Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

5.1 De wereld wordt groter

No description
by

Saskia Groot

on 19 February 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 5.1 De wereld wordt groter

5.1 De wereld wordt groter
Het begin van de Europese overzeese expansie.
Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling.

Welke motieven hadden de Spaanse ontdekkingsreizigersn welke gevolgen hadden hun ontdekkingsreizen?
Welke motieven hadden de Spaanse ontdekkingsreizigers?
Welke gevolgen hadden hun ontdekkingsreizen?
Thank you!
Wereldbeeld rond 1450
In de late Middeleeuwen raakten in Europa het zuidelijke
handelsnetwerk
, rondom de Middellandse Zee, verbonden met het Noord- Europese Hanze netwerk. Er werd vooral gehandeld in typische Noord- Europese handelsgoederen (bv hout, graan en wol) en goederen uit Zuid- Europa en het Midden- Oosten (via Noord- Italiaanse handelssteden).

Aan het einde van de 15e eeuw was het
wereldbeeld
een stuk beter geworden. De kaarten van Europa waren door de handelscontacten betrouwbaarder geworden, maar hoe verder van Europa af hoe fantastischer de kaarten werden.

In de Middeleeuwen discussieerde men over de
vorm van de aarde
. Wetenschappers kenden de ideeën van de oude Grieken en vonden aanwijzingen voor de bolle vorm van de aarde. Zeelui bespraken kennis over stromingen, routes en windrichtingen. Cartografen gebruikten deze kennis om kaarten te maken, via zo'n aangepaste kaart is Columbus op zoek gegaan naar een zeeroute naar Indië.
Ondergang van de Azteken
Na de reis van Columbus reisden meer "avonturiers" naar de nieuwe gebieden. Ze werden aangetrokken door de verhalen over goud en gingen op zoek naar rijkdom
Deze
conquistadores
trokken, gewapend, de binnenlanden in. Hernán
Cortés
viel in 1519 het gebied van de
Azteken
binnen, dit volk bezat een
hoogontwikkelde cultuur
en was oppermachtig in Midden- Amerika. De Azteken woonden al in grote steden, sommigen hadden wel 200.000 inwoners (één van de grootste steden ter wereld). Handelaren, ambachtslieden en boeren zorgden voor een bloeiende economie.
De Azteken betaalden met cacaobonen en voerden vele oorlogen en daarbij werden hun overwonnen tegenstanders geofferd. Deze offers waren nodig om het leven door te geven.

De Azteken zagen Cortés in eerste instantie aan voor een god. Cortés was allesbehalve een god en joeg de Azteken angst aan met zijn wapens en militairen, daarnaast vochten tegenstanders van de Azteken mee aan de zijde van Cortés. Montezuma probeerde om de Spanjaarden van de hoofdstad weg te houden, tevergeefs, in 1521 gaven de Azteken zich over aan de Spanjaarden.
Motieven om op reis te gaan
De Arabieren leverden allerlei producten uit Azië ( specerijen, vruchten, zijde etc.) aan Venetië, vanuit Venetië werden deze producten verspreid door Europa. Deze
tussenhandel
, via Venetië, maakten de producten duur. Europeanen leek het voordeliger om de producten zelf uit Azië te gaan halen. Over land was dit onmogelijk omdat de Arabieren deze handelsroutes in handen hadden, en de zeeweg was nog onbekend.

Motieven voor ontdekkingsreizen
:

De mogelijkheid om goedkoper handel te drijven (= goedkopere producten/ meer winst maken).
Men vond dat ze de plicht hadden om het christendom te verspreiden.
De koningen wilden hun macht en status vergroten met ontdekkingsreizen.
Voor Spanje en Portugal had het nog een andere reden het nog verder terugdringen van de moslims. De reconquista werd eigenlijk verder gezet in Afrika.
Spanje volgt Portugal
De Portugezen waren de eersten die op ontdekkingsreis gingen om een zeeweg naar Indië te bereiken. Ze wilden Afrika afzakken en via het zuiden van Afrika Indië bereiken. In 1497 bereikte
Vasco da Gama
het westen van India. De Portugezen bewaakten de route scherp. Langs de route bezetten de Portugezen kustplaatsen en eilanden, deze werden versterkt met militairen en forten. Vanuit deze
factorijen
werd handel gedreven met de plaatselijke bevolking.

Nadat de Reconquista was voltooid in 1492 richtte Spanje zich op het veroveren van overzeese gebieden.
Columbus
had zich voorbereid op een reis naar Indië, overtuigd als hij was over een route via het westen. Hij gebruikte moderne kaarten, nieuwe scheepsontwerpen en in
1492
vertrok Columbus. Na 5 weken zette Columbus voet aan wal in het Caraïbisch gebied, de inwoners noemde hij Indianen, pas later kwamen ze erachter dat ze een nieuw werelddeel hadden ontdekt. In 1507 werd Amerika ingetekend op de wereldkaart.
Spanje koloniseert Amerika
Als beloning voor hun veroveringen kregen de conquistadores van Karel V grote landgoederen, hiervan mochten ze de opbrengsten houden. Op het land en in de mijnen werkten de Indianen als slaven, ze waren echter niet bestand tegen het zware werk. Daarnaast hadden ze geen weerstand tegen Europese ziektes (mazelen, griep, etc.). Miljoenen
Indianen overleden
aan de gevolgen van deze ziektes.
Het pleidooi van de Spaanse priesters Bartolomé de Las Casas zorgde in 1542 voor Nieuwe Wetten, de
Indianen kregen rechten
en golden als mensen voor de Spaanse wet.

Karel V gaf de kolonie in
1530 een eigen bestuur
, aan het hoofd kwam een onderkoning. Deze leidde het ambtenarenapparaat, en de samenleving werd ingedeeld naar afkomst.
Inwoners van Spaanse of Europese afkomst stonden bovenaan, mensen van gemengd bloed op 2 en de inheemse bevolking stonden daaronder en helemaal onderaan stonden de slaven. Deze indeling gold ook voor het verkrijgen van banen en voor de rechtspraak. Europeanen werden minder zwaar gestraft dan bijvoorbeeld inheemse mensen.
Gevolgen van de kolonisatie
De komst van de Spanaarden was
rampzalig
voor de inwoners van Zuid- Amerika. Door oorlogen en besmettelijke ziektes overleefden in sommige gebieden maar zo'n 10% van de oorspronkelijke bevolking. De culturele gevolgen waren enorm, Spaanse missionarissen trokken het gebied naar binnen om mensen te bekeren tot het christendom. In het geheim bleven vele inwoners de oude natuurgoden aanbidden.

De internationale handel op de Atlantische Oceaan ontwikkelde zich ten koste van de handel op de Middellandse Zee. Er ontstond een
driehoekshandel
tussen Europa, Amerika en Afrika.
Vanuit Afrika werden, sterke zwarte, slaven naar Amerika gebracht en daar verkocht.
Nieuwe producten
zoals, tabak, cacao, koffie en aardappelen werden naar Europa gebracht. Europa beheerste de handel en streek (natuurlijk) de meeste winst op. Elk jaar ging er een vloot, volgeladen met goud en zilver, naar Spanje. Spanje verbood andere landen te handelen met Spaans- Amerika. Nederlandse, Franse en Engelse handelaren probeerden dit verbod te omzeilen en pleegden
kaapvaart
(piraterij) op de Spaanse zilvervloten.
https://play.kahoot.it/#/k/49a558a2-cddf-4740-b3d8-fa3612f1ca09
Full transcript