Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bedrijfs en keukenformules

No description
by

ferry groenewegen van weijden

on 19 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bedrijfs en keukenformules

Horecaondernemingen kunnen op verschillende manieren in sectoren worden ingedeeld. Een veel gebruikte indeling is gebaseerd op de omzet:


Logiesverstrekkende ondernemingen: de meeste omzet wordt behaald uit het verstrekken van logies.

Spijsverstrekkende ondernemingen: de meeste omzet wordt behaald uit de verkoop van spijzen. In spijsverstrekkende ondernemingen mag geen alcohol genuttigd worden.

Maaltijdverstrekkende ondernemingen: de meeste omzet wordt behaald uit de verkoop van gerechten. In deze ondernemingen mag alcohol genuttigd worden.

Drankverstrekkende ondernemingen: de meeste omzet wordt behaald uit de verkoop van (alcoholische) dranken. Binnen de HICT branche komen verschillen de gasten voor o.a:

Toeristen

Zakelijk

Privé

Overige (b.v. feesten en partijen)

Verplichten gasten / gedwongen (ziekenhuis) De bedrijfsformule geeft een bedrijf een bepaalde uitstraling. Deze uitstraling geeft een gast een bepaald beeld van het bedrijf. Dit beeld noemt men dan ook wel het imago dat de identiteit van het bedrijf. Een bedrijfsformule kan voor een bedrijf ook dienen als gast de selectie middel. Een bedrijf kan er een bepaald soort gasten mee aantrekken of juist weren.

Opdracht 2:

Vorm een groep van twee personen en ga op onderzoek naar verschillende typen gasten. Op deze gasten aan bepaalde bedrijfsformule uit opdracht 1. Voor deze opdracht heb je maximaal 15 min. (Schrijf bij elke type gast de speciale kenmerken op van deze gast. Wat voor invloed heeft dit op de bedrijfsvoering en de bedrijfsformule.)Na deze 15 min gaan jullie de resultaten met elkaar delen. Dit doe je d.m.v. een speeddate. Zorg dat je met alle team in contact komt en de resultaten uitwisselt. Werk daarna je resultaten bij. Stel je zelf daarna de volgende vragen:

Wat voor type gast ben je eigenlijk?
Kan een type gast kan nooit veranderen?
Waar moet een bedrijf er rekening mee houden bij een type gast? In een bedrijfsformule wordt aangegeven uit welke onderdelen (factoren). Formule bestaat en hoe deze onderdelen met elkaar in verband staan (berekeningen) om tot het gewenste resultaat (het product) te komen.

De factoren van een bedrijfsformule (6 p's) bestaan uit:

plaats

product

personeel

presentatie

prijs

promotie Een concept is een ander woord voor ontwerp. Bij het starten of de overname van horecabedrijf heeft de toekomstige horeca-ondernemer een bepaald beeld voor ogen. Hij heeft ideeën over:

een vestigingsplaats
de inrichting van het bedrijf
welke producten hij wil gaan verkopen
dat soort gasten op wie hij zich wil richten
het serviceniveau

Als dit concept wordt uitgewerkt, ontstaat de bedrijfsformule.

Opdracht 3:

Vorm groepjes van maximaal vier personen. Brainstorm met deze groep over een eigen fictief bedrijf. Probeer met elkaar in de 6 p's uit zijn bedrijfsformule in te vullen. Voor deze opdracht krijgt ongeveer 45 min. Na deze 45 min. presenteer je met je team, door middel van een pitch jullie concept. Je kunt gebruik maken van verschillende digitale middelen maar ook van zelfgemaakte posters flip-over's en over de presenteer middelen. Wees creatief je pitch mag maximaal 5 min duren. De horeca-ondernemer en de bedrijfsformule. Bezoek een paar horecabedrijven En ontdekt dat geen horecabedrijf gelijk is. Uitzonderingen daarop zijn bergketens zoals van der Valk en McDonald's. Ondanks de verschillen lijken sommige type bedrijf op elkaar. Het zal zouden opvallen dat in bepaalde type bedrijven een bepaald soort gasten aanwezig is. Dit geldt ook voor de inrichting, het personeel, de samenstelling van de kaart en het prijsniveau. Dat alles zo goed bij elkaar zijn te passen is geen toeval maar berekend.


Bedrijfsformule


Het belangrijkste doel van bedrijfsformule is onvoldoende (en de juiste) gasten binnen te krijgen daarmee kan de belangrijkste bedrijfsdoelstelling worden bereikt. Het maken van winst. Inleiding Bedrijfsformules Bedrijfsformules in de HORECA Bij het starten van een bedrijf moet de ondernemer de bedrijfsformule afstemmen op de soort gasten op wie hij zich wil richten met de bedrijfsformule kan de horeca-ondernemer duidelijk maken waaruit het product bestaat dat het verkoopt. zowel naar de gasten als naar de medewerkers.

Door één of meer onderdelen van de bedrijven meer nadruk te geven, kan een bedrijf zich onderscheiden van de overige bedrijven. Bijvoorbeeld door een aparte inrichting (presentatie).

Opdracht 1:

Vorm onderzoekgroepjes van twee studenten. Ga met je groep op onderzoek naar verschillende bedrijven, schrijf van deze verschillende bedrijven bijzondere kenmerken op een koppel deze aan de 6 p's. Benoem de grootste verschillen. Voor het eerste gedeelte van deze opdracht heb je 15 min. Hierna gaan we kennis delen met elkaar. Ga met je onderzoeksgroepje op bezoek bij een andere groep en deel jullie gevonden kennis. Zorg dat je elke groepje bezocht hebt. Afhankelijk van het aantal groepen heb je ongeveer 5 min gesprekstijd. De gast en de bedrijfsformule. Het bedrijfsconcept. http://passie.horeca.nl/content/18663/Bedrijfsformule.html Soorten gasten Sector indeling Soorten keukenformules:

Conventionele keuken

Gecombineerde productie /afwerk/ doorgifte keuken

Gescheiden productie keuken (ontkoppeld) Keukenformules
Full transcript