Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Britania mes 2 lufterave (1918-1939)

Projekti me metoden kerkim-hulumtim per Histori
by

devi luka

on 2 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Britania mes 2 lufterave (1918-1939)

1919-1938 NE BRITANI
Ekonomia Britanike ne kete periudhe kaloi 3 faza
Anglia dikur punishtja tashme ishte perfshire ne krize.Exporti anglez ra dhe u godit nga konkurenca amerikane dhe japoneze kjo solli renie te monedhes angleze(sterlines) dhe mbyllje te shum minierave.Kjo e fundit solli dhe rritje te papunesise dhe veshtiresim te kushteve te jeteses numeroheshin rreth 20 milione te papune.
Kriza e pare
(1918-1923)
KJo ishte periudha e lulezimit anglez. Tri qene shkaqet qe quan ne zhvillimin e madh te industrise angleze
Jeta politike ne Angli
Ne politiken e jashtme Anglia qe e matur,e kujdesshme dhe me pikesynime te qarta.Ajo synonte qe ne evrope te ruhej ekuilibri dhe kujdesej qe te pengonte zgjerimin se komunizmit ne perendim.Ajo i shihte forcat extremiste te djathta si barriere ndaj komuizmit pra qe tolerante ndaj agrsevitetit te tyre.Angli gjithashtu krijoi Komunuelthin.
Politika e jashtme angleze
Punoi:Devid Luka :)
Kjo periudhe solli shfaqjen e nje krize te re me te rende,qe goditi te gjitha deget e ekonomise.Kjo krize u kapercye me sukses por si ?
Kriza e dyte
(1929-1933)
Lulezimi
(1923-1929)
Kriza u kapercye fal bashkpunimit te forcave politike.Ky akt demokratik qe nje frymezim per cdo vend dhe nje arritje e madhe e ketij shteti.Kjo qeveri e re e bashkuar per te mposhtur krizen mori disa reforma te menjehershme
1)U vune tarifa te larta per mallrat e importit
ne kete menyre do te ulej importi dhe do te nxitej prodhimi vendas
2)U zbatua nje regjim i forte kursimi duke eliminuar te gjitha shpenzimet e panevojshme.
3)U dhane kredi per bujqesine e industrine
1) Industria hoqi dore nga perdorimi i qymyrgurit dhe filloi te mbeshtetej ne energjine elektrike.
2) U munduan te shkeputeshin
sa me shum nga puna e dores duke
perdorur gjithnje e me shum te rejat e shkences
3) Produktet filluan te shiteshin me shum ne tregun e brendshem se sa ne ate te jashtem gje qe solli permiresimin e jeteses ,ngritjen e pages dhe uljen e papunesise dhe cmimeve
Jeta politike ne angli karakterizohej jo nga konfliktet por nga qendrueshmeria politike.Institucionet parlamentare qe ishin me te vjetrat ne evrope u forcuan shum.Qe nga viti 1918 u vendos e drejta elektorale e pergjithshme.Kete te drejte e fituan edhe grate ne vitin 1928.Anglia ishte mbreteri kushtetuese por pushteti i mbretit kufizohej nga kushtetuta. Vendi pas lufte qeverisej nga dy parti kruesore Partia Konservatore dhe ajo Laburiste.Ne vitin 1931 per te perballuar krizen keto dy parti u bashkuan dhe krijuan Qeverine kombetare.Kjo qeveri vendosi kontrollin e saj bi jeten ekonomike,ndihmoi me kredi uzinat,fabrikat,bankat.Kjo qeveri e re krijoi gjithashtu Keshillin e Asistences se papunesise i cili zgjidhi problemet e punetoreve per pagen ,kohen e punes,pensionet etj.
Komunuelthi eshte bashkimi i shteteve te lira e te pavarura,por qe bejne pjese ne bashkesine britanike te kombeve.Ky bashkim u formua nga 7 shtete:Anglia,Irlanda,Afrika e jugut,Kanadaja,Zelanda e re,Toka e re dhe Australia.Te gjitha vendet kishin qene koloni te Anglise.Vendet e tjera mbeten pjese e perandorise koloniale Britanike si :Egjipti etj ....
Referencat :
www.google/images.com
Libri i Historise klasa VIII
Slideshare
Full transcript