Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

les 3. de spijsvertering

No description
by

Mirjam Schottert

on 11 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of les 3. de spijsvertering

Les 3. De spijsvertering quiz Het klokhuis aflevering: poep schooltv Spijsvertering = het verteren van spijzen
het verkleinen van voedsel,
tot stoffen die bruikbaar zijn
voor het lichaam. Duur: 24 tot 48 uur de mond speekselklieren Per dag wordt ruim een liter speeksel geproduceerd De slokdarm is een gespierde buis van ongeveer dertig centimeter lang, die de keelholte verbindt met de maag. functie: het transport van voedsel van de mond naar de maag De maag is een rekbaar orgaan.
Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. A
ls je net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang. Hij heeft dan de vorm van een omgekeerde peer. Volle maag = Inhoud ongv. 3 liter In het onderste deel van de maag wordt het voedsel gekneed, fijngemalen en goed vermengd met het maagsap. Op deze manier wordt ons voedsel voorbereid op de vertering. Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats.

Belangrijke voedingsstoffen die hierbij vrijkomen, worden via de dunne darmwand in ons lichaam opgenomen.

De onverteerbare voedselresten worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. Vervolgens worden ze tijdelijk opgeslagen in de endeldarm, en verlaten ze het lichaam als ontlasting Het totale oppervlak van de dunne darm is ongeveer zo groot als een tennisveld (150-200m²). De dikke darm is ruim één meter lang en ligt als een soort omgekeerde "U" in de buikholte. Als de voedselbrij vanuit de dunne darm, in de dikke darm terecht komt, is het een waterdunne massa van onverteerbare voedselresten.
In de dikke darm worden water en zouten aan deze dunne massa onttrokken, en aan het bloed afgegeven.

In de dikke darm wordt ontlasting dus ingedikt tot een soepele brij. In de dikke darm worden de onverteerbare voedselresten bewerkt door de darmbacteriën.
Bij dit ‘verwerkingsproces’ komen stoffen vrij die de bewegingen van de dikke darm stimuleren. Daarnaast ontstaan er ook gassen (winden).

De ontlasting die het lichaam uiteindelijk verlaat, bestaat uit onverteerbare voedselresten, bacteriën, dode darmwandcellen, galkleurstof, slijm en een kleine hoeveelheid water en zouten.
Per dag wordt gemiddeld 100 tot 150 gram ontlasting geproduceerd. In de endeldarm wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Als de endeldarm vol is, gaat er een seintje naar de hersenen. Hierdoor krijgen we het gevoel van aandrang.
Full transcript