtë) e mbajtur së bashku nga graviteti. Ai rrezaton energji për shkak të reaksioneve bërthamore qe ndodhin brenda tij. Yjesite jane grupe yjesh, zakonisht në një formë të njohur apo model.
Yjet dhe yjesite
FAKTE PER YJET:
Ylli me i afert me Token eshte dielli.
Nje yll eshte nje top i madh i perflakur nga plazma.
Yjet per here te pare formohen si re pluhuri dhe gazi.
Yjet lirojne nje sasi te madhe te energjise ne forme te drites dhe te nxehtesise.
Shumica e yjeve jane 1 deri ne 10 miliarde vite te vjeter.
Yjet te cilet kane gravitet me te vertet te forte zvogelohen me kalimin e kohes dhe perfundimisht kthehen ne vrima te zeza.
Yjet me te nxehte lirojne drite te kalter ndersa yjet me te ftohte lirojne drite te kuqe.
Yjet duken se vezullojne(xixellojne) sepse drita e tyre udheton pergjate atmoseferes se Tokes dhe turbulencat ne atmosfere ndikojne ne menyren se si yjet shihen.
Te gjitha yjet qe e perbejne galaksine Rruga e Qumshtit sillen rreth kesaj galaksie nje here ne 200 milion vjet.
Ylli me i vjeter qe eshte zbuluar ndonjeher eshte HE 1523-0901, i cili eshte rreth 13.2 milion vite i vjeter.
FAKTE PER YJESITE:
Nje perkufizim i thjeshte per Yjesite eshte se ato jane nje grup Yjesh te cilat formojne nje model ne qiellin e nates.
Perkufizimi zyrtar eshte nje zone e qiellit me kufij te percaktuar, te gjitha yjet dhe qfardo objekte qe ndodhen brenda ketij kufiri konsiderohen pjese te Yjesise.
Kemi 88 Yjesi zyrtare te njohura nga IAU( International Astronomical Union).
Disa yjesi jane te dukshme vetem ne Hemisferen Veriore, ndersa disa te tjera vetem ne Hemisferen Jugore.
Yjesite qe jane te dukshme ne te dyja keto hemisfera, mund te duken mbrapsht ne Hemisferen Jugore.
Disa Yjesi mund te shihen gjate gjithe vitit, por shumica e tyre jane sezonale dhe mund te shihen vetem ne kohe te caktuar te vitit.
Asterizmat jane grupe yjesh qe formojne modele, por ne fakt jane pjese e nje ose me shume Yjesive. Shembulli me i njohur i asterizmit eshte Arusha e Madhe.
Dielli eshte i vetmi yll i njohur ne Galaktiken tone qe nuk eshte pjese e nje Yjesie.
ANDROMEDA
Andromeda eshte e dukshme ne te dy hemisferat, ate Veriore dhe Jugore.
Ne hemisferen Veriore Andromeda mund te shihet nga Gushti deri ne Shkurt.
Ne hemisferen Jugore kjo Yjesi mund te shihet nga Tetori deri ne Dhjetor.
Galaksia Andromeda, e cila shtrihet brenda Yjesise mund te shihet me sy te lire, ajo eshte 2.5 milion vite drite larg nga Toka.
Disa Galaksi me te vogla rrotullohen rreth Galaksise Andromeda, disa prej te cilave jane te dukshme nepermjet teleskopit ose dylbive.
Alpheratz eshte ylli me i shendrritshem i Yjesise Andromeda dhe gjithashtu eshte pjese e asterizmit katror te Pegazit.
Shiu meteorik Andromede ndodh qdo Nentor, dhe eshte emeruar sipas kesaj Yjesie, sepse siq duket keta metore burojne nga kjo yjesi.
Andromeda eshte nje nga Yjesite origjinale te listuara nga shkencetari greko-romak Ptolemeu gati 2000 vjet me pare.
KASIOPEA
Kasiopea është e dukshme gjatë gjithë vitit në hemisferën veriore.
Kjo yjesi është e dukshme në disa rajone veriore të hemisferës jugore në fund të pranverës.
Kombinimi i formës së saj të thjeshtë 'W' dhe shkëlqimit te yjeve të saj e bën Kasiopean një nga yjesit qe mund te njihet më lehtë në qiellin e natës.
Nese ne do te ishim ne gjendje te vezhgojme Diellin nga sistemi yjor me i afert Alpha Centauri, atehere ai do te paraqitej ne yjesine Kasiopea.
Schedar është ylli më i shndritshëm në kete yjesi, diametri i tij është 40 herë me i madh se ai i diellit.
Mbetja e supernoves "Kasiopea A" qendron brenda kufijve te yjesise, mbetjet supernoves janë pjese të cilat formohen pas shpërthimit të një ylli të madh.
Kasiopea eshte nje nga yjesite me te vjetra te listuara nga astronomi greko-romak Ptolemeu rreth 2000 vite me pare.
MJELLMA
Mjellma është një nga yjesite qe me se lehti mund te njihet dhe me e shendrritshme ne qiellin e nates.
Kjo yjesi eshte me dominante ne Hemisferen Veriore, por mund të shihet në hemisferën jugore.
Në hemisferën veriore yjesia mund të shihet nga qershori deri në dhjetor.
Në hemisferën jugore Mjellma mund të shihet poshte në horizontin verior në muajt e dimrit.
Ylli super-gjigant Denebi është ylli më i shndritshëm në kete yjesi.
Asterizmi Kryqi Veriore është një tipar i shquar ne kete yjesi.
Denebi gjithashtu merr pjes ne Trekendeshin Veror, një asterizem i ndritshem i formuar nga yjet Vega dhe Altair.
Nebula e Amerikes se Veriut është e vendosur brenda kufijve të yjesise dhe mund të shihet me sy të lirë në disa zona.
Shumë eksoplanetë janë zbuluar brenda kufijve të Mjellmes, në mesin e tyre është planeti Kepler-22b.
Mjellma ne latinisht quhet Cygnus.
BINJAKET
Yjesia Binjakët eshte dukshme në hemisferën veriore dhe ne hemisferën jugore.
Në hemisferën veriore yjesia mund të shihet nga dimri në pranverë.
Në hemisferën jugore Binjakët mund të shihet në muajt e verës.
Yjesia shfaqet me kokë poshtë në hemisferën jugore.
Gemini është fjale latinisht qe do te thote binjakë, edhe pse kjo yjesi është e bazuar në karaktere nga mitologjia greke.
Dy yjet e mëdha të cilat përfaqësojnë krerët e binjakëve janë emëruar sipas personazheve mitologjike greke Proluksi dhe Kastori.
Proluksi dhe Kastori janë gjithashtu yjet me te ndritura në kete yjesi.
Proluksi dhe Kastori shiheshin si mbrojtës të marinarëve nga detarët të lashtë.
Binjakët jane gjithashtu një nga dymbëdhjetë shenjat e zodiakut.
LUANI
Luani përmban disa yje të ndritshme duke e bërë atë një nga yjesite më lehtë të njihshme në qiellin e natës.
Yjesia është e dukshme në të dy hemisferat Veriore dhe Jugore.
Në hemisferën veriore yjesia mund të shihet nga janari deri në qershor.
Në hemisferën jugore Luani mund të shihet në muajt e verës dhe vjeshtës.
Në hemisferën jugore Luani shfaqet me kokë poshtë.
Ylli me i shndritshëm në yjesi është Reguli, i cili ka temperatura dhe sipërfaqe dy here me te medha se ato te Diellit.
Fjala Latine për luanin është leo.
Luani është një nga yjesite me te vjetër të regjistruar, ai është perceptuar si një luan nga qytetërimet e lashta rreth 6000 vite më parë.
Luani është gjithashtu një nga dymbëdhjetë shenjat e zodiakut.
LYRA
Lyra është e dukshme në të dy hemisferat Veriore dhe Jugore.
Në hemisferën veriore yjesia mund të shihet nga prilli deri në dhjetor.
Në hemisferën jugore Lyra mund të shihet poshte në horizontin veriore në muajt e dimrit.
Ylli me i shndritshëm në këtë yjesi të vogël është Vega, i cili është edhe ylli i pestë më i shndritshëm në qiellin e natës.
Vega është gjithashtu pjesë e asterismit 'Trekendeshi Veror', së bashku me yjet Deneb dhe Altair.
Trekëndëshi Veror është formuar nga yjet me te ndritura te secilit prej ketyre yjesive: Lyra, Mjellma dhe Akuila.
Një asterizem është një grup i yjeve të cilat formojnë një model në qiellin e natës, por nuk është një yjesi në vetvete.
ORIONI
Orioni është I dukshem në të dy hemisferat Veriore dhe Jugore.
Në hemisferën veriore yjesia mund të shihet nga fundi i vjeshtës deri në fillim të pranverës.
Në hemisferën jugore Orioni mund të shihet në muajt e verës, ajo do të shfaqet me kokë poshtë.
Betelgjezi është ylli më i madh në yjesi, ai eshte sa 1,000 herë rrezja e diellit.
Ylli me i shndritshëm në yjesi është Rigeli, i cili është 40.000 herë më i ndritshem se dielli dhe lëshon 100,000 herë me shume energji.
Të tre yjet të cilat formojnë një linjë nëpër mes të yjesise janë të njohur si Rripi i Orionit.
AKREPI
Akrepi është një yjesi e madhe dhe të ndritshme e cila është kryesisht e dukshme në hemisferën jugore.
Në hemisferën veriore yjesia mund të shihet në korrik dhe gusht.
Në hemisferën jugore Akrepi mund të shihet nga marsi deri në tetor.
Në hemisferën jugore Akrepi shtrihet brenda qendrës së Rrugës së Qumështit, duke u paraqitur si një grup i zbehte që shtrihet nëpër qiell.
Në zemër të Akrepit është Antaresi, një nga yjet ndritura në qiellin e natës.
Antaresi së bashku me shumë prej yjeve të tjera të ndritshme në yjesi i përket një grupi të njohur si Grupi Akrepit-Centaurus.
Scorpius është fjale latine për fjalen akrep.
Shenja Astrologjike 'Akrepi' është e bazuar në yjesine e Akrepit.
Kjo yjesi ishte njohur nga Babilonasit e lashtë 3000 vjet më parë.
Full transcript