Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Apoplexia ovariană

No description
by

Irina Ciumacova

on 9 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Apoplexia ovariană

Apoplexia ovariană
Tabloul clinic
Durerea apare la mijlocul ciclului menstrual sau la sfîrșitul ciclului (în timpul ruperii chistului corpului luteal, spre exemplul). Durerea este localizată în partea inferioară a abdomenului, uneori iradiază spre rect, regiunea lombară sau ombilicală. Hemoragiile intraabdominale determină:
scăderea persiunii arteriale
crește FCC
slăbiciuni, vertijuri
sincope
frisoane
febră mai mare de 38°C
vome
xerostomie
Uneori apar sîngerări intermenstruale.
Deseori apoplexia ovariană se poate produce după eforturi fizice, gimnastică cu creșterea presiunii intraabdominale. Ruptura ovariană poate apărea pe fonul altor patologii.
Tratamentul
Tratamentul conservator se va aplica în forma ușoară sau dureroasă:regimul la pat, punga cu gheață, analgezice, spasmolitice, supravegherea în dinamică. Tratamentul chirurgical în formele medie și gravă prevede efectuarea laparascopiei sau laparatomiei. Se poate aplica rezecția porțiunii afectate de ovar.
Postoperator este necesar ca pacienta să evite factorii de risc și să primească COC pentru controlul funcției ovariene.
Definiție
Apoplexia ovariană reprezintă o dereglare a integrității țesutului ovarian în timpul ovulației însoțită de o hemoragie abdominală de volum variabil.
Clasificare
Forma dureroasă - simptomul primar este durerea, fără semne de hemoragie intraperitoneală.
Forma anemică - simptomul primar este hemoragia inernă fără semne de durere.
Forma mixtă - combinarea hemoragiei intraperitoneale cu durere. Conform datelor recente, această clasificare este inadecvată, deoarece ovarul nu poate rupe fără hemoragie. S-a propus o nouă clasificare conform factorului de severitate (cantitatea sîngelui pierdut): forma ușoară, moderată și severă.
Formele clinice
Forma ușoară: hemoragie ușoară, semne peritoneale sau de șoc hemoragic lipsesc;
Forma medie: dureri în regiunea hipogastrică, slăbiciune, colaps, paliditatea tegumentelor, grețuri, vomă, semne peritoneale, șoc hemoragic gr.I
Forma severă: sindrom dolor sever cu semne accelerate de hemoragie;
Forma intraabdominală: semne accentuate peritoneale, frenicus simptom.

Diagnosticul
Simptomele clinice care apar la mijlocul sau jumătatea a doua a ciclului menstrual. Examenul clinic relevă durere marcată la nivelul ovarului afectat, simptomele de iritare peritoneale pozitive. Analiza generală a sîngelui denotă scăderea marcată a hemoglobinei.
USG pelvică demonstrează la nivelul ovarului afectat un chist masiv al corpului luteal cu semne de hemoragie în interiorul chistului și lichid liber/sînge în stomac. Diagnosticul trebuie apreciat de curînd întrucît apoplexia ovariană reprezintă o urgență chirurgicală.
Realizat de Ciumacova Irina
În timpul ciclului menstrual se dezvoltă un folicul care atinge dimensiunea sa maximă de 20 mm. La ruperea foliculului are loc expulzarea ovulului cu producerea ovulației. Ulterior se formează corpul luteal care are funcție de secreție hormonală.
Etiopatogenie
În cazul cînd survin schimbări distrofice și sclerotice în țesutul ovarin, cum ar fi: procese acute și cronice inflamatorii uterine, sindromul ovarului polichistic, ovarul hiperstimulat medicamentos, are loc o vasoconstricție la nivelul arterelor ovariene cu producerea unei hemoragiei intraovariene. Hemoragia poate apărea în corpul luteal datorită fragilității vaselor, determinînd un hematom. Apare durerea, fatigabilitatea, amețeli, grețuri, vome, piele pală. În cazul în care nu este tratată apoplexia ovariană rezultă în hemoragie internă, care poate fi soldată cu șoc hemoragic. Alte cauze posibile ale rupturii ovariene pot fi: traumă abdominală, stres fizic, contact sexual forțat, hippism etc.
Full transcript