Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BoP Folyamatika: Méz

No description
by

Melinda Sipos

on 24 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BoP Folyamatika: Méz

BoP Folyamatika
Méz A családon belül a méhanya rakja a petéket. A megtermékenyített petékből nőstények kelnek ki.
Ezek lehetnek nemileg aktív utódok, tehát újabb méhanyák. Túlnyomó többségük azonban nemileg nem aktív nőstény, ők a dolgozók. Ők végzik a virágpor, a nektár gyűjtését, a lép építését, takarítanak, szellőztetnek, betolakodó esetén akár önfeláldozóan harcolnak. A "herék" a méhek hím képviselői, a heréket is a méhanya petézi. Alapvető különbség a dolgozóktól, a nagyobb termetük, potrohjuk vaskosabb és sötétebb színű. A család munkájában nem vesznek részt, szerepük csak a szaporodás. Ősszel a dolgozó méhek a heréket a kaptárból kitoloncolják, így azok rövid időn belül elpusztulnak. A háziméh családban akár 80 ezren is lehetnek, télen leszűkülnek 40ezerre. A magasan szociális méhek telepeket hoznak létre. Minden egyes kolóniában egy királynő és több dolgozó él.
Maximum 5 km-re mennek a méhek (ekkora távolságra elegendő üzemanyagot (mézet) tudnak vinni magukkal, ami a repüléséhez elengedhetetlen).
Kb. 1 kg méz előállításához 70 ezer kirepülés szükséges. A folyamatot úgy lehet irányítani, hogy minél intenzívebben virágzó területre viszik méheket. A mézfajta attól függ, hogy milyen fajta virágzó területen gyűjtenük. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik.
A legtöbb méh bolyhos; a polleneket a szőrszálak elektrosztatikus töltése tapasztja a rovar testéhez. Ha a nőstény méhek egy kis időre felfüggesztik a takarmányozást, megtisztítják testüket, és a pollenszemcséket egy csomagba, úgynevezett scopába gyűjtik, ez a legtöbb méh hátsó lábán található. A legtöbbjük az összes virágból gyűjt pollent, de akadnak egy-egy növényre szakosodott fajok is. A pollent és a nektárt többnyire összekeverik, és így eleinte folyékony, de megkeményedő tartalék élelmiszertömeget hoznak létre. Ezt aztán megformálják, és a lépekben tárolják. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe.
Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével,
a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát. A méh lakása a kaptár, pl. a rakodó kaptár (ebből is van többféle). Ez egymásrahelyezhető fiókokból áll, mely rendszerint fajtájának megfelelő 12 lépet (keretet) tartalmaz.
A kaptár méretét tetszés szerint lehet változtatni, aszerint, hogy mennyi fiókot helyezünk egymásra. A pergető (lehet önfordítós vagy manuális) hasonlóan működik, mint egy mosógép, melynek dobjába behelyezik a mézzel teli keretet, hogy ebből kinyerjék a mézet. Bekapcsolt állapotában a méz úgy csurog ki a sejtekből, mint centrifugázás közben a ruhákból a víz. A kifolyt mézet a dob alján egy terelő vályú összegyűjti, és kivezeti egy edénybe. A szennyeződés elkerülése érdekében egy szűrőt is elhelyezhetnek az edényre. Egy pörgetés során a kereteket kétszer kell kipörgetni, egyszer meg kell fordítani őket, hisz a lép mindkét oldalán vannak sejtek. A méz hordóba kerül, majd újabb szűrés után üvegekbe. Melegíteni csak a kristályos mézet kell, hogy minél könyebb legyen a palackozás, a melegítés szigorúan maximum 40 fokon történhet, hogy a méz megőrizze beltartalmi értékeit. A rajzokat készítette: Nyírő Anita.
A folyamat leírása a Wikipédia méz szócikkén alapul és Vajjon Csilla méhész lektorálta. A háziméh a mézet termelő egyik fő méhfaj.
Full transcript