Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

italiaanse) kunst op het

No description
by

Melissa Moerman

on 21 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of italiaanse) kunst op het

-ll Duomo (pisa), Busketo , (Pisa, Toscane, Italië)
-De dom van Pisa (Duomo Santa Maria) bevindt zich op het Piazza dei Miracoli in de Italiaanse stad Pisa. De middeleeuwse kathedraal, gewijd aan Maria, vormt het hart van dit Veld van Wonderen. Los ervan staan het baptisterium en de klokkentoren, de beroemde Toren van Pisa.
-Melissa: ik vind het gebouw indrukkend. Wat ik vooral mooi vind, is het feit dat de bogen telkens terugkomen. Ik vind het bovenste gedeelte van het gebouw niet mooi.
Ewout: Ik vind het gebouw mooi afgewerkt, vooral de zuilen vooraan. Ik vind de verhoudingen tussen de verschillende elementen heel mooi.
Laura: Ik vind het gebouw mooi omdat er overal horizontale zuilen voorkomen. Ik vind dat de koepel mooi uitkomt en dat de lagen telkens dunner worden tov de bodem.

Pisa heeft meer te bieden dan alleen zijn scheve toren. Een lange tijd was Pisa een belangrijke haven-en handelsstad en die bloeiperiode heeft er zeker haar sporen nagelaten.
Als we denken aan de kleine stad Pisa dan denken we zeker aan het veld der wonderen, het Campo dei Miracoli. Naast de scheve toren van Pisa vind je er de magistrale Dom, de grootste doopkapel ter wereld en het schitterende Campostano. Ieder jaar komen hier duizenden toeristen op af.
Pisa kent geen uitgaansleven, dus in deze zin trekt Pisa deze doelgroep niet aan. Hier kom je eerder, op één van de vele zonnige terrasjes, rustig genieten van “la dolce vita”. En toch leeft Pisa! Dankzij de eeuwenoude universiteit van Pisa, waar zelfs haar beroemdste inwoner Galileo Galilei nog heeft lesgegeven, dwalen er altijd wel studenten door de stad. Ook langs de oevers van de Arno, de rivier die Pisa in tweeën verdeelt, kunnen er zich tortelduifjes bevinden. Pisa is dus een stadje voor elke doelgroep.

italiaanse kunst op het scherp van de snede
Nicola Pisano leefde in de 13e eeuw en werd beschouwd als een van de eerste grote beeldhouwers van Italië. Hij wordt soms beschouwd als de stichter van het moderne beeldhouwen. Hij werd geboren te Apulia, een plaatsje in het Zuidoosten van Italië. In zijn stijl worden vooral klassieke kenmerken vermengd met Christelijke tradities. Het eerste grote werk van Nicola was een marmer, achthoekig preekgestoelte voor in het Baptisterio in Pisa. Hij eindigde dit werk in 1260. Deze wordt gemakkelijk verward met de preekgestoelte die te bezichtigen is in de kathedraal van Siena. Dit was immers zijn volgende opdracht. Dit werk is nu het oudst bewaarde kunstwerk uit de kathedraal. In 1273 mocht hij samen met zijn zoon, Giovanni, het altaar van de kathedraal in San Zeno beeldhouwen. Even later mocht hij alweer samen met zijn zoon de Fontana Maggiore in Perugia bouwen, wat zijn laatste werk was.
Men beschouwde het jaar 1260 als het jaar wanneer de renaissance begon, misschien deels doordat Pisano dat jaar het spreekgestoelte in Pisa construeerde. Maar hij was toch een kunstenaar die zich vooral baseerde op de gotiek. Het leven van Nicola Pisano werd later nog beschreven in het boek ‘Livesof the Most Excellent ItalianPainters, Sculptors, andArchitects’geschreven door Giorgio Vasari.
In dat boek worden de levens van de belangrijkste kunstenaars voor 1600 beschreven.

Zijn zoon, GiovanniPisano die somswerdbeschouwdals de enigeItaliaansegotischebeeldhouwer, leerdebeeldhouwenbijzijnberoemdevaderen hielpzijnvaderdusbijeenpaarwerken op redelijkjongeleeftijd. Giovanni beeldhouwdesamen met zijnvader de preekstoel in de kathedraal van Pisa waarvoorhij het meestbekend is. Ook het grootstedeelreliëfs op de Fontana Maggiore wordtaan hem toegeschreven.Een van zijn leerlingen was Giovanni di Balduccio die later ook heel bekend werd in het beeldhouwen. Omdat hij in leer was bij zijn vader en hem ook hielp bij het bouwen van belangrijke werken, nam hij heel van Nicola Pisano zijn stijl over. Toch kon hij ook zijn eigen stijl in zijn kunstwerken verwerken. Door Henry Moore werdhijzelfs de eerstemodernebeeldhouwergenoemd. Ook hij was leraar en kon dus zijn stijl doorgeven. De asteroïde 7313 Pisano werd zelfs ter ere van Giovanni en Nicola genoemd.
Full transcript