Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Filipine

No description
by

Frunza Dragos

on 14 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Filipine

Filipine
Manila
Quezon City
Quezon City este un oraș în Filipine, la Nord-Est de Manila. Are o populație de 1,66 milioane locuitori. Aici se află un centru rezidențial și o universitate. A fost capitală a Republicii Filipine între 1948 și 1986. A fost întemeiat în 1948.
Informatii generale
Filipine este o tară insulară în Asia de Sud-Est, în Oceanul Pacific, cuprinzând arhipelagul cu acelasi nume.
Istoric
În 1521, Fernando Magellan debarcă în Cebu și Matacan și inaugurează epoca cuceririi spaniole (în 1571 se formează orașul Manila). În 1898, statul Filipinez își proclamă independența. Tratatul de pace de la Paris din 1898, care încheie Războiul Hispano-American, cedează arhipelagul Statelor Unite, care înăbușă în anul 1901 mișcarea de eliberare națională. În 1935 este ales primul președinte național al țării, Manuel Luis Quezón. Arhipelagul este ocupat între 1942 și 1945 de trupele japoneze. La 4 iulie 1946, se proclamă republică independentă. Președintele Ferdinand E. Marcos (1965-1986) promovează o politică de modernizare a vieții economice și sociale, dar și un regim autoritar. În 1983 este asasinat Benigno S. Aquino, Jr., un lider al opoziției. După demisia lui Ferdinand Marcos, este aleasă președinte (între 1986 și 1992), Corazon Aquino, văduva liderului asasinat.
Diviziuni administrative
Filipine este împărțit în 81 de provincii, fiecare grupata în 17 regiuni.
Orașele principale sunt:
Manila (capitala)
Quezon City (cel mai mare oraș)
Geografie
Țara este formată din aproximativ 7100 de insule, cele mai mari fiind Luzon, Visayas și Mindanao. Relieful este muntos și de origine vulcanică. Țara se află într-o regiune cu seismicitate activă și vulcanism intens, fiind inclusă în Cercul de Foc al Pacificului.
Vulcanii activi și lanțurile muntoase domină majoritatea insulelor.
Ads not b
Climă și vegetație
Clima Filipinelor este tropicală.
În țară se află păduri ecuatoriale (ce conțin teck, eben, mahon, cocotieri, bananieri, bambus) și vegetație de mangrove la țărm.
Demografie
Populația este în jur de 98,5 milioane. Filipinezi(majoritatea malaezi, polinezieni, indonezieni, restul negritos) 85,3%, chinezi, indieni, europeni, amestecați. Numai 880 insule sunt locuite, insula Luzon(care ocupă o treime din suprafața statului) concentrează aproape 1/2 din populație, în special în partea sudică. Culte: catolicism 64,9%, creștinism independent(catolicism și protestantism indigen)17,7%, islamism 5,1%, protestantism 5%, animism 2,2%, budism. Sporul natural este de 19,1 la mie, speranța de viața la naștere este pentru bărbați 67 ani și pentru femei 73 ani. Populația urbană este 62,7%.
Economie
De la începutul anilor '90 ai secolului al XX-lea, în Filipine este implementat un program foarte amplu de restructurare economică. Țara are, în general, o economie de piață bazată în mare parte pe agricultură. Deși serviciile au ajuns dominante atât în cadrul populației active, cât și în crearea PIB-ului, Filipine are o economie în care se remarcă agricultura și industria. Industria prelucrătoare are o participare de 2 ori mai mare decât agricultura la formarea PIB-ului, cu toate că numai 15% din populația activă lucrează în această ramură economică. Țara a fost mai puțin afectată de criza economică din Asia dntre anii 1997-1998 decât vecinii săi, în mare parte datorită infuziilor de valută provenind de la muncitorii filipinezi din străinătate. În 1998 creșterea economică a fost de numai 0,6%, dar a crescut la 2,4% în 1999, 4,4% în 2000, dar a scăzut la 3,2% în 2001. Între anii 2002-2006, creșterea economică a fost de 5% pe an. Datoria externă este importantă, peste 60 miliarde $. Balanța comercială a devenit în ultima vreme deficitară, principalii parteneri fiind SUA, Japonia, UE, Coreea de Sud, și țările membre ASEAN. Filipine trebuie să se confrunte cu o rată de creștere demografică mare, cu o sărăcie extinsă, prețuri ridicate la petrol, dobânzi mari la împrumuturile contractate, o inflație crescândă. Moneda națională este Peso-ul filipinez(PHP), iar rata șomajului este sub 10%.
Resurse naturale
Se exploatează aur, platină, minereuri de fier, crom, mangan, nichel,cupru, zinc, sare,mercur, cărbuni.
Industrie
Industria produce energie electrică, autovehicule, televizoare, frigidere, cherestea, mobilă, conserve de pește. Are o industrie a pescuitului dezvoltată(cca 2,5 mil.t anual). În cadrul inustriei prelucrătoare se remarcă producția alimentară(zahăr-peste 2 mil.t anual- și uleiuri vegetale), textilă, chimică, petrochimică(pe bază de petrol importat), industria medicală și electronică(fiind orientată clar către export), prelucrarea lemnului, exploatările miniere(în scădere drastică în ultimii ani), producția de cauciuc natural.
Agricultură
Rămâne o importantă ramură economică, ce concentrează 1/3 din populația activă și realizează circa 1/7 din PIB. Se cultivă porumb(a doua cultură ca suprafață din Filipine; locul 3 în Asia), trestie de zahăr, banane, cafea, cacao, abacă, ananas(locul 2 pe glob),sisal, rafie, tutun, nuci de cocos(2 loc în lume),copra(1 loc în lume). Se cresc animale și se pescuiește intens. Din totalul suprafeței cultivate(cca 1/4 din suprafața statului), aproape jumătate este ocupată de orez(cca 15 mil.t pe an), ce satisface consumul intern.
Rețeaua de transporturi
Este insuficient dezvolată și inegal distribuită.
Turismul
Turismul este o importantă ramură economică, ce s-a dezvoltat impresionant în ultima vreme, în ciuda unei insecurități create de mișcările separatiste islamiste, veniturile obținute fiind de cca. 2,6 md.$/an. Anual, aproape 3 milioane de turiști străini vizitează Filipine(2.843.000 în 2006), jumătate fiind din doar trei țări: SUA, Japonia, Coreea de Sud. Multiple atracții turistice.
Manila (Maynila în filipineză) este capitala Filipinelor. Orașul este situat pe malul estic al Golfului Manila, pe insula Luzon. În ciuda sărăciei, este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume[necesită citare] și zona sa metropolitană este centrul economic, cultural, educațional și industrial al țării. Manila este adeseori denumită Perla Orientului. Manila este centrul zonei metropolitane cu o populație de peste 10 milioane locuitori.
Full transcript