Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Spreken, eten en kleden als de Romeinen

No description
by

merel nooijen

on 26 September 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Spreken, eten en kleden als de Romeinen

Romeinse cultuur
Germaanse stammen
Wie offerde ze
Hoe waren de Romeinen
De Romeinen droegen een toga, dronken wijn, spraken Latijn en werkten met Romeinse cijfers. Ze vermaakte zich met wagrennen. Ze bezochten vaak ook een badhuis.
Buiten Rome en Italië
Buiten Rome en Italië leefden de meeste mensen heel anders. De delen die nu bij Nederland horen leefden in de Romeinse tijd in Germaanse stammen (Dat zijn Duitse stammen).
De Germanen
De Bataven waren een Germaans volk. De Germanen woonden in kleine dorpen en leefden vooral van de landbouw. Graan, vlees, vis, melk en huiden waren vooral voor eigen gebruik. Wat ze overhielden ruilden ze met anderen. De Germanen hadden hun eigen goden, zoals Donar en Frija. Ook vereerden ze vuur, water en aarde en aanbaden ze heilige bomen.
Romeinse bestuurders
Handel en Romaniseren
Handelaren brachten Romeins aardewerk, glaswerk, wijn en olijfolie naar de gebieden waar Romeinse bestuurders en soldaten woonden. Het overnemen van de Romeinse cultuur noemen we romaniseren. de overheerste volken werden niet verplicht om de Romeinse cultuur te volgen. Vooral in steden, van waaruit het platteland bestuurd werd, ging het Romaniseren snel.
Het kwam voor dat een Romeinse soldaat trouwde met een vrouw uit een Romeinse grensprovincie daar dan na zijn diensttijd bleef wonen. De vrouw en de kinderen van die soldaat werden dan Romeinse burgers. Als Romeins burger had je voorrechten. Je betaalde minder belasting, werd beter behandeld in de rechtspraak en kon een baan in het bestuur krijgen.

Spreken, eten en kleden als de Romeinen
Romeinse bevolking
Het centum
Het centrum van Rome was het Forum Romanum. Dat was een plein met met tempels en bestuursgebouwen. De tempels hadden net zulke zuilen als de Grieken.
Jupiter, Appollo, Mars en Venus dat waren de goden waar de Romeinen aan offerden. De keizers werden ook als goden vereerd.
De Romeinse bestuurders en soldaten, bouwden tempels, badhuizen en amfitheaters. De plaatselijke bevolking keken heel nieuwsgierig daar naar. De mensen van de boven laag probeerden vooral zoals de Romeinen te leven. Ze gingen zich Romeins kleden en leerden de taal van de Romeinen.
Romeinse burgers
Full transcript