Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ved vejen af Herman Bang

No description
by

Louise Vestergaard

on 5 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ved vejen af Herman Bang

Litteraturhistorie - Ved Vejen af : Herman Bang
Herman Bang
Herman Joachim Bang, 20.4.1857 - 29.1.1912,

Dansk kritiker, forfatter og journalist

Udviklede den litterære impressionisme.


Impressionisme
Stilretning - videreudviklet af naturalismen
Gennembrud i 1870 ́erne
Impression =
indtryk
En afbilding af nuet

Forfatteren er fiktionsperson i situationen, og gen-
giver sanseindtrykkene. Indtrykkene kommenteres
ikke af forfatteren, men forbliver uarbejdet.

Dette giver læseren mulighed for selv at danne sig
et helhedsindtryk af situationen.

Novellesamlingen Stille Existenser, 1886.

Skrivestil : Impressionisme

Forfatter : Herman Bang

hverdagsrealistiske Roman


Andre hovedpersoner
Hr. Bai :
Katinkas mand og stationsforstander.
Vi følger ham på tæt hold sammen med Katinka. Vi hører om hans handlinger og tilværelse, og IKKE hans tanker og følelser ligesom ved Katinka.

Huus :
Skiller sig ud fra de andre mænd. Han deler Katinkas for blomster, og behandler Katinka med respekt. Huus bliver en tæt ven af parret, og bliver lige så stille forelsket i Katinka. Katinka gengælder kærligheden, og der opstår en romance. Katinka og Huus skildes da Huus flytter.
Romanens hovedperson ; Katinka
Katinka Bai : gift med stadionsforstanderen Hr. Bai. Vi får et indblik i hendes barndom i første kapitel (s. 19, linje 31). Katinka var den yngste i en stor søskendeflok. Faderen var streng, og moderen føjede efter ham. Faderen dør, og dette gør tingene anderledes. Katinkas søskende blev sendt på instituion, og Katinka blev hjemme hos sin mor. Disse år var de bedste år i Katinkas liv.

Igennem hele romanen følger vi Katinkas liv, handlinger, beslutninger og følelser.
Komplimentaritetsprincippet
Romanen er bygget op efter komplimentaritets-princippet. Dette betyder man bliver præsenteret for kontrast personer i Romanen. Der er også nogle, som spejler hinanden. Dette forekommer både ved hovedpersonerne og bipersonerne.
Personkarakteristik af Katinka
Katinka er stille og indadvendt og generelt usikker. Hun holder af at spille på klaver. Hendes barndom afspejler hendes voksne jeg, da hun har været vant til en far, der har været den dominerende, og derved har hun været vant til at føje sig, hvilket hun gør i sit ægteskab med Hr. Bai. Katinka er meget usikker i hendes og Hr Bais ægteskab til at starte med,

Citat ; ”I Begyndelse af sit Ægteskab var Tinka skræmt og altid ængstelig, som om nogen vilde overfalde hende. Der var saa meget, som hun ikke havde tænkt sig, og Bai var saa voldsom i meget, hun mest bare led ved og taalte, skræmt og usikker hun var.”

Som tiden gik lærte hun at undgå Hr. Bais seksuelle overfald – dette gjorde hun ved, at vente med at gå i seng til, at han var gået i seng. På denne måde undgik hun hans blottelser som første til det seksuelle.

Da Katinka møder Huus sker der noget. Huus deler Katinkas interesser for den blide musik og naturens skønheder.

Citat ; ”
Katinka saa´ ud over den grønne Mark med det spredte og glinsende Kvæg belyst af Solen. – hvor er det kønt sagde hun. - Ja- ikke? Sagde Huus og vendte hovedet om imod hende. Kønt er det… De begyndte at tale, Katinka og han. De saa´ og glædede sig over de samme Ting. ”


Huus behandler hende også med respekt og omsorg, og derved vokser Katinkas interesse for ham, som senere udvikler sig til en forelskelse. Huus giver hende den kærlighed og omsorg, hun længes efter hos Hr. Bai. Huus giver Katinka et blåt sjal i julegave. Sjalet går hen og bliver hendes bedste eje, og hun har det altid med sig. Sjalet kan være en symbolik, på kærlighed, hvilket forklare hvorfor sjalet betyder så meget for Katinka.
Personkarakteristik af Hr. Bai
Hr. Bai er stationsforstander og gift med Katinka. Han er tidligere løjtnant, hvilket stadig ses på hans gang og dominerende udstråling. Han er stik modsat Katinka, dominerende, fremherskende og noget af en skøjtejæger. Han holder meget af mad, drikke og unge letpåklædte piger. Hans store seksuelle lyster, som Katinka ikke har kunnet leve op til, har flere gange ført ham til utroskaber.

Han snakker højt og åbent om hans lyster hans beundringer for de unge piger til Katinka.
F.eks. da Huus, Katinka og han er på markedet, der snakker han højt om, at nu skal de ud og se på piger, selvom Katinka er tilstede. Udover det holder Bai også af at drikke, dette ses bl.a. i flere afsnit i romanen, når der er gæster, så bliver mændene inviteret ind på hans kontor, hvor de sidder og drikker tæt.

Dominerende, mandschuvanistisk, pornografiske lyster
Personkarakteristik af Huus
Huus er ’den nye’ i byen – den nye forvalter. Han er veludannet og kommer fra København. Huus er ikke som de andre mænd i byen, og de andre mænd ser Huus som en ’tørvetriller’ (en kedelig person uden humor). Han har de samme interesser som Katinka, og behandler hende med respekt.

Huus er forelsket i Katinka, men han har indset, at det er en ulykkelig forelskelse, da han nytårsaften skal læse en seddel fra en knallert, hvor han uden at have læst den højt, river den i stykker, hvor han siger, at det er noget dumt snak. Men Ida Abel udbryder, at alle konditorer skriver om kærlighed, hvilket kan betyde, at Huus synes kærlighed er dumt, når hans egen er ulykkelig, og derfor river han sedlen i stykker.

Huus og Katinkas forelskelse udvikler sig for alvor, da de sammen med Hr. Bai tager til markedet. Hr. Bai er beruset, og har travlt med at kigge på andre piger, og derved lader han Huus og Katinka være for sig selv. Det gør at Katinka og Huus bliver mere tætte og de ender også med at kysse.

Huus har en feminin karakter
Resumé af romanen
Ægteparret Bai lever i en lille stationsby, hvor Hr. Bai er stationsforstander. Parrets ægteskab baserer på det praktiske ved ægteskab, da det ikke er præget af den store lykkelige kærlighed. En dag, kommer den nye forvalter, Huus til byen. Katinka Bai finder hurtigt ud af, at ikke alle mænd er som Bai, og der opstår en lidenskabelig, men ulykkelig kærlighedsromance mellem Huus og Katinka. Huus og Katinka skilles kort efter deres forhold for alvor er blevet tæt, da Huus flytter ud af byen. Adskillelsen giver Katinka en stor længsel efter kærligheden og omsorgen hun fik fra Huus, så hendes tuberkulose forringes, og dette ender med at blive Katinkas død.
Hr. Bai aner ikke uråd om Katinka og Huus, men sørger kun i en kort stund efter Katinkas død, hvor han efterfølgende tager på en herretur til København, for at kigge på piger, dog gør han sig umage derovre med at finde en flot gravesten til Katinka.

Tid og miljø
Handlingen foregår sidst i 1800-tallet, hvor romanen også er skrevet.

Den forløber sig over 2 til 3 år.

Lille stationsby, hvor alle kender alle og sladderen hurtigt kommer gennem gaderne.

Det er et meget socialt miljø, da beboerne i byen har det godt med hinanden, og de har flere sammenkomster i løbet af årerne. Katinka er meget vellidt i byen, og deres dør står åben for mange af byens beboer til en kop kaffe.

Bai-ægteparret er velhavende. Dette ses da parret har stuepige til at lave mad og rengøring.
Komposition
Kronologisk
Enkelte flashbacks
7 kapitler
in-medias-res

Af: Kristina Lund og Louise Vestergaard
Perspektivering til perioden
Herman Bang skriver impressionistisk. Herman Bang er i stand til at give læseren illusioner. Dette gør han ved at lade læseren se begivenhederne fra samme stadie som ham selv.

Scenisk fremstillet
– korte iagttagelser.
Små konklusioner. Dette ses blandt andet da Herman Bang iscenesætter et flashback, hvor læseren hører om Katinkas barndom..

Citat:
”De Aar var Katinkas bedste der i den lille By, hvor hun kendte alle, og alle kendte hende.”

Herman Bang - Huus
Herman Bang følte selv, at hans karakter i samfundet var svag. Ligesom kvindens. Herman Bang var homoseksuel, og holdte af at pleje sin feminine side. Vi møder i romanen Huus, som også har en feminin side. De andre mænd i romanen accepterer ikke Huus, fordi han ikke er efter datidens normer.
Der kan drages paralleller fra Huus til forfatteren, Herman Bang.
Modsætningsforhold
Huus / Katinka :
Huus deler interesser med Katinka b.la. for den blide musik og naturens skønheder f.eks. ” Katinka saa´ ud over den grønne Mark med det spredte og glinsende Kvæg belyst af Solen. – hvor er det kønt sagde hun. - Ja- ikke? Sagde Huus og vendte hovedet om imod hende. Kønt er det… De begyndte at tale, Katinka og han. De saa´ og glædede sig over de samme Ting. ”
Huus er samtidig også modsat af hvad Katinka har været vat til i sin barndom med sin far, og hvad hun har nu.

Katinka / Thora Berg :
Selvom Katinka er stille og indadvendt kan hun stadig godt lide hendes modsætninger. Katinka holder for eksempel mest af Thora Berg, som lige modsat af Katinka: hun er højtråbende, frigjort og hun ’fører til galskaber’. Thora blev fulgt af alle byens ung-herrer, når hun gik hjem fra selskab, hvilket alle fik lov til at høre. Katinka så op til Thora og kunne derhjemme flere gange sige ”det har Thora sagt...”.
Modsætningsforhold
Katinka Bai – Hr. Bai :
Katinka er stille og usikker, hvor Bai er fremherskende og dominerende.
Dette ses blandt andet ved deres seksuelle forhold, hvor Katinka føler sig utryg og usikker, hvor Bai er mere pågående og voldsom.

Hr. Bai - Huus :
Hr. Bai er manschuvanist og dominerende overfor det andet køn. Huus har respekt for det andet køn, og er feminin i sin karakter. Huus viser også meget interesse for Katinkas interesse for haven dette ses i romanen her: ”Bai havde aldrig brudt sig om sådan noget. Men med Huus var det som der stadig var noget ny at få at vide, at spørge til råds om at indrette”.


Katinka Bai – Huus :
Katinka og Huus spejler på mange måder hinanden. De har samme interesse for musik, og for naturen og dens blomster. Dette ses i romamen her: ” Katinka saa ud over den grønne Mark med det spredte og glinsende Kvæg belyst af Solen. – hvor er det kønt sagde hun.- Ja- ikke? Sagde Huus og vendte hovedet om imod hende. Kønt er det…De begyndte at tale, Katinka og han. De saa og glædede sig over de samme Ting.”.

Katinka Bai – Agnes Linde: Katinka og Agnes er hinandens fortrolige veninder, og deres kærlighedsliv afspejler på mange måder hinandens. Agnes’ kærlighedsliv med Hr. Andersen, og Katinkas kærlighedsliv med forvalter Huus. Dog ender de modsat af hinanden, da Agnes’ ender lykkeligt, og Katinkas ender ulykkeligt.
Full transcript