Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

EN LA TELA D'ARANYA

treball de l'assignatura d'art
by

Aida Tena

on 11 June 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of EN LA TELA D'ARANYA

EN LA TELA D'ARANYA Introducció L'aranya com a
feminisme L'aranya com a
teràpia L'aranya com
expressió plàstica INTRODUCCIÓ AL MÓN DE LUISE BOURGEOIS


Luise Bourgeois, autora americana d’origen francès (1911), malgrat hagi estat associada a diferents moviments artístics, ha seguit sempre un camí solitari i ha tingut un reconeixement tardant. Malgrat hagi canviat i reinventat els seus mètodes al llarg de la seva carrera, encara perduren les seves preocupacions desenvolupant un vocabulari de formes, temes i motius al que torna i retorna una i un altra vegada. I malgrat les preocupacions i les imatges que la tradueixen són molt personals i enfonsa les seves arrels en profunds traumes infantils, les seves obres resulten fascinants per les emocions que es transmeten i tenen un tarannà universal.

Tota la seva producció gira entorn de les emocions provocades pels records de la seva infantesa, per això s'ubica en espais domèstics plens d'objectes que són alhora realitat i metàfora d'allò que no es pot dir.

Louise Bourgeois pertanyia a una família dedicada a la restauració de tapissos. El seu habitatge estava situat al costat d'un riu per les seves propietats químiques adequades per a tal activitat i davant un escorxador, de manera que l'aigua i els cossos fragmentats tindran presència a la seva obra.
El seu pare va estar allistat durant la Primera Guerra Mundial, per la qual cosa ella va sentir l'absència del pare i el nerviosisme de la mare durant els seus primers anys. Després de la guerra, una vegada coberta aquesta absència la seva mare va emmalaltir i l'artista es va haver de cuidar d'ella fins a la seva mort el 1932. El seu pare va contractar a una institutriu que vivia amb ells i que a més d'ensenyar anglès als nens va ser amant del pare durant deu anys.

Acceptant que les escultures de Luise Bourgeois posseeixen un clar component autobiogràfic, aquest estudi neix a partir de tres àrees d’investigació: l’estètica feminista, la teràpia artística i l’expressió plàstica.

1.Estètica feminista:
S’estudia la presència de la teixidura i la feina de l’agulla en l’obra de Luise Bourgeois, analitzant-se la representació pictòrica o interpretació literària de la costura junt amb l’ofici del fil des de l’estètica feminista. A més, es consideren les similituds de la seva obra amb el fiber art (art realitzat principalment amb fibres).

2.Teràpia artística:
Les raons íntimes per a la creació, mostra com Luise Bourgeois busca una cura per a un dolor generat en els traumes de la seva infància i de la seva adolescència. L’anàlisi que diversos autors han realitzat sobre l’aspecte terapèutic de l’obra de Bourgeois, exposa la traïció i l’abandonament que l’artista sofreix per part de els seus éssers estimats.
Com a conseqüència que els traumes es generen en l’entorn familiar, la família serà el nucli des del qual Bourgeois genera la seva plàstica curativa. Mitjançant les representacions parcials del cos, Bourgeois reflexiona sobre el dolor i denuncia la violència envers la dona ja sigui de tipus físic o psíquic. Destrueix el cos per expressar el dolor. Però l’anhel per la cura es veu reflectit principalment en la figura de la seva mare, que inspira en Bourgeois, una actitud contradictòria cap els record de la seva infantesa. A més, considerant les múltiples i animalesques representacions que realitza de la seva mare, és possible analitzar l’obra des d’un pla en que la mitologia i les teories feministes siguin una mateixa cosa.

3.Expressió plàstica:
I aquí s’arriba a les gàbies o cel•les i a les aranyes. De les primeres s’ha dit que són com una manifestació tangible de l’espai psíquic, un espai ple, però d’objectes físics: matalassos, sofàs fets a miques, cames ortopèdiques, miralls antics sobre pals o cadires penjades en el seu interior.
Ella es defineix com una dona sense secrets, ja que a partir de la seva obra diu allò que no va ser capaç de dir en el passat. Les seves creacions li permeten reviure l’experiència de la por i aquesta por es torna manipulable. En l’escultura veu el passat de forma objectiva i realista. Les aranyes, gegantes, resulten amenaçadores, com moltes coses en l’obra de Bourgeois, però l’escultora les associa també amb la teixidura: la seva mare tenia un negoci de restauració de tapissos i en les seves últimes escultures utilitza teixits diversos.


Localització aranyes L'ARANYA COM A
FEMINISME L'ARANYA COM A
TERÀPIA L'ARANYA COM
EXPRESSIÓ PLÀSTICA basat en el treball de
Louise Bourgeois
Full transcript