Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Muzika ne periudhen e Rilindjes (XIV-XVI)

No description
by

Daddy's Princess

on 16 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Muzika ne periudhen e Rilindjes (XIV-XVI)

Muzika ne periudhen e Rilindjes (XIV-XVI)
Ne shekullin XV lulezoi shkolla polifonike, ndersa ne shekullin XVI muzika merr nje zhvillim akoma me te madh. Ne Itali ndodhen arritje shume te medha si perhapja e poezive te Dante Aligierit dhe te Petrarkes dhe krijimi i kryeveprave te piktoreve , skulptoreve , arkitekteve te medhenj etj. Disa nga emrat me te degjuar ne kete kohe jane : Leonardo Da Vinci, Mikelanxhelo, Rafaelo etj.
Zhvillimi muzikor
Krahas arritjeve te skulpures e piktures u krijua edhe nje art i ri muzikor, i cili synonte te paraqiste jeten e gjalle te popullit dhe ndjenjat e tij te verteta. Llojet e para te ketij arti ishin: kacia. balada, madrgali
Gjate Rilindjes lindi nje muzike e re profesionale,u zhvilluan gjini te ndryshme muzikore,u formuan stile te reja muzikore dhe u zhvillua me tej teoria muzikore.Ne kete periudhe linden dhe u zhvilluan lloje te reja te muzikes instrumentale etj.
Gjate shekujve XIV-XVI ,zbulimet e medha gjeografike dhe zhvillimii madh ekonomik ne Evropen Perendimore sollen me vete edhe lindjen e nje kulture te re,qe njihet me emrin Rilindje.
Ju faleminderit !
Punoi : Ejona Kotobelli dhe Arjola Mullaj
C'ishte Rilindja?
Cfare ndodhi me muziken ne periudhen e Rilindjes?
Zhvillimi ne fusha te ndryshme kulturore
Kacia
Eshte nje forme muzikore ne shume raste me dy zera, nje kenge e shpejte, e cila trajtonte nje skene gjahu
Balada
Eshte nje forme muzikore me e thjeshte nga permbajtja, ndiqte ritmet e valleve dhe zhvillonte tema te ndryshme. Balada kendohej nga nje solist, me kor ose me shoqerim instrumental
Madrigali
Eshte nje forme muzikore polifonike me dy, tre zera, e zhvilluar me shume ne France . Madrigali zakonisht perbehej nga dy strofa dhe nje refren, me subjekt mitologjik ose humoristik. Kendohej me 3-4 deri ne 6 zera.
Full transcript