Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Alkoli dhe demet e tij

No description
by

ball genius

on 7 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Alkoli dhe demet e tij

Në fakt studimet tregojnë se alkoolizmi ka bazë familjare. Trashëgimia e gjeneve të një personi e shpjegon pjesërisht alkoolizmin, por edhe mënyra e jetesës është një faktor. Aktualisht po punohet për të zbuluar rolin e gjeneve në alkoolizëm. Shoqëria, stresi si dhe disponueshmeria e alkoolit janë faktorë të tjerë që rrisin riskun e alkoolizmit. Por mos harroni së risku nuk është një fat. Kjo nuk do të thotë se domosdoshmërish fëmija e një alkoolisti do të bëhet alkoolist. Disa njerëz bëhen alkoolistë edhe pse në familjet e tyre nuk ka pasur fare probleme të alkoolit. Por duke e ditur se ju jeni nën risk, është një gjë e mire që ju ndihmon për të mbrojtur vetën që mos të bëheni alkoolist.
Gjithnjë e më tepër “alkooli”, po shndërrohet në një mik besnik edhe për shqiptarët. Ndonëse flitet shpesh për dëmet e alkoolit në shëndet,ky fakt nuk e pengon aspak kthimin e disa gotave edhe mbi normat e lejuara. Shifrat e raportuara nga autoritetet shëndetësore tregojnë se pavarësisht dëmeve ndaj të cilave ekspozohen, shqiptarët duket se i qëndrojnë më besnik faktit se kthimi i vazhdueshëm i disa gotave, nuk bën dëm. Ndërkohë që në të vërtetë një teori e tillë vetëm sa shton varësinë e tyre ndaj alkoolit, e për pasojë edhe dëmet në shëndet
Po, alkoolizmi është një sëmundje. Dëshira e papërmbajtur për të pirë alkool mund të jetë aq e fuqishme sa edhe ajo për ujë apo bukë. Një alkoolik do të vazhdojë të pijë pavarësisht nga problemet familjare, legale apo shëndetësore Si shumë sëmundje alkoolizmi është kronik, që do të thotë se ai mund të zgjatë gjatë gjithë jetës së një personi. Zakonisht ai ndjek një ecuri të parashikueshme dhe ka simptomat e veta. Risku për t‘u bërë alkoolist varet si nga gjenet ashtu edhe nga mënyra e jetesës së personit.
Alkoolizmi, i njohur edhe si vartësia nga alkooli, është një sëmundje e cila përfshin katër simptomat e mëposhtme: “Dëshirë e papërmbajtur për të pirë. Humbje e kontrollit, pra të mos jesh në gjendje të ndalosh të pirën nëse ke filluar. Vartësi fizike. Simptomat e tërheqjes prej tij si ndjenja e të vjellës, djersitje, dridhje, ankth pas ndalimit të të pirës. Toleranca, nevoja për të pirë sasira gjithnjë e më të mëdha alkooli për të ardhur në “qejf”.
Alkooli shkakton në trurin e njeriut të paktën 6 efekte negative. Një fakt i tillë pohohet në një studim të realizuar nga dr.Isak Loftus, mjek patolog në Afrikën e Jugut.
Alkolizmi, Shqiperia gjithmone me e prekur
Efekti i parë
është ai i gazit. Pjesa e parë e trupit që preket nga efektet e alkoolit ka të bëjë me zonën ballore të trurit, e cila është përgjegjëse për menaxhimin e vetëkontrollit, vullnetit, aftësisë për mprehtësi dhe vëmendje.
Efekti i dytë
është ai i njohur si i fazës së “njollës”, e cila është ajo në të cilën aftësitë motorike janë duke u dëmtuar.
Efekti i tretë
: Dëmtimet vizuale.
Efekt i katërt
: Vjeshtë. Menjëherë pas dëmtimit të vizionit është komprometuar edhe bilanci i ndjesive. Ky hap nis me prekjen e trurit të vogël.
Efekt pestë
: Paqëndrueshmëria. Kjo është pikërisht faza ku ne ndihemi shumë të paqëndrueshëm nga vala e alkoolit që depërton në tru, duke na dhënë ndjesi kapitje dhe nisin të vjellat dhe dridhjet.

Efekt i gjashtë
: Hija e vdekjes.Është faza përfundimtare, në të cilën qendrat e kontrollit të hedhin në peshqir. Nëse valët alkoolike rrjedhin në tru, atëherë jemi në rrezik për të vdekur. Qendra e kontrollit të frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut janë vështirësisht të menaxhueshme në këtë fazë.
Full transcript