Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Biologjia Kafshet

Kerkim-Hulumtim
by

Uljad Berdica

on 14 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Biologjia Kafshet

Test semestral me metodën kërkim-hulumtim
Karakteristikat e pergjithshme te kafsheve
Sistemet e klasifikimit të kafshëve.
Proçeset jetësore të kafshëve: frymëmarrja, qarkullimi i lëndëve, lëvizja
Proçese të tjera jetësore: koordinimi dhe riprodhimi
Rëndësia e kafshëve.
Kafshët janë organizma shumëqelizorë,eukariote,jetërushqyes.
Qelizat janë të organizuara në struktura të veçanta si inde,organe,sisteme,aparate etj. Nuk e prodhojnë vetë ushqimin dhe janë të përhapura kudo në Tokë.

Veç nënndarjeve,klasifikimi modern i berë në bazë të ngjashmërive gjate zhvillimit filogjenetik ndan kafshët në kurrizorë dhe pakurrizorë, përkatësish me dhe pa shtyllë kurrizore.
Jovertebrore
Vertetbrore
Proçeset jetesore te kafsheve
Frymëmarrja

Eshte proçesi gjate së cilit thithin O2 dhe nxjerrin CO2.
Kryhet nga gjallesa të ≠ në mënyra të ≠.
Animalia
ose Metazoa

Lëvizja
bëhet përmes aparatit të lëvizjes.Muskuj,kocka tek kurrizorët,vetem muskuj ose kërce tek pakurrizorët.
Proçese të tjera jetësore: koordinimi dhe riprodhimi
Sistemi nervor siguron lidhje të ndërsjelltë me mjedisin jetësor, si dhe koordinon veprimtarine e te gjitha organeve e sistemve
Riprodhimi është proçesi që siguron vazhdimin e llojit me anë të pasardhësve gjenetikë.
seksual
aseksual
Riprodhimi aseksual ose vegjetativ, realizohet vetem me ane te nje individi. Realizohet me ndarje, bula ose sythe ku nje rritet, shkeputet dhe vazhdon e pavarur, gjithashtu dhe me ripërtëritje ose rigjenerim si tek planaria
Vendosja e ekuilibruar e organeve mund të jetë rrezore ose dyanësore
Kafshët luajnë rol të rëndësishëm në jetën e njerëzve,sociale,personale apo ekonomike. Për të siguruar vazhdimësinë e një jete të shëndetshme duhet që të ruhen ekuilibrat dhe respektuar vendi i kafshëve në natyrë.
Rëndësia e kafshëve
FUND
Uljad Berdica
KAQ
Full transcript