Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tajti Bálint Attila: Az Apple és Steve Jobs sikere

Menedzsment
by

Tajti Bálint

on 13 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tajti Bálint Attila: Az Apple és Steve Jobs sikere

1977
1981
1984
1998
Macintosh
iMac
2001
2007
2010
2010
2012
2012
2013
2015

"Az emberek gyakran nem tudják, hogy mit akarnak, amíg meg nem mutatod nekik."
Steven Paul „Steve” Jobs
1955. február 24. San Francisco
Adoptálták csecsemő korában
Visszahúzódó gyermek volt, kortársainál jóval érettebb
15 évesen ismerkedett meg Stephen Wozniakkal
"Woz" és Jobs közösen
alapította az Apple-t. Woz volt a technikai zseni, Jobs pedig az innovátor.

1972


Felvételt nyer az oregoni Reed College-ba
( fél évet tanult )
Később saját projektet kap a „pong” játék folytatását kellett elkészítenie kevesebb nyomtatott áramkörrel. Steve nem tudta megoldani ezt a problémát és Steve Wozniakot kérte, meg aki két nap alatt készítette el a sokak által ismert „breakout” nevű játékot.
1974
Visszaköltözik szüleihez
Fejlesztő lett az Atarinál
1976
Az Apple computer megalapitása
Ő készitette az első logót
Alapítók: Steve Jobs, Stephen Wozniak, Ronald Wayne
Az első gép az Apple I
$666,66 került
1980
A cég tőzsdére vonul. Az első részvények
ára $22 volt. 2015-ben ez ~$130 körül mozog.
Jobs 25 évesen 256 millió dollárt keresett a
tőzsdére lépéssel
1983
Jobs felkéri John Sculley-t a cég vezetésére (aki korábban a Pepsinél volt), mivel a részvényesek nem bíztak a fiatal titánban.
1984
Bemutatják az első Machintost
A terméket túl árazták
Sok időt és pénzt emésztett a fejlesztés
BUKÁS
1985
Jobs-t kitúrták saját cégéből
Megalapítja a NeXT Computert
Megveszi a Pixar stúdiót
A céget Steve 10 millió dollárért
vásárolta meg. A célkitűzés az volt, hogy
létrehozzanak egy olyan mesét, amely teljesen számítógépes animációval készül. 10 évvel később megjelent a Toy Story, ami kasszasiker volt.
Pixart a Disney 7,4 milliárd dollárért vásárolta fel.

1996
Az Apple felvásrolja a NeXT-et
Jobs visszakerül saját cégéhez
2000-2011
Az Apple-t a világ egyik legértékesebb márkájává teszi
2011. október 5.-én hosszú betegség után rákban meghal. Helyét Tim Cook veszi át
A kezdetek

1976
Az Apple I. A világ első számítógépe, amellyel valósidőben láthattuk a munkafolyamatot. Tulajdonképpen ez egy nagyon komplex alaplap. A közhiedelemmel ellentétben a cég nem gyártott hozzá semmilyen kiegészítőt. Ezeket csak külön lehetett megvásárolni.
1977
Az Apple II, elődjének jobban átgondolt verziója. Érdekessége hogy ez volt az első pc, amely képes volt a színek megjelenítésre és ebben lett először hangnélküli (nem volt benne ventilátor) moduláris táp. A vállalat nagyon sokáig az Apple II eladásával tartotta fent megát.
Lisa vs. Mac
1983
1984
A Lisa nagy vállalati felhasználásra szánt gép volt. Jobs minden egyes metódust a keze alatt tartott. Megjelenik a Desktop (asztal) szövegszerkesztő stb. Azonban a fejlesztés hatalmas összegeket emésztett fel. Steve több embert is kirúgott a fejlesztő csapatból. Kialhatatlansága miatt levették a Lisa projektről. Végül a gép horribilis áron került a piacra közel $10.000 áron.
A Mac egy elhanyagolt projekt volt azonban Jobs meglátta benne a lehetőséget, hasonló hardverrel akarta elkészíteni, mint a Lisa-t. Azonban ezt a gépet teljes mértékben otthoni felhasználásra szánta. Viszont a $2500 magán embereknek soknak bizonyult.
A két gép legnagyobb újítása az egér volt. Aminek a licencét az Apple, a Xerox cégtől vásárolta meg. Ennek az eszköznek az újra feltalálásával teljesen megváltoztatták az informatika világát.

iMac
Apple tudta, hogy a legnagyobb siker compact gépekben van. A 2000 évektől az iMac lett a cég legmeghatározóbb asztali számítógépe, ami a mai napig is tart. Az "all in one" szó mára egybe forrt az iMac-el. Ezek a gépek mindig az adott időszak legjobb hardverét kapják meg a világ legfejlettebb operációs rendszerével az OSX-el
Laptopok
iBook, power book, Macbook- pro, air. A cég laptopjai hosszú üzemidőt, megbízhatóságot biztosítanak. A hardver és szoftver az iMac-hez hasonló. 2008 óta a notebookokat un. Unibody házba építik. Azaz egy darab szárcsiszolt alumínium ház, amit a konkurensek azóta is szüntelen másolnak.
Steve Jobs vallotta, hogy a design a legfontosabb. Miért kéne nap, mint nap otromba rideg tárgyakat fogdosunk, ha a külcsínnel érzést is lehetne vinni a gépekbe. És ugyan ez minden Apple termékére így igaz a mai napig.
2014
Az Apple nem csak a pc piacon alkotott maradandód. Az elmúlt kb. 10 évben új értelmet adott a mobil piacnak az érintőkijelzőnek és a tabletnek. Létrehozott egy zárt tökéletesen működő mobil operációs rendszert az iOS-t. 2014-ben a forgalomban lévő telefonok közel 30% iOS futott. A termékek sikere az új keletű design és agyagfelhasználás valamint az App store megjelenésének volt köszönhető, ahol minden alkalmazást, zenét, filmet, könyvet, hangaanyagot megtalálhatunk egy helyen.
Együttmüködés
A környezet védelem előtérben
A kábelekben és a műanyag alkatrészekben nem használnak PVC-t
Marketing
ATL
A termékekhez hasonlóan az Apple reklámjaiban is törekszik az egyszerűségre, a gyönyörköttetésre, általában egy teljesen új szemszögből próbálja bemutatni eszközeit.
BTL
Önmagában egy jó minőségű termék, nem biztos, hogy sikeres tud lenni. Kell egy csatorna, amin a leghatásosabb módón eljut a cég üzenete a fogyasztókhoz. Ez az Apple Store-okal végbe tudott menni. Itt az emberek mondhatni családias környezetben tudják megvenni "kütyüiket" képzett dolgozók, un. genius-ok segítségével. A store-ok igazán exkluzív helyek épp úgy, mint a termékek.
Az iPod a cég saját zenelejátszó készüléke. Ezzel és a zeneáruházával (iTunes) átformálta a zeneipart. Az iTunes hozta be a köztudatba a lejátszási lista fogalmát.
Balanced Scorecard
A pénzügyi nézőpont
Ahogyan az első ábrán is látható 2004-2014 között folyamatos bevételi növekedés látható a vállalatnál. 2010-2011 között majdnem megduplázta bevételét cég. Ez annak köszönhető, hogy ekkor került piacra az első iPad valamint az iPhone 4, ami elődjeihez képest jóval több technikai újítással került a piacra.
Az évek alatt érdekes alakult a bevétel forrás is, még 2007-ben a legnagyobb számban számítógépeket árusítottak, ez 2015 első negyedévére megváltozott ma már a bevétel közel 70% a mobil telefonok adják a cégnek.
A vevői nézőpont
Az Apple mindig szemelőt tartotta a fogyasztókat (különösen a magánszemélyeket). Ennek sikere a statisztikákból jól kivehető

A vevők nincsenek magukra hagyva. Online és telefonos szupportjuk a nap 24 órájában a világ legtöbb országában elérhető. Az Apple Store-okban az eladók késséggel segítenek minden vásárlónak. Ahol mindegyik termék kipróbálása lehetséges.

A beslő folyamat nézőpont
A vállalat rányitása Jobs haláig valamennyi folyamat a kezében összpontosult. A CEO közvetlen hatáskörében mintegy 70 VP (Vice-president) tartozik – egyfajta felsővezetők–, akik minden részleget lefednek. Jobs filozófiája szerint ezek az emberek már nagyban különböznek a hétköznapi munka-vállalóktól. Nekik már nem lehet kifogásuk, számukra nem létezhet a lehetetlen csak a lehetséges. Ezen felül van még egy "TOP 100" csoport, amely közvetlen SJ később Tim Cookkal állt, ill. áll kapcsolatban. Ezzel a csoporttal minden évben egyszer tréningekre megy a CEO és stratégiai kérdéseket vitatnak meg. Ezeket az összejöveteleket titokban szervezik meg.
A tanulási és fejlődési nézőpont
Az vállalat folyamatosan és célirányúan képzi alkalmazottait. Több ok is van, hogy az emberek szeretnek itt dolgozni:
Az ott dolgozók úgy érzik, a munkájuk nagy hatással van a világra
Igazán okos emberekkel dolgozhatnakegyütt
Az Apple inkább egy startupra hasonlít, mintsem egy hatalmas multira
Egyes pozíciókban elég jó a fizetés
A részmunkaidőben dolgozók is kapnak plusz juttatásokat
Ha az Apple-nél dolgozik az ember, könnyedén találhat máshol állást
Olyan cégnél dolgozhat, ami folyamatos növekedésben van
Jó a vezetőség
Az Apple és Steve Jobs sikere
Tajti Bálint Attila
GTK-GM 1. évf.
Hozzám mindig is közel álltak az Apple termékek. Nem azért mert mindenkinek van, hanem mert úgy érzem, valami jónak lehetek a részese, ha egy iPhonon telefonálok vagy egy macbookon csinálhatom meg a prezentációmat. Továbbá Steve Jobs személye mindig is megragadott. Hatalmas tudása volt, lehetetlennek hitt dolgokból valóságosat teremtett. Sokan sajnos nem tudják, hogy nélküle nem létezne mai formában az okos telefon piac vagy éppen a számítástechnika valamennyi ága. Voltak akik ki nem állhatták hirtelen haragja, dühkitörései miatt. Az viszont biztos, hogy kiváló vezető volt. Másként nem tudott volna egy ilyen precízen működő sikeres vállalatot felépíteni.
Véleményem
Források
www.apple.com
http://hu.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.
http://imagazin.hu/
http://www.statista.com/
iGenius dok. film
Steve Jobs a milliárdos hippi dok. film
Walter Isaacson: Steve Jobs

Az ábra az Apple dolgozók számát mutatja 2005 és 2014 között. Fontos megjegyezni hogy itt csak a teljes munkaidőben foglakoztatottak vannak feltüntetve. Közel kilenc év alatt több mint hatszorosára növekedett a munkaválallók száma. Azonban ha számitásba vesszük az egyéb munkakörben dolgozók számát, pl. az App Store fejlesztőit (itt egyfajta jutalékot kapnak az eladótt programok után a fejlesztők és nem kizárólag a vállalat alkalmazottati) ez a szám eléri a közel 600 ezret (2013 adat)
Az alkalmazottak munkakörülményeiről nem kell sokat beszélni elég csupán megnézni néhány képet, eltudjuk képzelni milyen lehet ott dolgozni. Ahogyan a termékeket, úgy magát munkakörnyezetet is a letisztúltság, egyediség, és a könnyű formák jellemzik
Apple Campus II
Az új főhadiszállást még Steve Jobs jelentette be néhány hónappal a halála előtt. Az impozáns épűlet kivitelezése közel 5 milliárd dollárba kerűl és várhatóan 2016-ra készül el.
Full transcript