Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LWM 2016

No description
by

Ion Tarlev

on 30 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LWM 2016

Maratonul Scrisorilor 2016
Amnesty International Moldova

Guvernul Canadei a autorizat construcția unui baraj hidroenergetic masiv, care pune în pericol modul de viață al indigenilor din Valea Rîului Peace, din Columbia Britanică.
Indigenii din acea regiune au cedat deja o mare parte din terenuri unor companii de extracție a petrolului și gazelor. În cazul în care totuși barajul va fi construit, ei vor pierde ultima bucată de pământ unde ei acum vânează, pescuiesc și unde își țin ceremoniile sacre.
Guvernul a aprobat construcția barajului, deși acesta poate provoca daune substanțiale indigenilor din regiune.

Luptă pentru a-și salva pământurile strămoșești
Bayram și Giyas au fost bătuți cu cruzime și forțați să scrie autodenunțuri false, după ce au scris un mesaj dur pe statuia fostului președinte al Azerbaidjanului, al cărui fiu, în prezent, conduce țara. Ei afirmă că poliția le-a plasat heroină printre lucruri și i-au fost arestat la scurt timp după ce au făcut acel graffiti.
Eliberarea urgentă lui Bayram și Giyas.


Eliberarea activiștilor Fred și Yves
Mahmoud Abu Zeid, cunoscut sub numele Shawkan, își făcea meseria, pur și simplu. Fiind jurnalist foto, la data de 14 august 2013, reflecta un protest pașnic în Cairo. Polițiști și soldați au fost trimiși în toată țara pentru a-i nimici pe cei care se opuneau regimului. În acel moment, forțele de ordine l-au reținut. A fost cel mai sângeros incident din istoria modernă a Egiptului, care s-a soldat cu moartea a circa 1.000 de persoane într-o singură zi. El este întemnițat în închisoarea Tora din Cairo, déjà de 3 ani, și, deși este infectat cu hepatita C, nu beneficiază de îngrijire medicală.
Încarcerat pentru că și-a făcut meseria
Ilham Tohti este un profesor universitar respectat de către colegi și studenți, notoriu pentru opiniile sale temperate privind problemele etnice din China. În septembrie 2014, el a fost condamnat la detenție pe viață - pentru așa-numita "instigare la ură etnică".
Eliberarea imediată și necondiționată a lui Ilham Tohti
Zeynab Jalalian, activistă pentru drepturile minorităților etnice kurde din Iran, în special pentru drepturile femeilor, este condamnată la închisoare pe viață și, în curând, va orbi, deoarece nu beneficiază de tratamentul necesar. Ea a fost condamnată în baza unui "autodenunț", pe care ea afirmă că l-a semnat după câteva luni de tortură. Nu a existat nici o dovadă care să demonstreze conexiunea dintre dânsa și presupusa grupare armată pentru care a fost intemnițată


Eliberarea urgentă lui Zeynab
Planificarea evenimentului: pas cu pas
Ce:
Decideţi ce tip de Maraton este mai binevenit pentru voi. Evenimentul poate implica o persoană, zece sau sute de persoane. Maratonul poate fi public sau cu acces limitat şi poate dura o oră, jumătate de zi sau o zi şi mai mult. Puteţi organiza Maratonul oriunde: în sala de clasă, în cantina şcolii, sau în alt loc care se bucură de popularitate în comunitatea ta.
Când:
Alegeţi o zi care este mai comodă pentru voi – pe 10 decembrie, mai devreme sau mai târziu. Pentru că perioada desfășurării maratonului este noiembrie - decembrie, aveți timp suficient ca să alegeți ziua în care vă este mai comod să colectați semnăturile.
Cine:
La Maraton pot participa toţi doritorii: elevi, studenți,+9 profesori, familia, vecinii, etc. Decideţi pe cine vreţi să implicaţi şi care sunt cele mai eficiente modalităţi de a atrage aceşti oameni.
Unde:
Alegeţi o locaţie care este accesibilă pentru persoanele pe care vreţi să le implicaţi: în şcoală dacă implicaţi elevi, în universitate dacă implicaţi studenţi, în biblioteca din comunitate, într-o cafenea sau în internet.
Vizibilitate:
Asiguraţi-vă că cei care trec pe alături în timpul Maratonului vă observă cu uşurinţă. Fie că desenaţi semne mari care să direcţioneze trecătorii către locul unde vă aflaţi, fie că aveţi câţiva voluntari care îndeamnă trecătorii să se alăture.
Și nu uitați să plasați anunțuri despre Maraton.
Donații
După ce o persoană semnează o scrisoare propuneţi-i să facă şi o donaţie simbolică de 1,2 sau chiar 5 lei şi mai mult pentru ca oficiul Amnesty International Moldova să poată expedia la destinaţie mulţimea de scrisori primite. Și tot din acești bani veți achita taxa de expediere a scrisorilor prin Poșta Moldovei către oficiul Amnesty în Chișinău. Pot dona toţi doritorii, chiar şi persoanele care nu au reuşit să semneze nici o scrisoare.
Provocare:
Ce poţi face în timp ce scrii o scrisoare?
Pentru a expedia pozele și pentru a adresa orice întrebări:
Ion Tarlev
tel: 068466656
Email: activism@amnesty.md
Skype: amnestymoldova
Eren, Avocată și fostă editoare de ziar, a apărut în fața instanțelor judecătorești mai mult de 100 de ori pentru că a vorbit despre problemele minorității kurzilor din Turcia. În 1995, ea a stat 6 luni la închisoare pentru că a utilizat cuvântul "Kurdistan" într-un articol.
Singura crima comisă de Eren a fost discursul ei împotriva nedreptății. Ea ar putea fi întemnițată în orice moment, pentru o perioadă de timp mai lungă.Canada
Egypt
Iran
Azerbaijan
Turcia
China
Cazurile Maratonului 2016
Full transcript