Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kenaliah penggerak aksara pembangunan sahsiah kumpulan ini.

No description
by

hana shakirah

on 14 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kenaliah penggerak aksara pembangunan sahsiah kumpulan ini.

Kenaliah penggerak aksara pembangunan sahsiah kumpulan ini....
Kenali bakal-bakal guru Universiti Pendidikan Sultan Idris
Ayuh kita selami kehidupan
pensyarah
Universiti Pendidikan Sultan Idris
Konsep sahsiah GURU
MODEL SAHSIAH!!!
KEPERIBADIAN
Wan Nur Laila bt Adul @ Wan Abdullah
Nama yang diberikan ialah Wan Nur
Laila bt Adul
@ Wan Abdullah.Dia menyambung pelajaran
nya
dalam bidang pendidikan khas (ISMP) di
Universiti
Pendidikan Sultan Idris,sekarang dia be
rumur 23
tahun, mempunyai 5 orang adik beradik
dan berasal
dari negeri Cik Siti Wan Kembang (Kelantan).Sepanjang melanjutkan pelaj
aran di
sini,dia tinggal di Taman Bahtera Arked
serta
menyertai perkhemahan kebangsaan ,
tergolong
dalam majlis ter
tinggi
pendidikan khas
dan pernah
mendapat anu
gerah
dekan.
Hewg Tiger(Abang Yusof)
Hewg Tiger atau dikenali dengan nama Islamnya Yusof,merupakan penuntut UPSI dalam program ISMP Sains (AT16).Dia berumur 23 tahun ,masih bujang dan mempunyai 6 orang adik beradik.Sekarang dia menetap di Kampus KSAS UPSI dan menjadi naib yang dipertua Seketariat Rukun negara seta menyertai pengakap.Pegangan hidupnya yang utuh dalam sanubari menunjangkan "Allah tujuanku,akan ku raih redhamu"
Ti Athirah bt Hashim Najib
Ti Athirah Hashim Najib nama yang diberi ibu bapa tercinta merupakan penuntut UPSI dalam program pendidikan awal kanak-kanak,berumur 25 tahun dan masih bujang.Sekarang dia menetap di Taman bahtera dan bergiat aktif dalam permainan futsal dan suka berteater."a moment to remember" sentiasa menjadi sandaran hatinya.
Hazri Shahreen bin Hashim
Keunikan nama Hazri Shahreen berjaya menjejakkan kaki ke UPSI dalam bidang Tesl.Kegigihan anak muda yang berusia 23 tahun ini telah mencapai sementer 7 dalam pengajiannya.Sepanjang menuntut di universiti ini,dia menetap di Kolej Aminuddin Baki.
Pandangan utuh dari PENSYARAH
perbandingan antara konsep sahsiah guru yang dikemukakan oleh
pensyarah
dan
bakal guru
Rumusan
Berdasarkan penelitian dari setiap aspek dan pandangan responden,konsep sahsiah yang perlu ada dalam diri seorang guru merupakan keperibadiaan yang unggul.Hal ini demikian kerana keperibadian amat berkait dengan tret personaliti yang merangkumi pelbagai aspek sebagai seorang guru cemerlang.
Selain itu,persediaan yang sempurna harus dilaksanakan oleh setiap individu yang bakal bergelar seorang guru bagi mengurangkan kekangan yang akan dihadapi ketika mereka berhadapan dengan 1001 ragam pelajar kelak,kerana cara yang betul dapat mamastikan pelajar dikawal diluar kesedaran mereka.
K
K
D
2
0
6
3

P
E
M
B
A
N
G
U
N
A
N
S
A
H
S
I
A
H

Persediaan sebagai seorang GURU!
cetusan minda dari
B
A
K
A
L

G
U
R
U
Wan Nur Laila bt Adul @ Wan Abdullah
Konsep sahsiah merangkumi daya kritis dan kreatif bagi memilih PnP yang bersesuaian untuk pelajar mereka.
Selain itu,konsep sahsiah yang perlu ada sebagai seorang guru ialah bersemangat,kemas dan sentiasa memastikan persediaan diri dari segi fikiran dan minat.
Abdul Rahman bin Napiah juga dikenali dengan nama penanya Mana Sikana dilahirkan pada 9 Oktober 1945, di Bagan Serai, Perak Darul Ridzuan.Dalam bidang pendidikan,beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Umum Bukit Chandan, Kuala Kangsar hingga lulus Darjah VI.Seterusnya beliau melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Izzuddin Shah, Ipoh (1959-1967),mengikuti kursus Perguruan di Maktab Perguruan Bahasa, Kuala Lumpur selama 2 tahun (1967-1968).Pada tahun1974 melanjutkan pelajaran ke Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia dan memperolehi ijazah Sarjana Muda, kelas pertama.Kemudian,beliau menyambung pelajaran ke peringkat sarjana sastera dan mendapat ijazah kedoktoran daripada Jabatan Persuratan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1990.
Prof Madya Dr Hajah Siti khariah Binti Mohd Zubir dilahirkan pada 16 Mac 1953 di Yog Jakarta.Beliau
mendapat pendidikan awal di S.M Syed sehingga tingkatan lima,kemudian menyambung pelajaran di S.M Terma Durrah,Seremban dalam tingkatan 6.Pada Tahun 1976,beliau menyambung pelajaran dalam bidang perguruan di Maktab Perguruan Melaka.

Beliau Meyambung pengajian dalam bidang Bachelor Bahasa Melayu sebagai bahasa pertama sehinggalah beliau berjaya mendapat pengiktirafan Ijazah Falsafah Phd di UPM.pada tahun 2005,Prof Madya Dr.Hajah Siti Khariah berkhidmat sebagai pensyarah di Universiti Pendidikan Sultan Idris sehinggalah sekarang.
Hewg Tiger (abang yusof)
Konsep sahsiah guru yang perlu ada ialah keperibadian dan penampilan yang baik.Hal ini demikian kerana,guru harus menjadi cerminan nyata (role model) kepada pelajar mereka.
Selain itu,sahsiah yang perlu ada dalam diri setiap guru ialah berpengetahuan luas agar keadaan pelajar dapat dikawal dan sentiasa mengikut perkembangan.
Ti Athirah bt Hashim Najib
Konsep sahsiah yang wajar ada dalam diri seorang guru merupakan sikap sabar dan kreatif.Sikap ini dapat memastikan seorang guru dapat menjalankan tugasnya dengan baik tanpa bergantung dengan keadaan pelajar mereka pada ketika itu.
Abdul Rahman bin Napiah
Konsep sahsiah guru merupakan aspek terpenting yang harus ditekankan.Perkara ini rentetan keberkesanan terhadap pengajaran mereka.Keperibadian yang unggul dapat memastikan guru tersebut mengambil langkah yang betul dalam proses pengajaran mereka bagi membuahkan hasil yang baik dalam kalangan pelajar mereka.
Coretan Penghargaan
Konsep sahsiah yang wajar dimiliki oleh guru ialah sentiasa muhasabah diri.Muhasabah diri atau motivasi diri amat penting bagi melonjakkan prestasi mereka.Aspek ini akan memastikan guru akan sentiasa kreatif mencari kaedah pengajaran baru untuk sesuaikan dengan keadaan semasa (terkini).
Hazri Shareen bin Hashim
Penyayang dan sentiasa pesabar merupakan aspek sahsiah yang harus ada dalam diri setiap guru.Aspek ini wajar agar dapat memastikan layanan serta cara pengajaran guru disenangi oleh pelajar mereka.Oleh itu,pelajar dapat memupuk minat terhadap pelajaran tersebut.
Bakal Guru
Aspek konsep sahsiah yang diperincikan oleh bakal guru merupakan
kesabaran,kreativiti dan personaliti
.Kesabaran serta kreativiti yang tinngi mampu menjadikan diri seseorang guru lengkap bagi proses pengajaran.Selain itu,personaliti atau pembawakan diri turut mempengaruhi minat pelajar bagi menumpukan perhatian terhadap pengajaran guru tersebut.
Pensyarah
Penekanan diberikan kepada
keperibadian dan motivasi diri
setiap guru.Perkara tersebut dapat menjanjikan hasil yang baik kerana usaha yang dilakukan oleh guru yang bermotivasi dan keperibadiaan yang tinggi mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding guru yang kurang bermotivasi.Jadi prestasi pelajar dapat ditingkatkan selaras dengan dasar pendidikan kebangsaan untuk melahirkan modal insan cemerlang dan berkualiti.
Wan Nur Laila bt Adul @ Wan Abdullah
Persediaan yang perlu ada sebagai seorang guru ialah persediaan diri yang mantap.Penglibatan dalam aktiviti formal di universiti banyak memberikan pendedahan berkaitan cara belajar dan pengurusan.
Selain itu,penglibatan dalam aktiviti luar iaitu dengan masyarakat dapat mencambahkan idea-idea yang bernas bagi mamastikan program berjalan lancar dan meninggalkan kesan positif terhadap mereka.
Tambahan pula,penggunaan teknologi juga memainkan peranan dalam memupuk minat pelajar masing-masing.
Hewg Tiger(Abang Yusof)
Persediaan yang dilalui oleh abang yusof menerusi aktiviti berpersatuan.Apabila aktif dalam persatuan,masa dapat diuruskan dengan baik serta dapat meningkatkan kemahiran komunikasi yang sedia ada.UPSI dijadikan sebagai medan yang lengkap kerana pelajar dididik untuk mendidik dengan berkesan.
Ti Athirah bt Hashim Najib
Seorang bakal guru perlukan persediaan mental dan fizikal yang mantap bagi memastikan tiada sebarang masalah yang muncul apabila berhadapan dengan pelbagai kerenah pelajar kelak.Minda yang aktif dapat menjamin percambahan idea yang bernas bagi manjana kejayaan pelajar dengan didikan yang tersurat dan tersirat.
Setelah meneliti respon dari kesemua responden,model sahsiah yang wajar dipilih ialah keperibadian.Hal ini kerana,keperibadian seseorang individu merupakan fokus utama khalayak.Keberkesanan seseorang guru menarik minat pelajar mereka terhadap sesuatu pelajaran berdasarkan cara penyampaian ilmu tersebut.Minat merupakan tonggak penting dalam proses menuntut ilmu kerana minat akan mencetuskan kesungguhan belajar seterusnya mencipta kejayaan.
Hazri Shahreen bin Hashim
Pergerakan dan kehidupan sebagai seorang penuntut di Universiti ini seperti sentiasa berpakaian rasmi,mengenakan uniform persatuan pada setiap hari Rabu serta pemakaian baju batik pada setiap hari khamis telah cukup membantu individu untuk lebih berdisiplin dan beretika dalam pemakaian.
Selain itu,penghantaran tugasan dan penglibatan dalam kajian lapangan dapat melatih individu mencari buah fikiran yang bernas serta dapat disesuaikan dengan peredaran masa dan kecanggihan teknologi masa kini.
Berfikirlah sejenak..

Andai timbul sebarang persoalan,kemukakanlah..

Insyaallah kami akan
cuba rungkaikan tnda tanya yang berlegar dalam
fikiran kalian.
Abdul Rahman bin Napiah
Prof Madya Dr Hajah Siti khariah Binti Mohd Zubir

Prof Madya Dr Hajah Siti khariah Binti Mohd Zubir
Mohd
KONSEP SAHSIAH
Sahsiah merangkumi ciri-ciri dalaman iaitu kualiti emosi,kualiti mental dan kognitif,nilai keagamaan dan kepercayaan,ciri luaran seperti penampilan fizikal,tingkah laku,perhubungan,cara interaksi yang menggambarkan personaliti atau akhlak individu yang unik.
Persediaan sebagai seorang GURU dari sudut pandangan pensyarah
Prof Madya Dr Hajah Siti khariah Binti Mohd Zubir

Menurut beliau,seorang guru perlu mempunyai sahsiah yang unggul seperti menepati masa dan berkelakuan baik.Hal ini kerana GURU harus menjadi suri teladan kepada pelajar mereka.Memegang kata beliau,guru kencing berdiri,pelajar kencing berlari,mempamerkan kepentingan peranan seorang guru dalam kalangan pelajar.
Abdul Rahman bin Napiah
Guru harus persiapkan diri selengkapnya.Begitulah kata yang meniti di bibir pensyarah ini.Kata ini membuktikan bakal guru perlu mempunyai keperibadian yang baik bagi menggambarkan sahsiah guru yang unggul dalam diri mereka.
YUSLIAWATI ZULIHA BINTI MOHD HARUN
MOHAMAD
ZUL
BIN CHE ABDULLAH
BINTI ARIFFIN
ABDUL


BIN MOHD NAWI
WAN NOR


BINTI WAN MAHMOOD
MUHAMMAD

BIN MOHD ZAIN
MOHAMAD

BIN IMRAN
binti Rahim
bin Pudin

Nur
binti Yusof
S
e
k
i
a
n
.
.
.
W
a
s
s
a
l
a
m
.
.
.
Full transcript